Grbin: Iz sustava smo izbrisali one koji su po socijalnu pomoć dolazili u audijima i mercedesima

0
Željko Jovanović, Peđa Grbin i Silvano Hrelja
Željko Jovanović, Peđa Grbin i Silvano Hrelja

Na danas održanoj tiskovnoj konferenciji SDP-ovi saborski zastupnici Željko Jovanović i Peđa Grbin, te HSU-ov saborski zastupnik Silvano Hrelja govorili su o postignućima Vlade na području socijalne politike, pomacima u mirovinskom sustavu, te pozitivnim gospodarskim trendovima.

Na početku tiskovne konferencije SDP-ov saborski zastupnik Željko Jovanović rekao je kako je za nama ljeto puno dobrih vijesti, a pred nama jesen u koju u SDP-u ulaze s puno optimizma i to optimizma sa pokrićem.

„Zašto sa pokrićem, zato što vidimo da s rastom BDP-a, sa pozitivnim gospodarskim trendovima iz dana u dan raste i broj građana koji podupire naš rad i koji dijele naš optimizam, koji su svjesni da sa SDP-om Hrvatska ide sigurno naprijed, dok je HDZ nepovratno vraća u prošlost“, rekao je Jovanović, pritom ističući podatke o rasta BDP-a od 1,2% treći kvartal za redom što kaže, pokazuje da je ova Vlada uvela reda u državu nakon kaosa kojeg su zatekli 2011. godine.

S druge strane, kaže Jovanović, HDZ u nedostatku argumenata laže i obmanjuje javnost, iako dobro zna da je javni dug najviše rastao u vrijeme HDZ, ali izmišlja brojke, kao i za broj iseljenih iz Hrvatske, kao i za ugašena radna mjesta, kao i za odnos povučenih i uplaćenih EU sredstava. Kratko, HDZ i Karamarko su jedna velika, ali ne šarena, nego crna laž.

Međutim, naglašava Jovanović, ne može više ni Karamarko ubiti optimizam na koji građani imaju apsolutno pravo. Nema više povratka na staro. Nema povratka natrag. Nema povratka u 2011. godinu, u kaos u kojem je HDZ ostavio korupcijom i crnim fondovima HDZ-a opljačkanu državu. Sad smo se tek izvukli iz toga i idemo naprijed zajedno s građanima.

Jovanović: Ne smijemo se nikada više vratiti kaosu 2011. godine

Pred nama je još puno posla i stvaranje još više radnih mjesta, ali jedno je sigurno, ističe Jovanović, moramo nastaviti sa napretkom i ne smijemo se nikada više vratiti kaosu 2011. godine. Podsjetio je kako 2011. godine hrvatsko gospodarstvo bilo na rubu ponora i broj nezaposlenih je nezaustavljivo rastao, sada 2015. godine, Vlada na čelu s SDP-om je počistila nered, donijela je snažne odluke i jasan plan napretka koji već sad daje jasne rezultate. Zato sa optimizmom čekamo izbore, jer je jedino SDP sa svojim partnerima garancija nastavka puta napretka, rasta BDP-a, rasta plaća, novog zapošljavanja, otvorene i tolerantne Hrvatske, društva jednakih šansi za sve, u kojem se posebna pažnja posvećuje onima koji su najranjiviji.

U nastavku tiskovne konferencije predsjednik HSU-a i saborski zastupnik Silvano Hrelja zahvalio se građanima na povjerenju i strpljenju u izuzetno teškoj sociogospodarskoj situaciji koja ih je kaže pratila tijekom mandata. Istaknuo je kako je krizi unatoč njihova koalicija ispunila većinu obećanja koje su dali svojim umirovljenicima. To potvrđuje i rast mirovina u 5 do 8 kvartala, kaže Hrelja, što je posljedica kvalitetnih pomaka u mirovinskom sustavu uvođenjem mirovina za dugogodišnji staž, primjerice omogućavanja umirovljenicima da mogu zasnovati radni odnos, bez prekidanja mirovinskog statusa.

Hrelja: Stvorili smo preduvjete da svim umirovljenicima isplatimo božićnicu

„Na kraju mandata ove čovjekoljubne koalicije, stvorili smo preduvjete da svim umirovljenicima isplatimo božićnicu i to po socijalnim kriterijima tako da manja mirovina znači veću božićnicu. To je na neki način priznanje i zahvalnost onim umirovljenicima koji su najteže živjeli tijekom mandata, a ne populistička mjera pred izbore kako nas prozivaju iz HDZ-a“, zaključio je Hrelja.

Govoreći o postignućima Vlade na području socijalne politike, SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin rekao je kako je Vlada zbog izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj skrbi koje je Hrvatski sabor donio prošloga tjedna optužena iz HDZ-ovih redova za populizam, međutim, kaže Grbin, prošlotjedne izmjene Zakona o socijalnoj skrbi i ovotjedne izmjene Obiteljskog zakona samo su kruna pozitivnih mjera koje je ova Vlada učinila na tom području. Prva i osnovna mjera ova Vlade u području socijalne politike, na kojoj se počelo raditi od prvog dana mandata jest umreženje i informatizacija sustava i centara socijalne skrbi, a veli Grbin, zbog toga smo iz sustava mogli izbrisati one koji su Audijima i Mercedesima dolazili po socijalnu pomoć. Također, kaže, time smo oslobodili desetke milijuna kuna koje smo preusmjerili dosita potrebitima.

Vladinim mjerama pomogli onima kojima je pomoć doista potrebna

Uvođenje zajamčene minimalne naknade koja je zamijenila niz postojećih naknada, otpis duga socijalno najugroženijima, vraćanje doplatka za osobe s teškim invaliditetom i nakon 27 godina života, učinkovita zaštita za djecu koja ne primaju uzdržavanje putem zakona o privremenom uzdržavanju, broj osobnih asistenata povećan za 80% od 2011. godine, osigurani tumači za gluhe, pratitelji za slijepe osobe, pomoć za djecu s teškoćama u razvoju, samo su neke od mjera ove Vlade kojima se ne želimo hvaliti već smo sretni smo njima pomogli onima kojima je pomoć doista potrebna, a u cijeli sustav je za mandata ove Vlade „ušlo“ više od 30 milijardi kuna za borbu protiv raznih vidova siromaštva.

Posljednji potez napravljen prošlog tjedna, kaže Grbin, a sukladno Strategiji borbe protiv siromaštva za 2014. do 2020. godinu, koja je usvojena 2014. godine, povećali smo zajamčenu minimalnu naknadu za radnonesposobne samce i djecu iz jednoroditeljske obitelji, te smo uveli naknadu za energetsko siromaštvo za korisnike zajamčene minimalne naknade i osobne invalidnine, dakle, najpotrebitije.

„Svi aktualni potezi kojima sprečavamo daljnje produbljivanje siromaštva kod najugroženijih skupina stanovništva predstavljaju kontinuitet u postupanju naše socijaldemokratske vlade od prvog dana mandata. Naše mjere socijalne politike su promišljene i rezultat su napornog rada, nisu nikakav predizborni trik i neće rezultirati ni jednim izravnim opterećenjem proračuna, ali hoće boljim životom hrvatskih građana“, zaključuje Grbin.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa