OraH jedna od rijetkih političkih stranaka koja ima politiku za mlade

0
Članovi OraH-a u Puli su obilježili Svijetski dan mladih
Članovi OraH-a u Puli su obilježili Svijetski dan mladih

Članovi pulskog  OraH-a, 12. kolovoza na gradskoj Tržnici u Puli obilježili su Svjetski dan mladih. Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 1999. godine donijela rezoluciju o proglašenju Svjetskog dana mladih te se on kontinuirano obilježava svake godine 12. kolovoza.

Mladi su društvena skupina koju u Republici Hrvatskoj, prema Nacionalnom programu djelovanja za mlade, čine svi građani Republike Hrvatske u dobi od 15 do 29 godina. Uloga države i društva je stvaranje okvira za potpunu integraciju mladih što će imati pozitivne društvene i gospodarske ishode za hrvatsko društvo u cjelini.

OraH je jedna od rijetkih političkih stranaka koja ima politiku za mlade „Održiva budućnost mladih osoba u Hrvatskoj“,  u kojoj se predlažu dodatne potrebne promjene u društvu i sustavu.

Članstvo GO ORaH-a na pulskoj Tržnici podjelom letaka upoznali su sugrađane s sektorskom politikom, koji su pisanjem prigodnih poruka mogli izrazit svoje mišljenje o aktualnom stanju mladih osoba u Puli i Hrvatskoj te napisati prijedloge za poboljšanje sadašnje situacije.

Cilj politike održive budućnosti mladih u Republici Hrvatskoj je osigurati odgovarajuće društvene uvjete za adekvatnu integraciju mladih čime bi se pridonijelo rješavanju problema gospodarskog nazadovanja i ublažavanju negativnih demografskih trendova.

Mladi u suvremenom društvu koje obilježava proces starenja stanovništva postaju sve važniji društveni resurs u političkom planiranju jer je dobna skupina mladih direktno povezana s budućim razvojem države i gospodarstva.

Prioriteti politike mladih su:

- Osvještavanje o negativnim dalekosežnim posljedicama nezaposlenosti mladih
- Podizanje stope zaposlenosti mladih kroz osnaživanje postojećih i uvođenje novih mjera za zapošljavanje, te kroz jačanje kompentecija za cjeloživotno učenje
- Ublažavanje negativnih demografskih trendova kroz zaustavljanje emigracije mladih iz RH.
- Stvaranje prostora za aktivnije uključivanje mladih u razvoj zajednice u kojoj žive
- Jačanje političke kulture i društvene participacije mladih

Najvažniji aspekt ORaH-ove nacionalne politike za mlade je zaustavljanje emigracije mladih osoba iz Hrvatske čije je ostvarenje neophodno za budućih socijalni i gospodarski razvoj države. Politika mladih korelira s drugim nacionalnim sektorskim politikama Održivog razvoja Hrvatske kao što su politika suzbijanja siromaštva, politika obrazovanja i znanosti, demografska politika, socijalna politika te politike iz područja gospodarstva, poručuju iz OraH-a.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa