Ministarstvo: Ne uvjetujemo ugljen, nego tražimo da plin ne bude jedina opcija

0
TE Plomin: Plin ili ugljen, pitanje je sad
TE Plomin: Plin ili ugljen, pitanje je sad

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja reagiralo je 13. svibnja na istup župana Valtera Flega u vezi s donošenjem županijskoga prostornog plana te izjavom da Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja suglasnost za taj plan uvjetuje prihvaćanjem ugljena kao energenta za novu termoelektranu Plomin III.

“Zahtjev za izdavanjem suglasnosti na Konačni prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana Istarske županije dostavljen je Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja 15. ožujka 2016. U postupku izdavanja suglasnosti Ministarstvo provjerava usklađenost konačnog prijedloga prostornog plana sa Zakonom i dokumentima prostornog uređenja više razine. U tom je postupku utvrđeno da Konačni prijedlog nije u skladu sa Strategijom prostornog uređenja iz 1997. odnosno 2013. i Programom prostornog uređenja RH iz 1999. i 2013. koje je usvojio Hrvatski sabor,“ pišu iz Ministarstva.

„Naglašavamo da Ministarstvo uvažava odredbu o korištenju najpovoljnijih tehnologija i da nije zatražilo određivanje ugljena kao energenta za TE Plomin III nego je zatražilo brisanje uvjetovanja plina kao jedinog energenta budući da je to protivno dokumentima prostornog uređenja državne razine, a i prejudicira odabir energenta, što bi bilo kontradiktorno prije navedenom cilju korištenja najnovijih i najpovoljnijih tehnologija kako je navedeno u samom planu“, poručuju iz Ministarstva.

Tvrdnja da Ministarstvo koči razvoj i otvaranje novih radnih mjesta, po njihovu mišljenju, nije utemeljena, a dokaz tomu je činjenica da je Odluka o izradi predmetnih izmjena i dopuna Prostornog plana Istarske županije donesena 2009. a da je Konačni prijedlog utvrđen od strane Župana i dostavljen u Ministarstvo na suglasnost u ožujku 2016.

„Napominjemo da članak 202. Zakona o prostornom uređenju propisuje da odluka o izradi prostornog plana prestaje važiti ako se javna rasprava ne objavi do kraja 2015. Javna je rasprava za navedeni plan objavljena 19. kolovoza 2015., dakle šest godina nakon donošenja odluke o izradi ovih izmjena i dopuna plana. Toliko o važnosti i žurnosti“, pišu iz Ministarstva.

Vezano za gradnju trećeg bloka TE i energentu koji će se koristiti važno je naglasiti da je još 2012. Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja izdalo Lokacijsku dozvolu za Proizvodno energetsko postrojenje TE Plomin C Klasa: UP/I 350-05/12-01/116, koju je potvrdio Upravni sud u Rijeci Presudom posl. Broj. USL-1656/12-16, te je lokacijska dozvola postala pravomoćna, podsjećaju u Ministarstvu.

„Ministarstvo zaštite okoliša i prirode provelo je također 2012. postupak procjene utjecaja na okoliš i objedinjenih uvjeta zaštite okoliša, te ovaj zahvat ocijenilo prihvatljivim za okoliš uz primjenu mjera zaštite i program praćenja stanja u okolišu, propisanih u Rješenju Klasa: UP/I-351-03/10-02/92, a koje je sastavni dio izdane lokacijske dozvole“, zaključuje se u priopćenju Ministarstva graditeljstva.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa