Bratulić: SDP-ova foteljaško-uhljebistička koalicija okuplja stranke koje ništa nisu dale Istri

0
Dr.sc. Mario Bartulić (foto: Robi Selan)
Dr.sc. Mario Bartulić (foto: Robi Selan)

„HDZ spreman za nadolazeće parlamentarne izbore. Obišli smo organizacije na terenu i time odradili prvi dio priprema za izbore. Želja za promjenom ove nesposobne vlade je neizmjerna, stoga mi u 8. izbornoj jedinici krećemo u osvajanje najviše mandata do sada“, kazao je dr.sc. Mario Bratulić, dopredsjednik Županijskog odbora HDZ-a Istarske županije na tiskovnoj konferenciji održanoj 4. rujna u Pazinu, na kojoj je najavio aktivnosti koje HDZ Istarske županije priprema za rujan i listopad.

Bratulić je prozvao Vladu da konačno objavi kada će se održati izbori. „Imali smo prilike čuti bivšeg predsjednika kako sada proziva Vladu za nerad, iako je pet godina aktivno sudjelovao u kreaciji politike iste Vlade. Danas je jasno da sve reforme iz Plana 21 nisu postignute, te projekti nisu provedeni“, kazao je Bratulić i naglasio da SDP-ova „foteljaško-uhljebistička koalicija“ pokušava u Istri okupiti Laburiste i HSU, stranke koje ništa nisu dale Istri iako su dva zastupnika bila upravo s istarskog područja.

SDP-ov maćehinski odnos prema Istri

Bratulić je rekao da HDZ neće dopustiti da se prema Istri više ponašaju maćehinski. Tvrdi da je Istra pokradena za cijeli niz projekata koje je Kukuriku koalicija obećavala u 8. izbornoj jedinici te zbog toga mora snositi posljedice. „Građani joj neće iskazati povjerenje. Ovo je bila krađa koja je trajala četiri godine, a sada mole za još četiri“, veli Bratulić.

Naveo je primjer Istarskog ipsilona, gdje je vidljivo da sadašnja Vlada ne brine o Istri. Dva kraka Ipsilona napravljena su za vrijeme HDZ-ove Vlade, a Kukuriku koalicija tri i pol godine ništa nije poduzimala. Sada se, napominje Bratulić, Ipsilon koristi za političko ucjenjivanje i prisiljavanje na nove koalicije. „Za HDZ je to projekt koji je u tijeku, to će biti prvi projekt o kojem će odlučivati nova HDZ-ova Vlada i pokrenuti završetak istoga, jer je on u potpunosti opravdan – 60% svih stranih ulazaka se odvija preko Ipsilona.

Hrvatskoj trebaju novi projekti i mi od narednog tjedna kroz naše tematske tribine započinjemo predstavljati projekte i program kojeg ćemo realizirati u RH i Istri. Ipsilon je za nas početak rješavanja problema u Istri, a nakon toga će uslijediti ostali projekti važni za pokretanje gospodarstva i novog uzleta u županiji i RH“, naglasio je Bratulić. HDZ će potpuno promijeniti poslovnu i investicijsku klimu – potrebni su stabilnost i predvidljivost poreza i zakona te maksimalno pojednostavljenje birokracije.

SDP-ova Vlada manipulira podacima i prešućuje da je ove godine u srpnju bilo 62 tisuće manje zaposlenih nego u srpnju 2011. godine. Tada je to bilo 1.426. 226 danas, 1.364.000.

Bratulić je spomenuo i novo zaduženje Vlade o kojem se ne piše, Hrvatskim autocestama (HAC) Vlada je odobrila i dala jamstvo za kredit od 100 milijuna eura, radi podmirenja dospjelih kreditnih obveza. Tijekom ove godine HAC je već sklopio dva ugovora o kreditima ukupno vrijedna 250 milijuna eura (novi kredit je na sedam godina, uz dvije godine počeka i pet godina otplate).

Dopredsjednik HDZ-a Istarske županije zaključio je činjenicom da Vlada nije shvatila glavnu poruku koja je stigla iz Bruxellesa – otvorite konačno izvore financiranja malim i srednjim poduzetnicima. „Oni su, naime, onemogućeni u svojim poduzetničkim pothvatima. To se mora promijeniti. Nesposobna foteljaško-uhljebistička Vlada mora snositi odgovornost, a to će se i dogoditi na ovim parlamentarnim izborima“.

U Istri borba za zastupničke mandata, a ne za promjene

Dr. Mario Sošić, član ŽO HDZ-a govorio je o borbi u Istri oko zastupničkih mandata, a nema borbe za promjene. „Domoljubna koalicija jedina je spremna uhvatiti se u koštac sa konkretnim problemima. HDZ zauzima jasne stavove o problemima. Tako i o problemu obrazovanja u Istri. IDS sada govori da Istra želi biti regija znanja. U tom kontekstu krenuli su pregovori da se stara vojna bolnica ustupi muzičkoj akademiji na korištenje. To je čista utopija. U Zagrebu je akademija u jednoj zgradi, a u Puli se za 30-40 studenata traži stara vojna bolnica sa nekoliko objekata. To deseterostruko nadilazi potrebe akademije.

2006. upravo u vrijeme vlade HDZ-a osnovano je sveučilište u Puli, ali u zadnje četiri godine ne vidimo nikakav napredak u integraciju sveučilišta. Suprotno tome ono je sve više dezintegrirano. Istra mora biti iznadprosječno razvijena u smislu društvenog znanja, koje ima dva temelja. Jedno je nastavno - znanstveni rad u institucijama, ustanovama, a drugo je da društveni ambijent favorizira stručnost, izvrsnost i kompetitivnost. Ima li Istra to?? Ne. Istra nema u dovoljnoj mjeri ni prvo ni drugo. Jer u oblikovanju rukovodnih struktura u Istri izrazito dominira kriterij stranačke, ideološke podobnosti, stranačke pripadnosti, nepotizma, što bitno umanjuje motivaciju kod đaka i studenata za kvalitetnim osobnim obrazovanjem kao nužnim preduvjetom za zaposlenje i napredovanje.

Nužna je promjena. Puli kao sveučilišnom centru mora se dati potpora da se razvije kao malo i integrirano sveučilište u funkciji realnih potreba u našoj regiji. Ono se mora isticati kvalitetom rada i kvaliteti obrazovnih diplomanata jer su oni nužni za društvo znanja kojem opravdano težimo.

Također postoji jasna potreba u Istri za nekim strukama, novim kvalitetnim zanimanjima, koji bi bili društveno korisni. Sve je to sastavni dio HDZ-ove, uskoro Vladine, obrazovne politike“, zaključio je Sošić.

Na samom kraju mag.pol. Monika Udovičić, članica HDZ-ovog Odbora za medije najavila je nadolazeće tribine u organizaciji HDZ-a. 11. rujna tribina o novoj ruralnoj politici u RH i perspektivama ruralnog razvoja Istre, 22. rujna. „Istra u Hrvatskoj danas“ i početkom listopada tribina pod naslovom „Nova zdravstvena politika“, s posebnim naglaskom na Pulsku bolnicu. (E.V.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa