Jutarnji list: IDS i SDP ipak postigli dogovor o koaliciji

0
Zoran Milanović i Boris Miletić, predsjednici SDP-a i IDS-a
Zoran Milanović i Boris Miletić, predsjednici SDP-a i IDS-a

Lijeva koalicija koju predvodi SDP je definirana. S IDS-om se bruse detalji, a savezu četiriju stanaka koje su pobijedile na prošlim izborima pridružit će se Laburisti, a u 9. izbornoj jedinici i SDSS. S IDS-om koji je dosta dugo dvojio hoće li na ove parlamentarne izbore izaći samostalno, eventualno s nekoliko manjih stranaka, SDP je ipak postigao dogovor. Doznajemo to u vrhu SDP-a, a naš sugovornik napominje da se sada razgovara samo o tome koliko bi IDS trebao imati mjesta na listi u 8. Izbornoj jedinici (Istra, Rijeka), otkriva Jutarnji list.

Na prošlim izborima su imali četiri, ali je četvrto bilo rezervno, a računalo se s tim da će IDS osvojiti tri mandata. Sadašnja računica govori da bi IDS sam mogao dobiti dva saborska mandata, a u koaliciji s SDP-om tri.

Utvrda HDZ-a

Kako se uveo preferencijalni glas, s četiri kandidata na listi IDS bi vjerojatno dobio još jednog zastupnika, pa je izgledno da će na ovim izborima imati tri kandidata. Naš sugovornik iz vrha SDP-a demantira i spekulacije da će IDS imati prvo mjesto na listi, kao i da bi to mogao biti ministar turizma Darko Lorencin. Potvrdio nam je, međutim, da je s HNS-om dogovoreno šest do sedam izglednih mjesta na izbornim listama. Zanimljivo je, međutim, što će u 9. Izbornoj jedinici (Lika, Zadar, Šibenik, Knin) – tradicionalnoj utvrdi HDZ-a, koalicija koju predvodi SDP izaći potpomognuta kandidatima SDSS-a.

D'hondtova metoda

Naime, SDSS uvijek izlazi sam u toj izbornoj jedinici, osvoji značajan broj glasova, ali nedovoljno za prelazak praga i na kraju glasovi lokalnih Srba zbog D'hondta odlaze HDZ-u. Na listi sa strankama Kukuriku koalicije i Laburistima SDSS bi ondje mogao osvojiti barem jedan mandat.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa