Jakovčić: Uvjeren sam u uspjeh razvojne strategije za jadransko-jonsku regiju

0
Ivan Jakovčić
Ivan Jakovčić

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić video-porukom se obratio sudionicima “Foruma o EU strategiji za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR)” koji se održava u Dubrovniku. Kao glavni izvjestitelj EP-a za EUSAIR Jakovčić je u svom obraćanju naglasio važnost suradnje zemalja članica i kandidatkinja za članstvo u EU na zajedničkim razvojnim projektima na području jadransko-jonske makroregije.

„Stoljećima su Jadransko i Jonsko more bila područja suradnje i prijateljstva. Na obalama tih mora cvala je kultura i gospodarstvo. No, na tom području vodili su se i ratovi. Danas, EU je svojom inicijativom (EUSAIR) otvorila novu perspektivu svim građanima koji žive uz obale tih mora. Tu priliku moramo iskoristiti. Zbog toga svi mi, koji smo uključeni u realizaciju Strategije za razvoj jadransko-jonske makroregije, imamo veliku odgovornost prema našim građanima“, rekao je. Spomenuo je niz konkretnih, zajedničkih projekata o kojima se ovih dana razgovara na Konferenciji u Dubrovniku.

„O tim smo razvojnim projektima razgovarali i u Bruxellesu i Strasbourgu kada je na plenarnoj sjednici EP-a usvojen moj Izvještaj o jadransko-jonskoj strategiji. Očekivanja naših građana su velika. Velike su i  mogućnosti i resursi. Uvjeren sam da zajedno možemo ostvariti ono što je san stanovnika te mekroregije: da to područje postane područje suradnje i napretka“, kazao je Jakovčić. Ova makroregija, koja obuhvaća i zemlje članice i zemlje kandidatkinje za članstvo, ima jasnu budućnost unutar EU-a. To je posebno važno za sve zemlje zapadnog Balkana za koje EUSAIR predstavlja dodatni motiv na putu do članstva.

„Pozivam sve sudionike ove Konferencije da zajedno razmislimo o tome kako ostvariti razvojne mogućnosti na području naše makroregije, a da pri tome ne mijenjamo temeljne odluke EU-a. Podsjećam, EU je najavila da za razvoj makroregija neće izdvajati dodatna sredstva niti će se donositi novo zakonodavstvo. Nije predviđeno niti osnivanje novih tijela ili institucija. Smatram opravdanim i mudrim poticati sinergiju između postojećih razvojnih fondova EU. No EK i zastupnicima u EP-u postavljam pitanje: koje će tijelo upravljati Strategijom za jadransko-jonsku makroregiju? Je li to EK, EP, zemlje članice ili regije uz Jadransko i Jonsko more? Upozoravam da improvizacije i rješavanje “u hodu” u ovom slučaju nije dobrodošlo“, upozorio je.

Smatra da mora postojati mali tim kreativaca koji će raditi na usklađivanju zajedničkih projekata i interesa. Takav tim u ovom trenutku nedostaje. „Potrebno nam je zajedništvo zemalja članica i kandidatkinja za članstvo u EU, kao i koordinacija između EK, EP i regionalnih i lokalnih vlasti. Realizacija projekata vezana je uz konkretnu regiju ili grad. Tu lokalnu komponentu ne smijemo zanemarivati jer o njoj ovisi uspjeh cijele Strategije razvoja jadransko-jonske makroregije,” zaključio je.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa