LAG Središnja Istra u prvoj godini povukao 384.706,00 kuna IPARD sredstava

0
LAG Središnja Istra jedan je od najuspješnijih LAG-ova u Hrvatskoj
LAG Središnja Istra jedan je od najuspješnijih LAG-ova u Hrvatskoj

LAG Središnja Istra udruga je koja djeluje od 2012. godine i jedan je od trenutno 42 akreditirana LAG-a u Hrvatskoj prijavljenih na Mjeru 202 IPARD programa „Priprema i provedba lokalnih razvojnih strategija“.

Kako je predstavio predsjednik udruge Renato Krulčić, udruga djeluje na području središnje Istre, odnosno grada Pazina, te općina Cerovlje, Gračišće, Lupoglav, Motovun, Karojba, Tinjan i Sv. Petar u šumi, te se prvenstveno bavi održivim razvojem svojeg ruralnog područja pomoću smjernica određenih lokalnom razvojnom strategijom.

Mnogobrojne aktivnosti jednog od najuspješnijeg LAG-ova u Republici Hrvatskoj koji je u prvoj godini provedbe povukao 86% (384.706kn) od ukupno dostupnih IPARD sredstava, prezentirala je voditeljica Iva Jekić.

LAG trenutno broji petero zaposlenih

U 2014. godini LAG je formirao stručni tim i ojačao kapacitete udruge koji sad broji petero zaposlenih, a u udruzi je odrađena i stručna praksa u okviru programa Erasmus plus. Također, otvoren je i opremljen novi ured LAG-a u prostorima Društvenog centra.

Za zainteresirane stanovnike područja, LAG je održao predstavljanja mnogobrojnih natječaja kao što su Poduzetnički impuls, Konkurentnost turističkog gospodarstava, Europa za građane, Europski socijalni fond, Vinska omotnica i drugih, te edukacije i radionice na temu upravljanja projektnim ciklusom, pisanja prijedloga projekta, računovodstveni, zakonski i pravni okviri poslovanja i slično.

Aktivnu promociju područja središnje Istre LAG je poticao organizacijom i suorganizacijom mnogobrojnih manifestacija na tom području, a neke od održanih u ovoj godini bile su ISAP 2014, Festival palačinki, obilježavanje dana Seoske žene, Dani Julesa Vernea, sajam Iz srca Istre…za Vas i sl., dok je organizacija za manifestacije Dani meda i  S klobasicom u Europu, koje se održavaju krajem veljače 2015. godine, već u toku.

Promocija središnje Istre provodi se i putem službenog promotivnog videa LAG-a Središnja Istra čije je stvaranje također bila jedna od značajnih aktivnosti LAG-a u ovoj godini.

Aktualni projekti udruge

Voditeljica programa LAG-a Tamara Legović predstavila je neke od aktualnih projekata udruge, točnije jedan provedeni, dva odobrena te četiri prijavljena projekta koji su prošli administrativnu provjeru te su korak bliže njihovom odobravanju.

Svi projekti proizašli su iz niza individualnih konzultacija kojima je stvorena baza projekata središnje Istre, a koja je temelj za sustavno prikupljanje i praćenje projekata i projektnih ideja te odgovarajućih otvorenih natječaja ali i baza za stvaranje nove lokalne razvojne strategije.

Baza se konstantno ažurira te su pozvani svi da u LAG prijave svoje projekte i projektne ideje ukoliko trebaju pomoć oko pronalaska odgovarajućih natječaja ili same prijave.

Projekt koji se provodio tokom 2014. godine, „Iz srca Istre…za Vas“, imao je za cilj pružiti potporu razvoju lokalnog tržišta te malim proizvođačima i pružateljima usluga s područja središnje Istre. Vrijednost projekta bila je 64,9 tisuća kuna, a njegova završna aktivnost bio je istoimeni sajam lokalnih proizvoda i usluga održan u pazinskom Spomen domu.

Projekt koji je odobren i koji će se provoditi tokom 2015. i  2016. godine u partnerstvu s 18 partnera iz 9 zemalja je „LAGS4EU“ iz programa Europa za građane vrijedan je 150 tisuća eura. U sklopu projekta LAG će partnere na području središnje Istre ugostiti u srpnju.

Odobren je i projekt članova LAG-a Središnja Istra - Udruge gradskih umirovljenika „Senior Star“ za koji je LAG pružio savjetodavnu i tehničku pomoć prilikom pisanja prijedloga i prijave. Odobrena je potpora u iznosu od 195, 6 tisuća kuna u okviru Europskog socijalnog fonda, a cilj je uspostavljanje modela za pružanje socijalnih usluga pomoći u kući, prijevoza i dostave hrane starim i nemoćnim osobama te jačanje kapaciteta udruge.

LAG je zajedno s Pučkim otvorenim učilištem Pazin partner na projektu i nositeljem Udruženjem obrtnika Pazin na Europski socijalni fond prijavio projekt „Obrat za obrt“ u vrijednosti od 300 tisuća kuna, a koji se svojim aktivnostima usmjerio na promociju obrtništva i obrtničkih zanimanja među mladima te razvijanju pozitivnog odnosa obrtnika prema cjeloživotnom učenju.

Na Europski socijalni fond prijavljeni su i projekti od izuzetne važnosti za razvoj obrazovne djelatnosti u središnjoj Istri: „Razvoj stručnog studija održivog agroturizma kroz hrvatski kvalifikacijski okvir“ u vrijednosti od 1,9 milijuna kuna, čiji je nositelj Veleučilište u Rijeci, a partneri Grad Pazin i LAG „Središnja Istra“, te projekt Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile „USEGP: Unaprjeđenje sadržaja elektrotehničke grupe  predmeta“ u vrijednosti od 1,1 milijuna kuna.

Iduće godine pisanje nove Lokalne razvojne strategije

Izazovna 2015. godina koja je pred LAG-om Središnja Istra uključuje pisanje nove Lokalne razvojne strategije koja ja jedan od kriterija za odobrenje financijske potpore za danji rad LAG-ova u novom programskom razdoblju. 

U predstojećoj godini LAG Središnja Istra nastavlja sa svim dosadašnjim aktivnostima što uključuje provedbu, pisanje i prijavljivanje novih projekata, pružanje tehničke i savjetodavne pomoći vezano uz nacionalne i EU fondove, neposredni rad sa stanovnicima središnje Istre, te aktivnu promociju i očuvanje specifičnih značajki područja.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa