Kajin: U 2015. godini nastavljamo borbu za oslobođenje Istre od straha

0
Damir Kajin
Damir Kajin

Damir Kajin, predsjednik Istarskih demokrata, održao je 22. prosinca konferenciju za novinare na kojoj se osvrnuo na tužbu Igora Prhata radi naknade neimovinske štete te na događaje koje smatra najvažnijima u 2014. godini.  

„Sve sam mislio da se u Istri može dogoditi, ali da će se braniti sloboda govora, dovoditi u pitanje sloboda izražavanja te nastupa, to nikada. Na žalost, IDS i režimski mediji IDS-a, financirani javnim novcem, zaslužni su za to što je Istra osiromašena, pokradena i gospodarski ruinirana“, kazao je Kajin u osvrtu na Prhatovu tužbu.

Oprosti mi, Prhat, Božić je!

Prhat traži naknadu od 35 tisuća kuna zbog sljedeće Kajinove izjave: „Među top 10 pogodovanja, sigurno je i dodjela plaža, odnosno koncesija IDS-ovcima i njihovim ortacima. Tako je donatoru IDS-a (30 tisuća kuna) dodijeljeno u Poreču ispod hotela Pical i hotela Zagreb oko 10.500 četvornih metara plaže za 25 kuna po četvronom metru. Od Pule, Rovinja, Poreča do Labina i drugih manjih istarskih mjesta vrijedi isto: ako si član IDS-a, dobivaš sve, a ako nisi, ne dobivaš ni ono što ti pripada.''

Kajin poziva Prhata da odustane od tužbe jer je Božić  vrijeme praštanja, iako njemu, naglašava, nema što oprostiti.

„Ja mu nemam odakle isplatiti njegove duševne boli, a pogotovo to ne mislim napraviti za izgovorenu istinu. Tražiti 35 tisuća kuna za te rečenice je perverzno“, kaže predsjednik Istarskih demokrata.

Iznio je činjenice o tom događaju kronološkim redom: 26. veljače 2013. godine, pred raspuštanje Skupštine Županije, donosi se odluka o odabiru najpovoljnijeg ponuđača za koncesiju Borik-Poreč, plažu ispod Picala i Zagreba;  06. ožujka 2013. godine donesena je odluka o odabiru najpovoljnijeg ponuđača, a potpisuje je Jakovčić; 13. ožujka 2013. godine gospodin Prhat uplaćuje donaciju IDS-u u iznosu od 30 tisuća kuna; 25. ožujka 2013. godine Skupština Županije donosi odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuđača za koncesiju Borik: javili su se Rivijera–Adria iz Poreča i Felix 2002 iz Pule gospodina Prhata, koji se obvezao u plaže uložiti 9,2 milijuna kuna. Nadalje, Kajin ističe da nije točan podatak od dobiti Felixa, koji tada nije bio ni registran za obnašanje takve djelatnosti, jer je 31. ožujka 2013. godine imao gubitak od 103 tisuće kuna, kratkoročne obveze i depoziti iznosili su mu 1,9 milijuna kuna, a poslovni rashodi 1,4 milijuna kuna, iz čega proizlazi pitanje kako će uložiti devet milijuna kuna i zaposliti 31 radnika, za što mu treba tri milijuna kuna.

Godina 2014. za Istru izgubljena

Godinu 2014. u Istri Damir Kajin smatra izgubljenom jer su se svi gospodarski parametri i svi socijalni momenti pogoršali.

„ Ukupan prihod istarskog gospodarstva  iznosi 28 milijardi kuna - nikad manje, a socijalna slika nikad nije bila gora: 1 400 ovršenih nekretnina i 14 tisuća blokiranih Istrijana.

„Najvrednije što se dogodilo u Istri 2014. godine je to što je spriječeno neprijateljsko preuzimanje Purisa i Mirne, a pitanje je bi li to bilo moguće bez Istarskih demokrata, te što je dešifrirana istarska ''meduza'' kod preuzimanja cijelih općina od odabranih dužnosnika. U taj paket s Mirnom treba ubrojiti i Puris“ kaže Kajin.

Predviđa da će 2015. godinu okarakterizirati ponovna konsolidacija Uljanika, prodaja TDR-a, socijalna bešćutnost lokalne vlasti,koje je „još jednom došla do izražaja pri 'dizanju prireza i komunalnih naknada'' te početak gradnje Ipsilona i Opće bolnice Pule.

„Istarska županija kod Ipsilona ne sudjeluje ni s jednom kunom, a kod Bolnice s 25 posto iznosa. Proračuni 42 jedinice lokalne samouprave iznose 1,5 milijarde kuna, a s komunalnim službama tri milijarde kuna, dok direktne proračunske investicije iz Republike Hrvatske iznose milijardu kuna godišnje. Milanović je povukao mnogo loših poteza, ali ničim nije zakinuo Istru. Dapače, napominje predsjednik Istarskih demokrata.

Vjeruje da će se probuđeni aktivizam ''Volim Pulu – Muzil''  nastaviti i 2015. godine i da će se institucije u Istri probuditi i slijediti policiju „koja se čisti iznutra“.

„Nema borbe protiv kriminala, droge i nepotizma ako se institucije ne pročiste. To je prioritet svih prioriteta. Od toga ovisi budućnost Istre i Hrvatske. Ako policajac primi sto tisuća eura od sitnog narkobossa, treba se upitati koliko je bijelog i žutog prošlo venama te kroz nosnice naših mladića i djevojaka. Koliko je svijeća zbog toga upaljeno i misa naručeno? Koliko je još bijelog i žutog na našim ulicama? I ono što je najbitnije: kako se već dvije godine borimo da se Istra oslobodi straha, tako ćemo to činiti i u 2015. godini“, poručio je Damir Kajin na kraju konferencije za novinare .

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa