IDS Umag: Milan Vukšić mora podnijeti ostavku u Gradskom vijeću

0
Edvin Demark, Sunita Prodan Benolić, Gabrijela Đukes Bašić i Slaven Paić
Edvin Demark, Sunita Prodan Benolić, Gabrijela Đukes Bašić i Slaven Paić

Članovi predsjedništva umaške podružnice IDS-a i gradski vijećnici Sunita Prodan Benolić, Gabrijela Đukes Bašić i Slaven Paić, te član predsjedništva umaške podružnice IDS-a Edvin Demark održali su 12. kolovoza konferenciju za novinare s koje su od Milana Vukšića, predsjednika Gradskog vijeća Grada Umaga, zatražili ostavku te odstupanje s funkcija gradskog vijećnika i predsjednika Upravnog vijeća Lučke uprave Umag - Novigrad.

„Milan Vukšić uhićen je zbog reketarenja, odnosno kaznenog djela protupravne naplate i poticanja na kazneno djelo. Nedvojbeno je da ovako ozbiljna situacija za sobom povlači odgovornost samog Vukšića,  ali i svih političkih stranaka i aktera u Gradu Umagu“, poručuju umaški IDS-ovci.

Gradonačelnik Vili Bassanese o svemu šuti

S obzirom da su najveća stranka u Umagu smatraju da imaju odgovornost poduzeti sve radnje kako bi spriječili neželjene štetne posljedice vezane za grad i njegove žitelje. Vukšićevo odstupanje sa svih funkcija ocijenjuju kao jedini moralan i logičan potez koji se u ovoj situaciji može napraviti. Štoviše, Vukšić je sam trebao podnijeti ostavku na sve navedene funkcije već prvog dana, a ne čekati da ga netko pozove.

„Posebno nas brine što gradonačelnik šuti o svemu, kao da ne shvaća kritičnost nastale situacije. Gospodin Vili Bassanese se nije udostojio odgovoriti pozivima medija oko ovako bitne stvari, pokazavši po ne znamo koji puta svoju ogromnu razinu bahatosti. Na takav način još je još jednom jasno pokazao da mu nije stalo do grada, nego je isključivo fokusiran na sebe i svoje osobne planove. Čudi nas također da se niti gospodin Mirko Grgić, predsjednik umaškog SDP-a nije odazvao pozivima medija, podsjetit ćemo ih da je Vukšić postao predsjednik Gradskog vijeća upravo na njihov prijedlog i zbog toga SDP mora preuzeti odgovornost“ kažu IDS-ovci.

Izjave dogradonačelnika Nike Čančarevića i Maura Jurmana da je reketarenje privatna Vukšićeva i da ta protuzakonita radnja nema nikakve veze s gradom i njegovim obnašanjem funkcija u Gradskom vijeću smatraju pokazateljem sve nebrige, neodgovornosti i nonšalanatnosti aktualne vlasti u upravljanju gradom.

„I Sanaderove su kriminalne radnje bile njegova privatna stvar, pa je on odmah dao ostavku na svoje funkcije!“ ističu IDS-ovci.

Poziv državnim institucijama da se pozabave radom gradske uprave

Gradsko vijeće je, podsjećaju, predstavničko tijelo grada i na svojim sjednicama donosi sve najbitnije odluke vezane za funkcioniranje i razvoj grada i za naše sugrađane. Vijećnici odlučuju o donošenju prostornih planova, društvenim i socijalnim programima, radu gradskih komunalnih poduzeća, strateškom razvoju grada, proračunskim stavkama koje se mjere u desetinama milijuna kuna i slično. Vijećnički je posao izuzetno odgovoran i osjetljiv pa ga osoba koja je optužena za reketarenje ne može i ne smije obavljati, a kamoli predsjedavati njegovim radom.

Također napominju da je u Gradskom vijeću i u medijima nekoliko je puta upozoreno na nezakonito poslovanje gradske uprave Grada Umaga, kao i na trgovanje utjecajem od strane gradonačelnika. Stoga su sa konferencije za novinare pozvali državne institucije da se pozabave radom gradonačelnika i gradske uprave, pogotovo zbog činjenice da od 2011. godine nije obavljena revizija poslovanja u Gradu Umagu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa