Frane Milat predsjednik pulske podružnice Istarskih demokrata

0
Frane Milat daje izjave nakon osnivačke skupštine
Frane Milat daje izjave nakon osnivačke skupštine

U Puli je 1. veljače održana osnivačka skupština podružnice Istarskih demokrata, na kojoj je za predsjednika izabran Frane Milat, za dopredsjednika Arijan Shehu, a za tajnika Marino Folo. Članovi predsjedništva su Ameli Andrić Đurić, Bruno Celija, Ljupko Blažević, Mario Mofardin, Jetmir Ibrahimi i Danijel Japunđić.

Predsjednik pulske podružnice Frane Milat istaknuo je kako će podupirati suradnju sa svima koji se politikom žele baviti kao motivom za služiti biračkom tijelu, a suprotstaviti se svima onima koji dolazak na vlast koriste za vladavinu nad izbornim tijelom. Osudio je pri tom nedostatak etike, morala i poštenja trenutne pulske vlasti te pozvao na uravnoteženje političke scene Pule 'kako bi svatko sa svojim idejama mogao biti konkurentan'.

"Temeljne aktivnosti Istarskih demokrata Pule bit će prvenstveno usmjerene na razvoj malog i srednjeg poduzetništva kojemu i sam pripadam, propagiranje samozapošljavanja kao pretpostavku našega ekonomskog rasta i to pod uvjetima jednakih šansi za sve. Propagirati održivi servis građana jer je Grad tu radi svojih građana , a ne samoga sebe. Trenutna vlast pogoduje isključivo krupnom kapitalu i partijskim interesnim skupinama. Ekonomski rast je u uzročno posljedičnoj vezi s stupnjem korupcije, nepotizma i netransparentnosti. Dok ne uklonimo sve navedeno, neće nam biti bolje, a svaki ekonomski program biti će mrtvo slovo na papiru", rekao je Frane Milat.

Inače, pulski ID broji broji dvjestotinjak članova, što je kako kažu, trećina ukupnog članstva.

U uvodnom dijelu tajnik stranke Branko Ružić je naglasio da je na djelu strah koji vladajuća garnitura sije diljem Istre, prije svega na slobodno misleće ljude koji se kritički osvrću na vlast u Istri, kao i one koji su željni aktivnog rada i priključenju Istarskim demokratima.

Kajin: Istra ne smije biti špilja razbojnička

Zastupnik u Hrvatskom saboru i vijećnik u Skupštini Istarske županije i predsjednik Istarskih demokrata (ID-DI) Damir Kajin istaknuo je u nedjelju u Puli kako Istra ne smije biti špilja razbojnička.

„Ekipa na vlasti se bezobrazno bogati. Među našim članovima ima nezaposlenih, samohranih majki, obrtnika koji su dovedeni na rub opstanka, a drugima milijun eura ne predstavlja problem. Istra rapidno zaostaje radi lopovluka, medijskog reketa, korupcije i pogodovanja. Osnovna je razlika između IDS-a i nas, to što 99% nas živi od svoga rada, a s druge strane, 99% njih je na sinekurama lokalne vlasti.

Istru treba mijenjati. To će Istarski demokrati činiti tako da će govoriti o stvarima koje ljude tište i boje se reći. Zašto? Zato jer se boje ostati bez posla. Jučer je Istra bila prostor slobode, a danas prostor straha. Mediji sve to podržavaju i postupaju po nalogu Miletića, Sponze gore nego u vremenu između dva rata.Samo na fešte, za medije, PR, intelektualne usluge, Istra troši preko 100 milijuna kuna godišnje. Govorit ćemo o životnim, socijalnim i radnim temama. Istra je pokradena iznutra od svojih najboljih sinova. Zalažemo se za Istru čistih ruku, čistih računa i čistih obraza“, rekao je Kajin.

Obraćajući se članovima stranke i novinarima na predstavljanju pulskog ID-a, Kajin je rekao kako je cilj Istarskih demokrata „osloboditi Istru od straha, nepotizma, lopovluka i vratiti vjeru u istarsku politiku“. Ističe da smo 2002. bili 18% ispred Primorsko-goranske županije, a 18% iza Zagreba. „Danas smo ispred PGŽ 1-2%, a iza Zagreba preko 30%. Zagreb ima oko 26 milijardi kuna investicija, PGŽ 3,2 milijarde kuna, a Istra 2,2 milijarde kuna. Sve što se radi u lokalnoj samoupravi, radi se iz državnog proračuna. Bilo da je riječ o bolnici, istarskom ipsilonu, kampusu, odvodnji i kanalizaciji, rotoru i dr. Istina je da Istrani pune državnu kasu. Međutim, naš problem je u rastrošnoj lokalnoj samoupravi“, zaključuje Damir Kajin.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa