U Umagu obilježen Dan neovisnosti

0
Polaganje vijenaca
Polaganje vijenaca

Povodom Dana neovisnosti Republike Hrvatske 8. Listopada na umaškom je groblju položen vijenac i odana počast svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli neovisnosti Republike Hrvatske, a posebno onima koji su u domovinskom ratu dali svoj život ili zdravlje.

Polaganju vijenaca i paljenju svijeća prisustvovala je delegacija Grada Umaga predvođena zamjenikom gradonačelnika Nikom Čančarevićem i predsjednikom Gradskog vijeća Milanom Vukšićem. U prisustvu vijećnika, predstavnika političkih stranaka, članova udruga proizišlih iz domovinskog rata i udruga antifašističkih boraca Bujštine, kao i brojnih građana, predsjednik Gradskog vijeća obratio se nazočnima govorom kojime je čestitao Dan neovisnosti, pritom izrazivši zahvalnost onima koji su bili dionici stvaranja slobodne nam Hrvatske.

„Hrvatska se s radošću prisjeća 8. listopada 1991. kada je Hrvatski sabor jednoglasnom Odlukom raskinuo sve državnopravne veze s bivšim republikama SFRJ i time napravio iskorak ka ostvarenju najvećeg sna hrvatskog naroda prema stvaranju neovisne demokratske i slobodne nam domovine. Svi mi koji smo se danas okupili na centralnom križu činimo to iz osjećaja obveze prema sebi i osjećaja zahvalnosti prema svima onima koji su doprinijeli stvaranju naše domovine“, rekao je Vukšić.

Dodao je da se moramo prisjetiti okolnosti koje su tada bile iznimno teške i koje nam nisu išle u prilog, no ustrajnost u borbi za neovisnost i međudržavno priznanje Hrvatske bila je snažnija od svih prepreka. „Unatoč nametnutoj agresiji, pritiscima i  teškim vremenima, vjera svih hrvatskih građana u pravednost i opravdanost cilja za koji smo se borili ni u jednom trenutku nije bila upitna niti slomljena. Svojom požrtvovnošću i hrabrošću, hrvatski branitelji stvorili su temelje današnje države, ustrojene na demokraciji i poštivanju ljudskih i manjinskih prava“, rekao je.

„Današnji dan je svečana prigoda da se još jednom prisjetimo i izrazimo duboku zahvalnost svim braniteljima koji su položili svoje živote na oltar domovine kako bi nam osigurali da uživamo u blagodatima neovisne Hrvatske“, istaknuo je Vukšić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa