Građani Verude, Sv. Polikarp-Sisplaca i Stoje dali svoje prijedloge za Proračun 2015

0
Građani su putem javnih tribina iznijeli svoje prijedloge,  probleme, primjedbe i inicijative
Građani su putem javnih tribina iznijeli svoje prijedloge, probleme, primjedbe i inicijative

Javne tribine u MO Veruda, MO Sv. Polikarp-Sisplac i MO Stoja na kojima su građani imali prilike iznijeti svoje prijedloge za kreiranje proračuna za 2015. godinu, održane su 30. rujna.

Uz zamjenika gradonačelnika Fabrizia Radina tribini su prisustvovali pročelnici upravnih odjela Grada Pule te predstavnici gradskih trgovačkih društava i javnih ustanova. Prisutne je uvodno pozdravio zamjenik gradonačelnika te im poručio kako su oni danas ovdje kako bi saslušali sve prijedloge, probleme, primjedbe i inicijative građana.

Pročelnica UO za financije i opću upravu Vesna Sajić prisutnima ukratko pojasnila na koji se način kreira gradski proračun i što sve sadrži te koje su ovogodišnje smjernice Vlade RH.

Problem plavljenja Trga kralja Tomislava riješit će se izmještanjem kolektora oborinskih voda

Na pitanje stanovnika MO Veruda koje se odnosilo na problem plavljenja Trga kralja Tomislava prilikom velikih količina oborina pročelnika UO za komunalni sustav i imovinu Damir Prhat odgovorio je kako je riječ o jednom od najznačajnijih i najiščekivanijih projekta  u Gradu za kojeg je u izradi projektna dokumentacija.

Problem oborinske odvodnje riješit će se izmještanjem kolektora, a radove je Grad već naručio te će se oni realizirati sljedeće godine u sklopu ostalih radova predviđenih projektom. Napomenuo je da će sukladno idejnom rješenju, Trg Kralja Tomislava kad bude uređen zaživjet u svom punom sjaju, s modernom komunalnom infrastrukturom, zelenim površinama, dječjem igralištem, uređenim prometom i ostalim javnim sadržajima.

O uređenosti prometa i parkinga u Krležinoj i susjednim ulicama

U MO Veruda raspravljalo se još i o pitanjima uređenosti prometa i parkinga u Krležinoj ulici i njoj susjednim ulicama. Prhat je zaključio kako Grad na tom njihove području planira urediti nekoliko parkirališnih površina te rasteretiti pristup Krležinoj ulici kroz uređenje i stavljanje u funkciju alternativnog puta.

Na pitanje o uređenju trim staze i igrališta u šumici na Verudi pročelnik UO za prostorno uređenje Giordano Škuflić je kazao kako su sredstva u proračunu već osigurana, ali da je inicijativa građana bila da oni sami izrade sprave, no za njih je potrebno imati atest te se radi na rješavanju tog problema.

Dječji vrtić na Ledini

Tribina je nakon Verude nastavljena u prostorijama MO Sv. Polikarp-Sisplac i MO Stoja gdje se nakon uvodnih riječi i pozdrava odmah prionulo raspravi. Tako je predsjednica MO Sv. Polikarp-Sisplac Olga Starac između ostalog spomenula i pitanje izgradnje novog dječjeg vrtića na Ledini.

Ravnateljica DV Pula Mariza Kovačević se očitovala kako su do sada radili na otkupu zemljišta, kako bi se stvorila jedna cjelina pogodna za gradnje vrtića. Najavila je do kraja godine izradu idejnog i glavnog projekta te će se nakon toga prionuti ishodovanju svih potrebnih dozvola.

Građani MO Sv. Polikarp-Sisplac mole asfaltiranje prilaza dvorištu zbog lakšeg pristupa osoba s invaliditetom

Na molbu stanovnika MO Sv. Polikarp-Sisplac da se asfaltira prilaz dvorištu zbog lakšeg pristupa osoba s invaliditetom zamjenik gradonačelnika je kazao da će se odmah reagirati u smjeru rješavanja tog problema. Također će se poslati komunalni redari da pregledaju još jedan opasni prostor slabo ograđen na području MO Stoje i u skladu s mogućnostima će se sanirati navedena rupa, odnosno osigurati prostor.

Na javnoj tribini dotaklo se još i tema problematike u prometu u smislu obilježavanja staza za bicikliste te uređenja kupališta na Valkanama.

Pročelnik Prhat se nadovezao kazavši da je nedavno osnovano povjerenstvo koje će se baviti tom problematikom i na kojemu se razmatraju svi pristigli prijedlozi koje su građani predložili putem e-konzultacija. Ostale prijedloge MO Stoje predsjednica će poslati pismenim putem na adresu Grada Pule.

Javne rasprave nastavljaju se dalje, a sljedeća je na rasporedu je danas te će obuhvatiti MO Vidikovac i MO Nova Veruda u 16,00 i MO Veli Vrh i MO Šijana u 18,00 sati. Osim tribine,  građani mogu sudjelovati u kreiranju proračuna i putem nove web stranice www.proracun.pula.hr.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa