Ekolozi upozoravaju: Jadranu prijete nove naftne platforme

0
S konferencije u Dubrovniku
S konferencije u Dubrovniku

U Dubrovniku je 13. rujna održana konferencija za novinare povodom međunarodne turneje talijanskog broda Goletta Verde, u organizaciji platforme One Adriatic koja ujedinjuje krovne ekološke organizacije u borbi za Jadran bez nafte.

“Jadran je još uvijek pod velikim napadom naftnih kompanija. U Italiji, tvrtka Geo Spectrum želi provesti novo seizmičko istraživanje na području površine 35 tisuća kvadratnih kilometara, usprkos velikom protivljenju lokalnih zajednica i regija. Istraživanje će biti napravljeno vrlo štetnom tehnikom ‘zračnih topova’ koja ima snažan utjecaj na ribarstvo i bioraznolikost Jadrana, posebice na sisavce poput dupina i kitova“, kazao je predstavnik organizacije Legambiente iz Italije Mattia Lolli.

Dodao je da će takav projekt ostaviti posljedice na obje strane Jadrana, stoga bi svi zajedno morali poduzeti sve da se on zaustavi. U sklopu povijesne putujuće kampanje za zaštitu mora organizacije Legambiente, brod Goletta Verde plovi obalom Jadrana od Dubrovnika do albanske Vlore. Nakon Dubrovnika brod će posjetiti crnogorski Bar i albansku Vloru, a cilj turneje je ukazati na prijetnje i štetne posljedice bušenja Jadrana zbog nafte vezane za eksploatacijske projekte u Crnoj Gori i Italiji. Neposredna prijetnja dolazi iz Crne Gore.

Crnogorsko podmorje podijeljeno je na 13 operativnih blokova od čega su 4 istražna bloka kod Ulcinja već dodijeljena talijansko-ruskom konzorciju Eni-Novatek. Ugovori sa koncesionarima su potpisani i usvojeni u Parlamentu. Upravo ovih dana Vlada planira potpisivanje novih ugovora s grčkim konzorcijem Energean Oil & Gas za dva istražna bloka čije lokacije još uvijek nisu poznate.

Andrea Štefan, predstavnica organizacije WWF, je u ime koalicija S.O.S. za Jadran izjavila: “Jadran je zbog zatvorenosti i vrlo spore izmjene voda vrlo osjetljivo more, a njegov je krhki ekosustav već sada pod velikim pritiskom. Tražimo od nove Vlade RH da iskoristi svoje prekogranično pravo i od susjednih vlada zatraži jedinstvenu zaštitu Jadranskog mora kao zajedničkog dobra”. Protiv istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu izjasnila se i dubrovačka inicijativa Srđ je naš.

Predstavnik inicijative Đuro Capor komentirao je naftni projekt u Crnoj Gori: “Jako je zabrinjavajuće da nakon što je ovakav štetan projekt zaustavljen u Hrvatskoj, samo nekoliko desetaka kilometara od Dubrovnika imamo dijelove Jadrana koji su pod neposrednom prijetnjom novih istražnih radova sa svrhom eksploatacije nafte. Ovi projekti u Crnoj Gori velika su opasnost za Dubrovnik i južnu Dalmaciju jer bi morske struje prenijele zagađenje na hrvatski dio Jadrana”.

Platforma One Adriatic u Dubrovniku je okupila predstavnike krovnih ekoloških organizacija iz zemalja s izlazom na Jadransko more, uključujući WWF, Greenpeace, Zelenu akciju (Friends of the Earth Croatia), Zelenu Istru, Green Home iz Crne Gore te Legambiente iz Italije.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa