Otišao iz države, nije mogao nazad pa izgubio stan

0
Mitar Mitrović
Mitar Mitrović

Kad se obiteljske prilike i osobne odluke nesretno spoje s velikim političkim i državnim promjenama, nastaje čvor koji je jako teško otpetljati i koji čovjeku doista može život okrenuti naglavačke. Pokazuje to zorno slučaj Mitra Mitrovića iz Koromačna, koji već dvadeset godina vodi spor s Općinom Raša o otkupu stana u Koromačnu.

Zamijenio stan

 Problemi su počeli sredinom 1980-ih godina kada se Mitrović razveo od supruge s kojom je imao dvoje djece. Budući da je dotad živio u stanu u Ulici Karla Kranjca u Labinu, u kojem je ostala bivša supruga s djecom, morao je iseliti. Dodijeljena mu je garsonijera od tridesetak kvadrata na Katurama, no u nju Mitrović, kako kaže, nikad nije uselio, jer je u listopadu 1987. potpisao ugovor o zamjeni stanova s Antonom Mihatovićem iz Koromačna. Spomenuti su dokument, uz Mitrovića i Mihatovića, supotpisali u ime Samoupravne interesne zajednice radnika mirovinskog i invalidskog osiguranja Hrvatske – Područne službe Pula, Ispostave Labin Vladimir Grubić, a u ime Cementare iz Koromačna Remiđo Batelić.

Mitrović je naime radio u Istarskim ugljenokopima Raša, u rudniku Potpićan, a stradao je 1977. godine. Četiri godine kasnije otišao je u mirovinu koja mu danas iznosi oko 1.900 kuna. Tko mu je dodijelio stan na Katurama – ondašnji ekvivalent današnjeg mirovinskog ili neka socijalna ili stambena ustanova – ne sjeća se. U stanu u Koromačnu živio je do 1990. godine, a 1989. dao je zahtjev za otkup stana, za koji, kako nam je rekao, nadležne službe danas tvrde da ne postoji. Godine 1990. odlazi u Salzburg u Austriju, gdje nalazi današnju suprugu. I on i supruga su, kako nam je rekao, zatražili državljanstvo, ali dobila ga je samo ona.

„Ja sam Srbin i pravoslavac, a supruga mi katolkinja Hrvatica. U stanu u Koromačnu je devedesetih godina bila njena sestra kao izbjeglica iz BiH, a režije sam plaćao ja. Međutim, kako se ja sve do 2000. godine, kada sam dobio domovnicu, nisam mogao vratiti u državu, žena je imala punomoć. Godine 1999. moja žena sklopila je ugovor o najmu tog stana s Općinom Raša, preko punomoći koju je dala sestri koja je u njemu živjela. Sada tražim da se stan vrati na moje ime, ali mi ga ne daju, a u njemu živim od 2000. godine,“ požalio nam se Mitrović. Dodaje da ima potvrdu o nekažnjavanju i da mu nije jasno zašto sustav jedan slučaj poput njegovog rješava dvadeset godina.

Sad košta 59.000 eura

 „Samo mi govore 'strpi se, strpi se', a vrijeme prolazi i zdravlje mi je narušeno. I što je najgore, sad bi ja trebao taj stan, odluče li ga prodati, platiti 59 tisuća eura, a devedesetih su se otkupljivali za pet tisuća. Ja sam u to vrijeme dao zahtjev za otkup za koji sad kažu da ga nema, a nisam mogao ući u državu“, kaže Mitrović. 

U međuvremenu je nekoliko puta razgovarao s ondašnjim raškim načelnikom Josipom Knapićem, kao i sadašnjom Glorijom Paliskom Bolterstein, trošio novce na odvjetnike, no nikakvih bitnijih pomaka nije bilo. Sada mu, kaže, ostaje da čeka, ali razmišlja i o potomcima koji su mu sada u Kanadi, ali neće se imati gdje vratiti ne otkupi li stan. O ovom smo slučaju upit poslali Općini Raša, ali do objave teksta nismo dobili odgovor. (Tekst i foto: Kristian Stepčić Reisman)

Općina Raša: Nemamo saznanja da nas tuže

"Stan u Koromačnu 33 u najmu je najmoprimca Mitrović Jele, a istog koristi i njezin suprug Mitrović Mitar, koji nisu otkupili stan po Zakonu o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo", odgovoreno nam je iz Općine Raša.

"Nemamo nikakvih saznanja da je slučaj za navedeni stan na sudu u Zagrebu, odnosno da je Općina Raša tužena strana. Za predmetni stan je tvrtka Labin stan d.o.o., kao upravitelj nekretnine, početkom 2014. godine pred nadležnim sudom u Labinu pokrenula postupak povezivanja knjige položenih ugovora i zemljišne knjige. U tijeku je postupak upisa stana. Po rješenju Suda, Općina Raša može pristupiti postupku prodaje stana," piše u odgovoru raška načelnica Glorija Paliska Bolterstein.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa