Pulski SDP-ovci darovali krv i pozivaju građane da učine isto

0
Mjesto gdje se u Puli može darovati krv
Mjesto gdje se u Puli može darovati krv

Dvadesetak članova SDP-a s područja Puljštine 12.  je kolovoza darovalo krv odazivavši se na apel bolnica za pojačanim darivanjem krv zbog povećane potrošnje i potrebe za krvlju i krvnim pripravcima te nedostatnih zaliha krvi.

„Ovom akcijom htjeli smo potaknuti naše članove, ali i sve građane da postanu dobrovoljni darivatelji krvi, posebice u ljetnim mjesecima kada su zalihe krvi zbog učestalih intervencija, ali i manjka stalnih dobrovoljnih darivatelja krvi zbog godišnjih odmora na izmaku. Članovi GO SDP Pule dvaput godišnje provode akciju dobrovoljnog darivanja krvi kako bi podsjetili na važnost tog humanitarnog čina, a ovaj put pridružili su im se i kolege s područja cijele Puljštine što će biti praksa i ubuduće“ kaže Danijel Ferić, predsjednik Gradskog odbora SDP-a Pula.

Teoretski, krv može dati oko 60 posto muškaraca i oko 50 posto žena, a u Hrvatskoj krv daje svega 3,8 posto stanovništva, odnosno sakupi se 38 doza na tisuću stanovnika. Danas se u samo 62 zemlje u svijetu nacionalne zalihe krvi u potpunosti osiguravaju putem neplaćenog davanja krvi, dok 40 zemalja još ovisi od obiteljskog davanja ili čak plaćenih donatora te je stoga cilj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da do 2020. godine sve zemlje dođu do svojih rezervi krvi putem neplaćenog davanje krvi.

Krv se u Puli može darovati u prostorima Djelatnosti za transfuziologiju Opće bolnice Pula.  U Labinu je akcija darivanja krvi najavljena za 17. Kolovoza, u Pazinu 24. Kolovoza, a u Poreču 31. Kolovoza. Više informacija možete se pronaći na stranicama Društva Crvenog križa Istarske županije: http://www.hck-istra.hr/.

Danijel Ferić
Danijel Ferić

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa