Slučaj Varga: Debeljuhu neshvatljivo ignoriranje korupcije na djelu

0
Dino Debeljuh, predsjednik Antikorupcijskog pokreta
Dino Debeljuh, predsjednik Antikorupcijskog pokreta

„Korištenje službenog automobila u privatne svrhe (ukoliko pravilnikom  nije posebno navedena mogućnost korištenja automobila  u privatne svrhe), školski je primjer korupcije u javnom sektoru“,  stoji u priopćenju Antikorupcijskog pokreta koji želi skrenuti pozornost javnosti na neshvatljivo ignoriranje korupcije na djelu.

 U „Strategiji suzbijanja korupcije“ koju je donio Sabor RH, na sjednici od 19. lipnja 2008. godine između ostalog u samom uvodu piše slijedeće:

„ Korupcija je štetna pojava koja narušava temeljne društvene vrijednosti. Ona je povijesni, psihološki, gospodarski, politički i pravni fenomen. U najširem smislu, to (korupcija) je svaka zlouporaba javnih ovlasti radi ostvarivanja privatnih probitaka. To je svaki čin kojim se, suprotno javnom interesu, nedvojbeno krše moral i pravne norme te povređuju temelji vladavine prava....... Stoga ne samo korupcija, već i sama sumnja u korumpiranost  te dojam korumpiranosti dovode u pitanje vjerodostojnost svake vlasti........“

Varga na skijanju službenim automobilom

U slučaju odlaska ministra Varge na skijanje u inozemstvo službenim automobilom i vozačem, kojemu je država (mi, porezni obveznici), platila dnevnice i boravak u hotelu, nedvojbeno je čisti primjer korupcije na djelu u javnom sektoru, radi stjecanja privatne koristi.

Obzirom na opće poznat stav Vlade o nultoj stopi tolerancije na korupciju, predsjednik je Vlade, u skladu sa time i usvojenoj strategiju Sabora, trebao samo ministra Vargu informirati da nije više član Vlade. To je jedino što se moglo očekivati od principijelnog i odgovornog predsjednika Vlade.

Umjesto toga dobili smo od predsjednika Vlade pravdanje ministra „skijaša“, „ Čačićevim slučajem“, citiramo premijera: "Sjetite se što se dogodilo ( Radimiru) Čačiću, koji nije bio ministar, bio je u stranoj zemlji i na kraju je završio godinu dana u zatvoru. Uvijek se vraćam na to. To je grozna priča i nesreća koja je mogla biti izbjegnuta da je kao dužnosnik parlamentarne stranke koristio usluge vozača". Pravdanje ministra Varge tim slučajem nam je u potpunosti nerazumljivo te to niti ne želimo dodatno komentirati.

Možemo se samo zahvaliti premijeru na savjetu i poruci koju je svima nama uputio a to je da ipak na put krenemo sa vozačem, da ne vozimo sami, kako nam se ne bi dogodilo nešto kao bivšem potpredsjedniku Vlade, gosp. Čačiću. Hvala predsjedniku Vlade, narod se toga nikada ne bi sjetio!“, stoji u priopćenju kojeg u ime Antikorupcijskog pokreta potpisuje Dino Debeljuh.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa