Odgovor Kajfešu: Pula oduvijek poštuje i njeguje temeljne ljudske vrijednosti

0
Boris Miletić i Robert Cvek
Boris Miletić i Robert Cvek

„Ne ulazeći pretjerano u motive zbog kojih je gradski vijećnik HDZ-a Zrinko Kajfeš jedini od svih vijećnika glasovao protiv podrške daljnjem radu izdavačke kuće EDIT i dnevnog lista La Voce del popolo, žao nam je što ovu temu Kajfeš koristi u dnevno-političke svrhe želeći time očigledno skrenuti s prave teme zbog koje je ova točka i uvrštena u dnevni red posljednje sjednice Gradskog vijeća“, stoji u priopćenju kojeg su, potaknuti otvorenim pismom pulskog gradskog vijećnika Zrinka Kajfeša, medijima poslali gradonačelnik Boris Miletić i predsjednik Gradskog vijeća Robert Cvek.

„Naime, izdavačka kuća EDIT i dnevni list La Voce del popolo dali su nemjerljiv doprinos priznavanju talijanske nacionalne manjine u Hrvatskoj i općenito u promicanju kulture njezinih pripadnika te bi se sramotnom odlukom o ukidanju financiranja jedinog dnevnika na talijanskom jeziku od stane Vlade Republike Hrvatske učinila nemjerljiva šteta.

Vadeći izrečene riječi iz konteksta, HDZ-ov gradski vijećnik Zrinko Kajfeš bezuspješno pokušava stvoriti dojam da se u Puli tolerira govor mržnje i nesnošljivost, a istina je upravo suprotna. Grad Pula je grad koji njeguje temeljne ljudske vrijednosti tolerancije, suživota i  multikulturalnosti i zbilja nam je žao što g. Kajfeš, svjesno ili nesvjesno takve vrijednosti dovodi u pitanje“, stoji u odgovoru gradskom vijećniku HDZ-a Zrinku Kajfešu.

Boljunčić: Nećemo nikome dopustiti da se poigrava s manjinskim pravima

“Otvoreno pismo gospodina Zrinka Kajfeša školski je primjer manipulacije javnim mnijenjem, odnosno zamjene teza u kojoj se krivac, ne bi li obmanuo javnost, predstavlja kao žrtva!”, stoji u reagiranju predsjednika pulskog IDS-a Valtera Boljunčića  

Boljunčić pritom podsjeća da su na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Pule svi vijećnici, osim gospodina Kajfeša, podržali izdavačku kuću EDIT u kontekstu svih djelatnosti kojima osigurava prava autohtonoj talijanskoj nacionalnoj manjini na upotrebu talijanskog jezika u informiranju i kulturi.

„Tijekom rasprave, vijećnica Gordana Peteršić postavila je gospodinu Kajfešu retoričko pitanje te je odlučno stala u obranu prava talijanske nacionalne manjine na upotrebu talijanskog jezika u informiranju. Na nesreću gospodina Kajfeša, u današnje digitalizirano doba gdje se sjednice vijeća integralno snimaju, nemoguće je insinuirati da je nečija izjava „šovinistička“ ako snimke jasno potvrđuju da ona to nije.

Stoga izjava vijećnice Peteršić „gdje ste vi rođeni“ upućena gospodinu Kajfešu isključivo u obliku retoričkog pitanja koje se svakodnevno koristi, uistinu se ne može tumačiti kao šovinistički ispad. Gospođa Peteršić željela je ukazati vijećniku Kajfešu da je svjedok kao i sve druge Puležanke i Puležani da se manjinska prava u ovome gradu žive svakodnevno, ali ne kao rezultat bilo kakvih državnih obaveza i ugovora, već stoga što su ona protkana tradicijom, kulturom i nasljeđem koje se prenosi s generacije na generaciju.

Što se pak tiče zalaganje IDS-a za politiku multikulturalnosti i suživota, na što se također osvrnuo gospodin Kajfeš u svom pismu, udarac je ispod svake razine političke komunikacije. O našem istinskom i uspješnom zalaganju za politiku suživota dovoljno govore naša djela od vremena osnutka naše stranke do danas. 

Prava nacionalnih manjina su jedan od stupova suvremene Europe, a Pula i cijela Istra su kao multietničke i multikulturalne sredine oduvijek bile svijetli primjer ostatku Republike Hrvatske, čime se iznimno ponosimo.

Na žalost, svjedoci smo jačanja atmosfera netolerancije i šovinističkih tendencija u našem društvu u posljednjih šest mjesec i to upravo iz redova one političke opcije i njenih partnera kojima pripada gospodin Kajfeš.

Upravo zato, naš je najvažniji zadatak glasno štititi prava manjina te ljudska prava i slobode svih naših građana. Mi smo kao stranka od svojih početaka bili jedini ustrajni politički zaštitnici tih prava, mi ćemo to i nadalje ostati. I nećemo nikome dopustiti da se s igra i poigrava s pravima nacionalnih, rodnih i vjerskih manjina, niti da ih koristi u svoje jeftine politikantske svrhe“, rekao je Valter Boljunčić, predsjednik Gradske podružnice IDS-a Pula.  

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa