Ministar Vrdoljak: Izgradnja Plomina C donosi rast BDP-a od 0,5 posto

0
Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak
Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak

Proces izgradnje Plomina C donijet će Hrvatskoj porast BDP-a od 0,5 posto, istaknuo je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na Liderovoj Četvrtoj konferenciji o energetskoj budućnosti  održanoj 17. lipnja u Zagrebu.

„Samo jedan projekt donosi rast BDP-a. Samo jedan! Dakle, ako išta možemo učiniti, onda možemo podići razinu BDP-a na stope rasta od dva, tri, četiri posto. No to se nikada neće dogoditi bez industrije i energetskog sektora“, kazao je Vrdoljak.

Ministar je, rezimirajući projekte pokrenute u protekle dvije godine, izdvojio potencijal istraživanja i eksploatacije plina i nafte na moru i kopnu te poručio da ništa neće zaustavili Vladu da hrvatsku eneregetiku napravi onakvom kakvom je društvo zaslužuje. Također je kazao da je jedan od razloga boravka premijera Zorana Milanovića isti dan u Japanu razgovor s japanskim premijerom o gradnji Plomina C. Vladin Partner za izgradnju je, kao što je poznato, japanska tvrtka Marubeni.

"Hrvatska je mjesto velikih mogućnosti, mala, ali stabilna zemlja, dobro regulirana, dobro održavana, u kojoj se strani investitori mogu osjećati sigurnima, zaštićenima i cijenjenima", rekao je Milanović na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s japanskim kolegom Shinzom Abeom.

Na Liderovoj konferencij Plomin C je spomenuo i Ivan Getaldić iz Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija – CEI govoreći o 23 projekta vrijednih 50 milijardi kuna unesenih u njihov registar.

„Ukupan plan za 2015.  godinu je za 40 posto veći od realiziranih investicija u 2014. godini, a ukupan plan svih investicija javnih tvrtki iznosi 10 milijardi kuna. Trenutačno je jedan projekt proglašen strateškim, a to je  Plomin C, čiji se početak gradnje očekuje 2016. godine“, kazao je Getaldić i u nastavku dodao da ukupna vrijednost projekata u provedbi iznosi 11,3 milijarde kuna. (R.S.)   

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa