Ivana Simić Bodrožić dobitnica književne nagrade Edo Budiša

0
Ivana Simić Bodrožić
Ivana Simić Bodrožić

Dobitnica godišnje književne nagrade Istarske županije „Edo Budiša“ je Ivana Simić Bodrožić za knjigu „100% Pamuk“  u izdaju zagrebačkog V.B.Z. – a, odlučio je Prosudbeni žiri u sastavu Boris Koroman, Ivan Sršen, Neven Ušumović i Vanesa Begić.

Žiri je ocjenio da petnaest priča Ivane Simić Bodrožić ukoričenih u zbirci „100% pamuk“ odlikuje ujednačena visoka književna kvaliteta i autorska samosvijest. Svaka priča na originalan način, s finim (crnim) humorom i naturalističkim smislom za detalj dramatizira žensku svakodnevicu. Ženstvenost, majčinstvo, kućanski poslovi i intimni odnosi u pričama Ivane Simić Bodrožić literarizirani su vjerodostojno i bez uljepšavanja.

Nadalje, žiri smatra da knjigu karakterizira lucidna tematizacija aktualnih generacijskih, socijalnih i kulturalnih tenzija u Hrvatskoj ostvarena uvjerljivim dijalozima, ironičnim konstrukcijama i obratima, te vještim korištenjem sociolekata. Pri tome, već od prve, naslovne priče čitatelj ili čitateljica uživaju u duhovitosti pripovjedača ili pripovjedačice, u načinu na koji vodi priču i omogućuje im uvid u male životne istine, koje im u svakodnevici bježe. Žiri zaključuje da je „100% pamuk“ zbirka je priča koja čini vrh izuzetne godine za hrvatsku kratku priču mladih autora, godine u kojoj su odlične zbirke objavili i Sven Popović, Iva Tkalec, Jelena Zlatar, Andrija Škare i Marko Gregur, a utori koji su ušli u uži izbor za nagradu „Edo Budiša“.

Godišnja književna nagrada Istarske županije „Edo Budiša“ dodjeljuje se u spomen na rovinjskog književnika Eda Budišu (1958.-1984.), čije je djelo unatoč preranoj smrti ostavilo snažno i prepoznatljivo nasljeđe u istarskoj i hrvatskoj književnosti, pogotovo u kratkim pripovjedačkim formama. Nagrada se dodjeljuje autoru ili utorici do 35 godina starosti kojemima je u prošloj godini objavljena zbirka kratkih priča ili na području s kojeg nije potreban prijevod na hrvatski jezik (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora). U konkurenciju ulaze i mladi autori iz zemalja Srednje i Južne Europe čiji je prijevod zbirke objavljen na navedenom području. Dosadašnji dobitnici su Srđan Srdić (2012.), Marko Pogačar (2013.) i Bojan Krivokapić (2014.).

Knjige pristigle na natječaj
Knjige pristigle na natječaj "Edo Budiša"

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa