Novi program kreditiranja istarskih poduzetnika s fondom od 30 milijuna kuna

0
Božo Prka, Valter Flego i Boris Sabatti
Božo Prka, Valter Flego i Boris Sabatti

Istarska županija i Privredna banka Zagreb i u 2016. nastavljaju s programom kreditiranja za poduzetnike, koji se protekle godine pokazao iznimno uspješnim. S tim ciljem, u sjedištu Istarske županije u Pazinu, istarski župan Valter Flego i predsjednik Uprave PBZ-a Božo Prka 1. lipnja su potpisali Ugovor o provedbi kreditne linije između Privredne banke Zagreb i Istarske županije, u sklopu programa kreditiranja poduzetnika „PBZ - poduzetnik Istarska županija 2016.“.

Župan Flego naglasio je kako je zahvaljujući Programu kreditiranja poduzetnika prošle godine na području Istarske županije odobreno 24 kredita u iznosu od 15 milijuna kuna, a čitav taj iznos uspješno je iskorišten u samo 6 mjeseci provedbe programa.

„U današnjim otežanim uvjetima poslovanja, pomoć u kreditiranju naših vrijednih poduzetnika zasigurno će olakšati njihovo investiranje u vlastiti posao“, istaknuo je župan Flego podsjetivši kako je u protekle tri godine, Istarska županija provela cijeli set gospodarskih mjera i programa s ciljem podizanja konkurentnosti istarskih poduzetnika, smanjenje stope nezaposlenosti te podizanja razine kvalitete života u našoj Istri.

„Uvjeren sam da su rezultati dosadašnjih aktivnosti upravo ti koji su omogućili dobre statistike. Naime, u protekle dvije godine u Istarskoj županiji zaposleno je 1720 osoba više. Mnogi su istarski gradovi proglašeni najboljima za život i poslovanje, a svakako je vrijedno naglasiti da su istarski poduzetnici ostvarili najveću dobit u protekloj godini u Hrvatskoj“, rekao je istarski župan.

Predsjednik Uprave PBZ-a Božo Prka izrazio je zadovoljstvo što se suradnja između Istarske županije i PBZ-a nastavlja i u 2016. godini te je pohvalio Županiju na brojnim ulaganjima u poduzetništvo.

„Ostatak Hrvatske bi u mnogočemu mogao kopirati vaše politike i modele“, zaključio je predsjednik Uprave PBZ-a.

Udruženim financijskim sredstvima Istarske županije i PBZ-a, u visini 1,5 milijuna kuna za subvencioniranje kamatnih stopa, stvoren je program koji je dodatno ojačan u odnosu na prošlogodišnji: udvostručen je kreditni fond te sada iznosi 30 milijuna kuna; umanjena je kamatna stopa za naše poduzetnike te je ona ispod 3% što ovaj Program čini najkonkurentnijim na tržištu (trenutno 2,60% - 2,85%); uvedeni su krediti u kunama uz fiksnu kamatnu stopu za kredite do 3 godine, te je produžen rok otplate do 7 godina za inv. kredite.

Jedna od mjera koja se također provodi ove godine jesu Potpore za poticanje razvoja poduzetništva s ciljem stvaranja povoljnijeg financijskog okruženja za poduzetnike na području Istarske županije. Pogram kreditiranja provodit će Istarska razvojna agencija IDA d.o.o.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa