Pazin: Simbolom i slikom do boljeg razumijevanja

0
Projekt provodi Udruga Hoću-Mogu
Projekt provodi Udruga Hoću-Mogu

Udruga Hoću-Mogu iz Pazina uspješno privodi kraju projekt "Simbolom i slikom do boljeg razumijevanja" koji je financiran sredstvima Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva kroz projekt Fond gradova i općina.

Projekt je prijavljen na natječaj "Mali projekti za bolje sutra" koji je objavljen u ožujku 2016. godine te je, među svim prijavljenim projektima, najbolje ocijenjen. Možda je razlog tome to što proizlazi iz velikog entuzijazma roditelja djece s teškoćama u razvoju koji silno žele doprinijeti društvu svojim angažmanom kako bi sutra djeci s teškoćama bilo barem malo lakše. Neumorno rade te traže načine i rješenja kako bi djecu maksimalno osamostalila, učinila ih sretnim, radišnim i veselim osobama bez obzira na njihove teškoće.

Tako su roditelji i došli do saznanja o mogućnostima koje nudi računalni program "Boardmaker with Speaking Dinamically Pro",  kupili ga davno u Americi i redovno radili sa svojom djecom. Na pitanje Što je to Boardmaker with Speaking Dinamically Pro rekli bi: To je pouzdan programski alat za sve one koji rade s djecom/odraslima s teškoćama u razvoju da uz pomoć slika i simbola prilagode nastavne materijale te se približe i druge životne situacije djeci i odraslima, radi boljeg razumijevanja, bez obzira na njihove sposobnosti.

Taj program bio je neizostavan alat u prilagođavanju svih sadržaja njihovoj djeci koja imaju teškoće u savladavanju školskog gradiva, komunikaciji ili, pak, pažnji i koncentraciji. Pod vodstvom stručnjakinje Mihaele Vovk dipl. log. def. i instruktorice Funkcionalnog učenja, roditelji su program savladali dovoljno da ga svatko od njih može koristiti s obzirom na teškoće koje njihova djeca imaju. No, program ima još više mogućnosti.

Znajući da se u lokalnoj zajednici ne koristi još takav računalni program, željelo se da se taj program nabavi, prezentira i prepozna, te da ga se koristi u budućem radu s djecom s teškoćama u razvoju. U partnerstvo projekta uključile su se odgojno obrazovne ustanove Pazina, a to su Dječji vrtić Olga Ban Pazin, Osnovna škola Vladimira Nazora Pazin i Poludnevni boravak Pazin koji djeluje u sklopu Udruge za osobe s intelektualnim teškoćama Istarske županije, zapravo svi oni koji imaju priliku koristiti Boarmaker with Speakig Dinamically Pro u radu s djecom ili odraslima s teškoćama u razvoju.

Također je važno da se o mogućnostima programa upoznaju i ostali roditelji djece koja imaju neke teškoće, te se tako  mogu uključiti u rad  s djetetom, pa i sami izrađivati materijale ovisno o interesima koje njihova djeca imaju. Cilj ovog projekta bio je upoznati sve one koji su uključeni u rad s djecom/odraslima s teškoćama u razvoju s ovim specijaliziranim programom kojim se lako i jednostavno priprema slikovni materijal za rad i razumijevanje sadržaja i programa. Povezivanjem i suradnjom odgojno obrazovnih institucija, civilnog društva, roditelja, volontera i ostalih građana bliži smo ostvarivanju najvišeg cilja: lakšoj i boljoj integraciji osoba s teškoćama u razvoju u društvo.

Važno je da se s djecom radi ciljano u najranijoj dobi, kada ih se kroz igru te uz dobro osmišljen i pripremljen materijal, potiče na razmišljanje i zaključivanje, te tako produžuje njihovu pažnju i koncentraciju. Time se stvaraju bolji temelji za školovanje, stječu radne navike i djeca postaju spremnija za obaveze koje ih kasnije čekaju u školi i životu. Aktivnosti projekta provodile su se od srpnja do listopada, i to najprije upoznavanjem roditelja Udruge o planu za nabavku ovog programa.

U kolovozu, kada je program nabavljen, sastali su se članovi Udruge kako bi isprobali program te pripremili osnovni materijal za rad sa svojom djecom. U rujnu je održana radionica u Poludnevnom boravku Pazin, gdje se korisnicima prezentiralo recepte za kuhanje, te materijale za bolje razumijevanje brojeva, pojmova, pomoć u čitanju i sl.

U listopadu je održana prezentacija programa Boardmaker with Speaking Dinamically Pro svim partnerima, roditeljima i zainteresiranom građanstvu, kojeg je održala stručnjakinja Mihaela Vovk iz Ljubljane.

Tom prilikom prisutni su ukazali na potrebu za organiziranjem stručne radionice gdje bi se polaznici mogli educirati za bolje korištenje tog programa. U Udruzi su izradili i još uvijek se izrađuju materijali za partnere i njihove korisnike. Program Boardmaker with Speaking Dinamically Pro ostaje u vlasništvu Udruge, no prema potrebama dostupan je partnerima u projektu te članovima Udruge.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa