Članovi Crvenog križa Istre i distrikta Brčko vježbali spašavanje u slučaju potresa

0
Interventni tim iz Brčko distrikta
Interventni tim iz Brčko distrikta

Tridesetak članova interventnih timova Društva Crvenog križa Istarske županije i Crvenog križa/krsta distrikta Brčko iz BIH održalo je od 3. do 5. srpnja zajedničku vježbu na Labinštini.  Scenarij vježbe odnosio se na manji potres bez ljudskih žrtava, ali koji je uslijed oštećenja električnih instalacija uzrokovao požar većeg razmjera te se očekuje evakuacija i zbrinjavanje stanovnika tog područja.

Predviđeni događaj zahtijevao je stavljanje u pripravnost najprije gradskog, a zatim i županijskog interventnog tima čiji se angažman očekivao barem nekoliko dana, te je tim morao ustanoviti svoju bazu. Odabran je autokamp Tunarica kao sigurno područje gdje je tim podignuo svoj kamp za 30 članova.

Tim je 4. srpnja podijeljen u četiri manja tima koja su ispitivala lokacije za potencijalni smještaj za trideset do četrdeset osoba, te je isti na kraju predviđen u kampu Tunarica. Zadatke su timovima otežavale razne situacije poput simulirane prometne nesreće, privođenja od strane policije itd.

Nakon najavljene evakuacije morskim putem angažirani su spasilački timovi na vodi DCK Istarske županije i Brčko distrikta, te angažirana njihova tri plovila.
U autokampu je pripremljen smještaj za četrdeset osoba. Najavljeno je da će biti mnogo djece, pa je oformljen poseban tim za psihosocijalnu podršku i organizaciju aktivnosti za djecu. Za ovu priliku ugrožene su „glumili“ sudionici dječjeg kampa „Duga“, koji su tog dana stigli na sedmodevno ljetovanje u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Labin.
Nakon organizacije i smještaja djece vježba je zaključena i učinjena analiza, a spasilački timovi na vodi osiguravali su Plivački maraton "Raša 2015" koji se u nedjelju održavao u zaljevu Tunarica.

Organizacijski stožer sastao se tijekom vježbe s dogradonačelnicom Eni Modrušan, a u sklopu zadataka vježbe osmišljen je i usputni posjet Muzeju Grada Labina.
Osim same zajedničke vježbe, u cilju razmjene iskustava i uspostave daljnje suradnje Hrvatskog Crvenog križa i Crvenog križa/krsta Brčko distrikta BiH, držan je radni sastanak na kojem su sudjelovali Denis Šehanović, sekretar Crvenog krsta / križa BDBIH i Šef Koordinacionog tima za vanredne situacije CKBDBIH; Jasmin Burić, zamjenik šefa odjela Globalno informatičkog sistema unutar Koordinacionog tima za vanredne situacije CKBDBIH, Dražen Dragić, koordinator programa pripreme i odgovor na katastrofe i zamjenik Šefa Koordinacionog tima za vanredne situacije CKBDBIH, Silvana Radovanović, Voditeljica Službe Spašavanja života i djelovanja u kriznim situacijama Hrvatskog Crvenog križa, Elza Damijanić, ravnateljica Društva Crvenog križa Istarske županije i Morin Hukić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Labin.

Pripremljen je smještaj za četrdeset osoba
Pripremljen je smještaj za četrdeset osoba

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa