Porečki vodiči: Novi župnik zabranio nam je govoriti u Eufrazijevoj bazilici

0
Eufrazijeva bazilika
Eufrazijeva bazilika

Porečki turistički vodiči upozoreni su da više ne mogu govoriti u Eufrazijevoj bazilici gdje su godinama nesmetano mogli voditi turističke grupe. Uz sve to turisti plaćaju ulaznicu od 40 kuna da bi ušli u baziliku koja je najvrjedniji spomenik kulture u Poreču. Vodiči su razočarani ovom odlukom jer turisti očekuju da za ulaznicu dobiju i informacije o mozaicima unutar bazilike kao i samoj Crkvi, piše Index.
Razlog tome je kažu nam, odluka novog vodstva Župe. Nakon što nam se javio jedan vodič poprilično razočaran ovom odlukom, priču su nam potvrdili i ostali vodiči koje smo potom kontaktirali.
"Svjedoci smo mijenjanja župnika u porečkoj Eufrazijevoj bazilici u zadnjih nekoliko godina pa sada ću vam reći jednu novost s kojom je upoznato već nekoliko kolega i to na jako neugodan način.
Inače radim u turizmu već 15 godina i ovako nešto bezobrazno još nisam doživio, a zajedno sa mnom skoro svakog dana doživi netko od mojih kolega. Inače radim kao turistički vodič. Pretprošli tjedan sam bio u Eufrazijevoj bazilici s gostima te na isti način radim ovaj posao od samog početka svoje karijere te od dana kada je u Bazilici bio župnik Pahović, Zec i Lekaj do nedavno. Kao i uvijek svaki dio zahtjeva posebno tumačenje u Eufrazijevoj Bazilici pa tako i objašnjavanje turistima o značenju mozaika u samoj Crkvi, naravno mirim tonom kako to zahtjeva prilika u kojoj se nalazim.
"Pljeskao mi je rukama da prestanem pričati"
Nakon nekog vremena dođe svećenik i počne rukama pljeskati dva puta da prestanem pričati, da ovdje se ne priča već da izađem van te da su od danas nova pravila. Ovaj slučaj je doživjelo nekoliko kolega u zadnjih nekoliko dana uključujući i današnji dan.
Ovi turisti koje mi vodimo plate nemali iznos od 40 kuna po osobi te smatram da nije uredu "kasirati" im novac te doslovno istjerati iz Crkve bez da im se objasne najvažniji detalji. Kakav je to način u turističkoj destinaciji kakav je Poreč te kako bi bilo da gosti plate ulaz u Dubrovačke zidine pa da se vodiču zabrani pričanje te doslovno istjera goste na ulicu?
Takav slučaj doživljava većina turističkih vodiča u zadnjih nekoliko dana što smatram da je jako bezobrazno. Ovo pljeskanje i zaustavljanje mog objašnjavanja predstavlja dolazak cirkusanta na pozornicu da moram tako reći, a nije mi jasno na temelju čega su donesena ta pravila dok nikome od župnika to prije nije smetalo osim ovome sadašnjem. Mislim da bi on trebao shvatiti da je došao u turističko mjesto te shodno tome tako bi se trebao i ponašati. Jedno je ako neko viče, pravi gluposti, devastira, ali ovo što mi vodiči radimo je predstavljanje spomenika koji je pod zaštitom Unesca turistima koji su došli u posjet našem gradu.
"Zašto se naplaćuje ulaznica"
Zašto se onda naplaćuje ulaznica od 40 kuna turistima te im se ne dopušta naše stručno objašnjavanje. Svećenik svakog dana dežura u crkvi te kako koji vodič dođe onda ga javno opomene pred svim gostima bez imalo srama.
Sramotno je da nas ta ista Crkva uči nekoj toleranciji i poštenju te samoj pravednosti, a oni sami nisu tolerantni, pošteni ni pravedni već žele pokupiti novac od gosta te ga doslovno izbaciti iz bazilike bez ikakvog objašnjenja", rekao nam je jedan od vodiča.
Drugi koji se bavi ovim poslom već 20 godina potvrdio nam je priču ističući kako je od strane novog župnika obaviješten da nema više pričanja u Crkvi.
"Rekao sam mu da se ponašamo obazrivo i da ćemo biti tihi i pristojni na što mi je rekao neka turistima vani objašnjavam mozaike, a to pak nema logike jer ih moraju gledati dok im objašnjavam. Ovakva upozorenja da ne pričamo su sustavna i to je nevjerojatno. Zašto odjednom unutra nema priče", pita se vodič.
Kancelar Biskupije: Nitko im nije zabranio govoriti, rečeno im je da budu tiši
Razgovarali smo i s turističkom voditeljicom koja nam je također rekla kako je upozorena da se više ne govori u Crkvi već u atriju.
"Jednom prilikom mi je svećenik rekao neka napustimo Crkvu jer će sad biti krstitke iako su bile tek za par sati", rekla je ona. Uz to nam je još nekoliko vodiča potvrdilo ove riječi i svi se pitaju zašto onda Crkva turistima i dalje naplaćuje 40 kuna, ako za tu cijenu ne mogu dobiti informacije koje ih zanimaju. Smatraju kako nova odluka šteti ovako posjećenoj turističkoj destinaciji kao što je Poreč pogotovo ako uzmemo u obzir da je to najvrjedniji spomenik kulture u tom gradu.
Objašnjenje za ovu odluku potražili smo i od vodstva Crkve koje nam je pak negiralo ove navode turističkih vodiča. Kancelar Biskupije Sergej Jelenić za Index je demantirao navode vodiča.
"Novi župnik im nije zabranio govoriti unutar Crkve, nego im je samo rekao da budu tiši jer se ipak radi o Crkvi", kratko je rekao Jelenić za Index.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa