donacija calucema

Oboljeli od celijaklije sad mogu uživati u kruhu

0
Mladi članovi udruge za celijakliju
Mladi članovi udruge za celijakliju

Još jedno lijepo zbivanje odigralo se 15. listopada u prostoru Udruge za celijakiju Istarske županije u Rojcu. „Bila je to svečanost upriličena sa željom da ispričamo javnosti kakvu smo krasnu donaciju dobili, i da se još jednom potvrdi da dobrote ne manjka na svijetu“, poručuju iz udruge. Od nedavno se u njihovoj prostoriji nalazi markantan kuhinjski blok, moderan i potpuno opremljen. Kupljen je sredstvima dobivenim na natječaju raspisanom od strane tvrtke Calucem, pulske tvornice cementa. Od dobivenih sredstava u ruke oboljelih je predano i 30 pećnica za pravljenje posebnog kruha, velike pomoći osobama s ovom teškom bolesti.

Udruga je bila vrlo aktivna tijekom protekle 24 godine svog postojanja, i nije im bilo teško volontirati, organizirati zbivanja, senzibilizirati javnost o problemima glutena, pa čak i obarati Guinnessov rekord ukazujući na važnost razumijevanja današnjih problema prehrane. „No, ono što smo željeli za najkvalitetniju pomoć ne samo oboljelima od celijakije, već i velikom broju ljudi koji imaju zdravstvene probleme zbog glutena, je mogućnost pravljenja radionica i savjetodavna pomoć svima koji to žele“, kažu u udruzi.

„Sada to možemo! S velikim veseljem smo u subotu ugostili predstavnike Calucema, ponudili im bezglutenski kruh i kolače ... no, nismo ih samo počastili; htjeli smo da i sami okuse hranu bez glutena, uvjere se u njen neusporediv fini okus, te doznaju sve dobrobiti takve prehrane. S velikom pozornošću smo saslušali predstavnika Calucema koji je ispričao kako se odlučivalo kome ćete dati svoje povjerenje, a tada ... veliko iznenađenje - njegove su nas riječi ostavile raširenih očiju: o dodjeljivanju sredstava nije odlučivao nekakav žiri ili povjerenstvo, bili ste to vi, zaposlenici tvornice“, poručuju u udruzi.

„Ganuo nas je takav postupak, takvo razumijevanje i povjerenje tvrtke koja tako važne stvari povjerava svojim radnicima! To govori dovoljno i o tvrtki, i o radnicima. Nepotrebno je reći da su predstavnici našeg donatora pobrali gromoglasni pljesak, ali to nije bio pljesak upućen samo njima, već svima onima koji su odlučivali“, oduševljeni su u udruzi.

„Svi vi, bili ste nam tada tako bliski, mada niste bili s nama. Imamo toliko toga reći o razornom djelovanju glutena, i koliko se dobra može napraviti kad se naše znanje stavi na raspolaganje cijelom društvu. Čeka nas puno radionica i predavanja, predstavljanja knjiga i pravljenja slastica...“, kažu u udruzi.

„Smatramo sve vas, koji ste prepoznali važnost iznošenja istine o svezi prehrane i zdravlja, našim suradnicima, i kao takvi imat ćete uvijek istaknuto mjesto u našim projektima. Računamo na vas da ćemo se uskoro naći na nekoj radionici ili predavanju. I hvala vam što dijelite našu viziju“, poručuju članovi udruge.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa