Grad Umag usvojio rekordni proračun od 200 milijuna kuna

0
Gradonačelnik Bassanese govorio je o rebelansu proračuna
Gradonačelnik Bassanese govorio je o rebelansu proračuna

Rebalansom proračuna većinom je glasova 14. srpnja usvojen do sada najviši proračun grada Umaga. Umag je grad koji se intenzivno razvija i raste, a rezultat toga je proračun od 200 milijuna koji će osigurati daljnji razvoj, rast i nova radna mjesta. Temeljni preduvjeti za stabilan i učinkovit proračun su odgovorno upravljanje javnom imovinom, u čemu je Umag grad primjer, što je i potvrdila Državna revizija izvješćem iz 2015. godine, učinkovito upravljanje financijama FMC te stvaranje nove dodane vrijednosti uz povlačenje novaca iz EU i državnih fondova.

Odgovornost prema javnom dobru, zajednici, stvaranje uvjeta za razvoj, međugeneracijska solidarnost, održivi razvoj, socijalna osjetljivost, a posebno briga o djeci i umirovljenicima kao dvije najosjetljivije skupine građana, vrijednosti su koje obilježavaju projekte i investicije iz proračuna.

„Naš cilj je biti najbolji grad za naše građane, prvenstveno djecu i umirovljenike po čemu smo, nakon realiziranih investicija u podizanju standarda života djece i umirovljenika, postali grad primjer, a usvojenim se proračunom osigurava daljnji rast. Upravo na tragu najvećeg investicijskog i razvojnog ciklusa grada Umaga te rada gradske uprave koji je prethodio tome, uspjeli smo u povlačenju novca iz EU i državnih fondova, što je doprinijelo rastu proračuna“, rečeno je na sjednici Vijeća.

Dobivenim novcem iz EU fondova sanirat će se u potpunosti odlagalište komunalnog otpada. Dio je to komunalnih i društvenih investicija koje su u tijeku i koje će u konačnici Umag pozicionirati u vrh najrazvijenijih gradova. Usvojenim rebalansom proračuna nastavlja se gradnja trgovačko servisne zone na sjevernom dijelu nove avenije gdje će se izgraditi novi trgovački i uslužni centar. Kada bude dovršen, otvorit će se novih 350 radnih mjesta. Usvajanjem plana Ungarija osigurani su svi preduvjeti da Aluflexpack može započeti s gradnjom nove proizvodne hale, čime će se otvoriti nova radna mjesta za građane Umaga. Rebalansom proračuna predviđena je i gradnja novog gradskog trga koji će doprinijeti modernom europskom izgledu Umaga.

Dovršetak novog vrtića

Proračunom su osigurana sredstva za dovršetak gradnje novog centralnog vrtića za 200-tinjak djece, čime ćemo u potpunosti i dugoročno riješiti najviši standard kvalitete i sigurnosti za najmlađe građane Umaga. Radi se o investiciji s okolnim radovima od cca. 35 milijuna kuna. Proračun je uvijek rezultat kvalitete rada, aktivnosti i učinkovitosti svakog grada. Usporedbe radi, Umag je nešto malo veći od Labina i isto toliko manji od Rovinja. Proračun Labina je oko 100 milijuna, Rovinja oko 140 milijuna, a Umaga oko 200 milijuna. To su jasni pokazatelji vrijednosti usvojenog proračuna.

„Od aktualnih rizika za proračun grada Umaga još uvijek postoje dugovi koje smo naslijedili od prethodne vlasti, što koči razvoj Umaga. Naslijedili smo kreditni dug od cca. 37 milijuna, a 55 milijuna kuna otišlo je u zastaru. Zbog pogrešnih rješenja, izgubili smo cca. 3 milijuna kuna komunalnog doprinosa, prodan je teren za gradnju na samoj gradskoj rivi za kojeg je grad Umag sudskom nagodbom morao platiti štetu od 3,2 milijuna kuna, jer se utvrdilo kako je riječ o državnom pomorskom dobru. Ovrhom nam je sa računa skinuto 800 tisuća kuna za službeni auto koji je tadašnji gradonačelnik naručio i poklonio, a auto nismo ni vidjeli. Ovrhom nam je zamrznuto cca. 12,6 milijuna kuna zbog problema iz 2007. godine. Dakle, ukupno se radi o financijskoj rupi od preko 110 milijuna kuna, no postoji još niz sudskih sporova koje smo naslijedili i koji mogu nanijeti milijunsku štetu gradu Umagu uz već postojeću. Upravo je na Gradskom vijeću donesena odluka o kupnji kuće na Crvenom Vrhu od gotovo milijun kuna koju je potrebno srušiti da bi se izgradila prometnica. Sve je to ostavština prethodne vlasti iz 2008 godine. Tada su preuzeli obavezu, nisu je riješili, a danas je došla na naplatu. Toliko o rezultatima onih koji su vodili grad do 2009. godine“, rekao je gradonačelnik Umaga Vili Bassanese.

Poljoprivrednicima manji komunalni doprinos

Nadalje, Gradsko vijeće je usvojilo prijedlog gradonačelnika o komunalnoj naknadi koja se dijeli u 4 zone s cijenama 1. zona 0,28 kn po m2, 2. zona 0,224 kn, 3. zona 0,168 kn, 4. zona 0,00 kuna. Grad Umag time ima najjeftiniju cijenu komunalne naknade u Istarskoj županiji, a gotovo je upola manja od nekih drugih istarskih gradova. Izvješća o svom radu za 2015. godinu podnijele su komunalne tvrtke 6. maj i Komunela koje su poslovale pozitivno. Komunalni doprinos smanjen je za izgradnju poljoprivrednih objekata kako bi se poticao razvoj poljoprivrede. Usvojenim proračunom od gotovo 200 milijuna kuna omogućen je nastavak gospodarskog i društvenog razvoja te svih proračunskih prihoda čiji je trenutni rast od preko 10 posto u odnosu na prošlu godinu.

IDS: Komunalna naknada u Umagu izmijenjena na naš veliki pritisak

"Na 25. sjednici Gradskog vijeća Grada Umaga, održanoj 14. srpnja, na veliki je pritisak IDS-a izglasana Izmjena Odluke o komunalnoj naknadi Grada Umaga, na način da se uvedu četiri zone obračuna", navodi se u priopćenju te stranke. „Podsjećamo da je gradonačelnik Vili Bassanese izmijenio Odluku u prosincu 2014. godine, gdje je na čitavom području grada Umaga odredio jednu zonu komunalne naknade s koeficijentom 1,00“, piše umaški IDS.

„Takvim je načinom velikom broju naših sugrađana, pogotovo u perifernim naseljima, nanesena velika nepravda, jer im se iznos komunalne naknade udvostručio, odnosno izjednačio s naseljima u centru grada, iako nemaju istu razinu komunalne usluge. Na 24. sjednici Gradskog vijeća 19. travnja vijećnik IDS-a Daglas Koraca, upozorio je na nepravdu i potencijalnu nezakonitost takve Odluke“, navodi umaški IDS. „Kako po običaju nije dobio odgovor na svoje pitanje, iako za to postoji zakonska obveza“, piše IDS, „zajedno smo s ostalim oporbenim vijećnicima sazvali tematsku sjednicu na temu izmjene sporne Odluke o komunalnoj naknadi“.

„Predložili smo da se Odluka izmjeni na način da se ponovno uvede stari model obračuna s tri zone: s koeficijentom 1,00 za prvu zonu u koju spadaju Naselja Umag i Monterol, s koeficijentom 0,85 za drugu zonu u koju spadaju Naselja Katoro, Savudrija, Bašanija, Crveni Vrh, Finida, Lovrečica, Špinel, Sv.Pelegrin, Sv. Ivan, Valica, Vilanija i Zambratija, te koficijentom 0,55 za treću zonu u koju spadaju Naselja Babići, Čepljani, Đuba (izuzev Sv.Pelegrina), Juricani, Kmeti, Križine (izuzev Sv.Ivana), Sv. Marija na Krasu, Materada, Murine, Petrovija, Seget i Vardica. U narodu se kaže 'protiv svoga se ne ide' te je u tom kontekstu bilo kakvo netransparentno i neracionalno povećanje nameta građanima apsolutno nedopustivo“, ističe IDS.

Periferiji smanjena naknada

„Ova vlast je još jedanput pokazala svoju nesposobnost i nemogućnost održavanja proračuna i umjesto da se okrenu EU fondovima i ostalim natječajima, kroz komunalnu naknadu sada žele uzeti građanima iz džepa da bi mogli financirati prevelik broj zaposlenih i nepotrebne investicije koje se događaju da bi se u predizborno vrijeme ljudima mazale oči o 'velikom umaškom razvoju'. Žalosno je da gospodin Bassanese uporno traži način kako povećati namete građanima grada Umaga, ali IDS to neće dopustiti. U tu smo svrhu organizirali potpisivanje peticije i prikupili oko 700 potpisa naših sugrađana, koji su podržali taj naš prijedlog. Na sjednici, uz veliki pritisak IDS-a i ostalih oporbenih vijećnika i uz burnu raspravu, sporna je Odluka ipak izmijenjena“, piše IDS.

„Ovo je pobjeda svih građana Grada Umaga, danas se izmijenila sporna Odluka i uveo se pravedniji model koji je obračun komunalne naknade jako približio našem prijedlogu. Vladajuća većina ipak nije u potpunosti prihvatila naš prijedlog i volju građana iz peticije, nego je usvojila sličan prijedlog. Međutim, postigli smo da se komunalna naknada naplaćuje po zonama i da se građanima koji žive na periferiji naknada smanji. Želimo se zahvaliti svim našim sugrađanima koji su nam dali podršku i koji su potpisali peticiju. Nećemo ih iznevjeriti i ovim im putem želimo poručiti da ćemo u konačnici izmijeniti Odluku o komunalnoj naknadi na način kako su prihvatili u peticiji, pobjedom na sljedećim lokalnim izborima 2017. Godine“, zaključuje se u priopćenju IDS-a.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa