Spriječili zločin u Istri pa uhitili četvorku s ilegalnim pištoljima

0
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list

Policijski su istražitelji nakon višemjesečnog prisluškivanja i praćenja u subotu ujutro uhitili nekolicinu suradnika jedne zaštitarske tvrtke, piše Jutarnji list.

Četvorica muškaraca naoružana do zuba uhićena su u subotu u 6.40 sati na autocesti A3 kod prometnog čvora Kosnica, i to nakon što su ih u Golfu VI daruvarskih oznaka zaustavili pripadnici mobilne jedinice Ravnateljstva policije. Na licima im se vidjela nelagoda koja se poslije pokazala opravdanom.

Skrivanje pištolja

Na temelju ishođenog sudskog naloga istražitelji su temeljito pretresli Golf kojim su se vozili, inače u vlasništvu jedne leasing tvrtke, i u njemu pronašli dobro skrivena četiri ilegalna pištolja i pripadajuće streljivo.

Potom su istražitelji pretražili i njihove domove i druge automobile, ali ništa inkriminirajuće nisu pronašli.

Policajci su ih nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja kazneno prijavili zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabave oružja te ih prepratili istražnom sucu Županijskog suda u Velikoj Gorici koji je dvojici odredio pritvor, a dvojicu pustio da se brane sa slobode. Tereti ih se da su neutvrđenog dana i na nepoznatom mjestu nabavili oružje.

U trenutku uhićenja automobil je vozio B. M. (29), koji ga inače koristi. Na mjestu suvozača sjedio je D. A. (40), a stražnje sjedalo dijelili su M. Ć. (55) i R. B. (27).

Oružje je pak bilo skriveno vrlo inovativno. Tako je u pretincu ispod suvozačeva sjedala “spavala” Češka zbrojovka M75 kalibra 9 mm sa spremnikom.

U džepu presvlake suvozačeva sjedala skrivao se pištolj Taurus model S.A.P.T 92 AFS kalibra 9 mm s mehanički uništenim tvorničkim brojem.

Druga dva pištolja, Češka zbrojovka VZOR 70 i Walther THP sa spremnikom i 11 komada streljiva, pronađeni su skriveni u kutiji prve pomoći koja se nalazila u ofucanoj platnenoj torbi.

Sudac istrage odredio je pritvor recidivistima M. Ć. i R. B., i to zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Kako doznaje Jutarnji list, policajci su pravodobno čak spriječili jedno kazneno djelo koje su večer prije na području Istre navodno planirali počiniti.

Krađa plinskih bojlera

No kako im se osujetio plan zbog kojeg su krenuli na 200-tinjak kilometara dalek put, u subotu ujutro dočekali su ih policajci u Kosnici.

Tko su uhićeni? Najstariji među njima, koji je i zadržan u pritvoru, već je nekoliko puta osuđivan. Prije dvije godine osuđen je na godinu dana zatvora s rokom kušnje od četiri godine zbog niza provala u kuće u izgradnji tijekom 2009. godine, a iz kojih je zajedno s još petoricom suokrivljenika ukrao veću količinu plinskih bojlera. Negirao je krivnju braneći se da ga je suokrivljenik, kojeg poznaje iz kafića, lažno teretio.

Utjerivanje duga

U drugom postupku koji se vodio protiv njega osuđen je na šest mjeseci zatvora, no ta mu je sankcija zamijenjena radom za opće dobro.

Proglašen je krivim da je utjerivao 15.000 kuna duga koje je posudio prijatelju. Osim što je svom dužniku govorio da će dobiti svoje ako mu ne vrati dug kao i da će reći njegovim roditeljima čime se bavi, u siječnju prošle godine zajedno je s dva nepoznata muškarca prišao svom dužniku u Dubravi gdje ga je nekoliko puta ošamario i šakom udario u trbuh tražeći povrat novca.

Pred sutkinjom koja mu je na suđenju izrekla sankciju, 55-godišnjak je izrazio žaljenje napominjući pritom da je bio zarobljen u ratu i da se liječi od PTSP-a.

Prijetnja klanjem

Drugi pak uhićenik R. B., kojem je velikogorički istražni sudac također odredio pritvor, po zanimanju je strojar, no zanimljivo je da je prije devet godina odlikovan kao najbolji vojnik HV-a. I on je već imao posla s policijom i pravosuđem.

Zadnji put bilo je to krajem prošle godine u Kninu, kada se sukobio s više mladića od kojih je jednom zaprijetio nožem i rekao mu: “Šta je, šta hoćeš, hoćeš da te zakoljem?”

On je te prijetnje smrću negirao, a početkom ove godine zbog toga je osuđen na šest mjeseci zatvora, no kazna mu je zamijenjena radom za opće dobro, piše Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa