Istra Inspirit: U Svetvinčentu osuđena vještica Mare Radolovich

0
Suđenje travarki Mare Radolovich
Suđenje travarki Mare Radolovich

U sklopu Istra Inspirita u Svetvinčentu se 13. kolovoza održalo uprizorenje doživljaja „Vještica Mare“ u kaštelu Grimani-Morosini. Ovime je Svetvinčenat još jednom otplovio u srednji vijek i brojnim gostima pokazao kako se tada živjelo, jelo i zabavljalo, ali i kako je završilo suđenje ženi optuženoj za vještičarstvo.

Priča ovog Inspirita vrti se oko legende o Mare Radolovich, lokalnoj travarki koja je zbog optužbe da je vještica i da je sklopila pakt s vragom osuđena na smrt na lomači. Iako nikome nije učinila ništa loše, njezina je smrt bila neminovna zbog brojnih praznovjerja koja su tada vladala, a predaja kaže da je pravi razlog njezine smrti zapravo neprihvaćanje ljubavne veze s jednim od Grimanija, vlasnika svetvinčentskog kaštela.

Kaštel Grimani-Morosini kao savršena srednjovjekovna kulisa
Kaštel Grimani-Morosini kao savršena srednjovjekovna kulisa

Osim kroz dramatičnu priču o spaljivanju vještice, sve su specifičnosti ovog razdoblja prikazane i uprizorenjem priča o nekadašnjim vjerovanjima u nadnaravna bića, srednjovjekovnom glazbom i pjesmama te bogatom gozbom kakvom su se nekada  častili u srednjem vijeku.

U svemu su tome, osim brojnih gostiju, uživali i počasni konzul Republike Hrvatske u Poljskoj i predsjednik Gospodarske komore Rybnika Andrzej Zylak, počasna konzulica RH u Švicarskoj Draženka Moll te predsjednica Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić, za koje je u Svetvinčentu održan prijem s predstavnicima lokalne samouprave.

Uz glumačku skupinu Istra Inspirita, putovanje kroz vrijeme ovog su puta upotpunili i članovi Povijesne udruge „Kaštel“ iz Svetvinčenta koji su pokazali svoje viteške vještine te mješovita vokalna skupina Nešpula.

Suđenje vještici uz MVS Nešpula
Suđenje vještici uz MVS Nešpula

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa