Tridesetak potražnih pasa „spašavalo“ ljude na četiri lokacije u Istri

0
Sudionici vježbe potražnih pasa
Sudionici vježbe potražnih pasa

U organizaciji Vatrogasne zajednice Istarske županije uz suradnju s Područnim vatrogasnim zajednicama Poreč i Rovinj te Javne vatrogasne postrojbe Rovinj i DVD-a „Plamen Višnjan, proteklog je vikenda (13. i 14. lipnja) održan vikend trening 30-ak potražnih pasa i njihovih vodiča  iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Tu drugu po redu vježbu potražnih pasa u Istri pratili su županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac i njegov zamjenik Klaudio Karlović te zapovjednici JVP Poreč i JVP Rovinj Adrijano Jugovac i Evilijano Gašpić.

Podijeljeni u četiri grupe timovi su tragali  za ljudima na četiri lokacije:  šuma kraj Višnjana,  bivši disko klub kraj Zračne luke Vrsar,  kamenolom Kanfanar  i  Stancija  Bembo. Tridesetak vodiča (dog-handlera)  s 31 psom dva su dana odradili cjelodnevne treninge sa psima, uvježbavajući potražne pse tehnikama traganja za nestalim i stradalim osobama. Istodobno su zajedno  s instruktorima  radili na proširivanju znanja vodiča u načinima kako dobiti najbolje od svog potražnog psa. Uz početnike kao što su psi Bella iz JVP Rovinj (vodič  Sandro Žufić)  i Meggy iz DVD-a „Plamen Višnjan“ (vodič Goran Kmet)   bilo je i vrhunskih spasilačkih pasa i njihovih vodiča instruktora koji su izvlačili ljude u našoj zemlji i diljem svijeta.  Jedan od njih je pas Vir Vedrana  Babića  iz zagrebačkog Kluba  za obuku službenih i sportskih pasa  (KOSSP "Zagreb").  Babić je  međunarodni instruktor pri Međunarodnoj organizaciji za spasilačke pse IRO.  Instruktor Babić, po struci veterinar, na trening je doveo  dva crna ravnodlaka retrivera Vir i Inu. Bili smo svjedoci kako je Vir, iskusni certificirani tragač za stradalnicima u ruševinama, šumama i lavinama, u nepunu minutu „spasio“ tri života u ruševinama disko kluba Vrsar.  Za svaki spašeni život bio je nagrađen  običnom,  a njemu izuzetno dragom i vrijednom ružičastom  lopticom. Na djelu smo vidjeli da Između Vedrana i njegovog Vira vlada obostrano povjerenje i da je Vir spreman učiniti sve što Vedran zatraži. Riječ je o  visoko osposobljenom psu  tragaču  koji se potvrdio u nizu domaćih i inozemnih potraga za ljudima (Hrvatska, Slovenija, Njemačka, Danska i druge zemlje). Vedran nam je otkrio da ovakav pas  na terenu u potragama vrijedi kao 50-ak ljudi, a ponekada  i više.

Županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac izrazio je zahvalnost svima koji su doprinijeli vrlo uspješnom tijeku ovog vikend treninga potražnih pasa te dodao da će dva vatrogasna potražna psa u JVP Rovinj)  i DVD-u  „Plamen Višnjan“ puno pomoći u eventualnim potragama za nestalim osobama (godišnje je prosječno od 10 do 20 potraga)  i , ne daj Bože, za ljudima u ruševinama. Nakon školovanja od godinu i pol, na jesen će vatrogasni psi polagati ispit i očekuje se dobiti certifikat, to jest  biti će potpuno osposobljeni za traganje.

Na kraju ove vrijedne vikend  vježbe potražnih pasa koja je zaključena zajedničkim ručkom u Višnjanu, izrečene su samo pohvale organizatorima koji su u svakom pogledu ispunili očekivanja sa željom da ovaj vikend trening postane tradicionalan. (Tekst i foto: Asim Čabaravdić)

Goran Kmet i Sandro Žufic s Meggy i Bellom
Goran Kmet i Sandro Žufic s Meggy i Bellom
Potraga u kamenolomu Kanfanar
Potraga u kamenolomu Kanfanar
Potraga u ruševinama disko kluba kraj vrsarskog aerodroma
Potraga u ruševinama disko kluba kraj vrsarskog aerodroma
Potraga u kamenolom Kanfanar
Potraga u kamenolom Kanfanar

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa