boris miletić

Klub zastupnika IDS-PGS-RI neće dati povjerenje Vladi desnice

0
Boris Miletić
Boris Miletić

„Klub zastupnika IDS - PGS- RI neće dati povjerenje desnoj Vladi HDZ-a i MOST-a jer su vrijednosne i ideološke razlike između nas prevelike“, izjavio je 19. listopada u Saboru predsjednik IDS-a Boris Miletić prilikom predstavljanja nove Vlade RH.

Osim toga, kazao je Miletić, postoji još nekoliko  razloga zbog kojih Klub IDS-PGS-RI neće podržati Vladu desnice i zbog kojih „iskreno sumnjam da će Hrvatska za četiri godine biti bolja zemlja nego što je danas“.

"Naime, kolege iz MOST-a zastupaju ideju o ukidanju Istarske županije. Predloženim zakonima urušavaju lokalnu zajednicu, a njihovi ministri predlažu reforme kojima se državne ustanove i institucije poput Policijske uprave i Elektroistre iz Istre sele u Rijeku", pojasnio je predsjednik IDS-a.

Podsjetivši prisutne zastupnike na HDZ-ov slogan „vjerodostojno“, Miletić je istaknuo kako „unatoč tome što je decentralizacija bila velikim dijelom njihove predizborne kampanje te se nalazi i u programu Vlade, već postoje prijedlozi zakona koji idu za time da se ova zemlja dodatno centralizira“.

"Hrvatskoj je neophodna decentralizacija, kako fiskalna tako i funkcionalna. Vidimo da model centrističkog upravljanja Hrvatskom u zadnjih 25 godina naprosto nije polučio nikakve rezultate", kazao je Miletić dodavši da mu nije jasno „ukoliko se netko zalaže iskreno za decentralizaciju, kako onda već u prvim koracima predlaže dijametralno suprotne zakone koji će dodatno osiromašiti lokalnu zajednicu u korist državnog proračuna.

"Spomenuti se zakon predlaže bez ikakve javne rasprave i konzultacija s lokalnim zajednicama, a ide se na donošenje mjere koja će definitivno kažnjavati uspješne, one koji žele raditi, a stimulirati one koji su u prosjeku", istaknuo je predsjednik IDS-a Boris Miletić govoreći o prijedlogu MOST-a o ograničavanju plaća na 15% izvornih prihoda lokalne zajednice.

Predsjednik IDS-a podržao je ideju o ravnomjernom razvoju RH, ali ne u smislu u kojem to znači uprosječivanje odnosno stagnaciju razvijenih. "Mi u Istri kažemo da smo premali da bismo bili prosječni, stoga težimo izvrsnosti. Volio bih da tako razmišlja i naša država, jer u svjetskim okvirima nismo ni mi baš preveliki da bismo si dozvolili prosječnost", kazao je predsjednik IDS-a navodeći kao primjer dugogodišnje ulaganje u poljoprivredu, zbog čega je Istra danas proglašena najboljom svjetskom maslinarskom regijom.

"Volio bih da na taj način i vi razmišljate. Volio bih da na taj način razmišlja cijela Hrvatska. Ne mora biti sve centralizirano, ne mora biti sve upravo ovdje u Zagrebu", istaknuo je Miletić.

"I na kraju", zaključio je predsjednik IDS-a, "ne želim vjerovati da je to što niti jedan ministar ne dolazi iz Istarske najava odnosa nove Vlade prema Istri". Istra kao jedna od najrazvijenijih regija u zemlji itekako može ponuditi kvalitetne ljude. Odgovarajući na brojne replike saborskih zastupnika, prvenstveno iz redova MOST-a i HDZ-a, Miletić je poručio: „Iako sam skeptičan, zbog dobrobiti naše zemlje nadam se da ćete me demantirati i da ćete dati sve od sebe da Hrvatska bude zaista bolje mjesto za život“, kazao je.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa