Kamatar Krsto Bilobrok oslobođen optužbe za iznudu jer su žrtve bile dužne agenciji Filbo?!

0
Krsto Bilobrk
Krsto Bilobrk

Dok na slobodi čeka da s još desetoricom okivljenika sjedne na optuženičku klupu zagrebačkoga Županijskog suda zbog serije razbojstava po Zagrebu, među kojima je i krvava pljačka Fine u Zvonimirovoj ulici, pulski građevinski poduzetnik Krsto Bilobrk (41) pravomoćno je na Općinskom kaznenom sudu oslobođen optužbe za utjerivanje dugova za agenciju za financijski inženjering Filbo 90–ih godina prošlog stoljeća, piše Jutarnji list.

Riječ je o predmetu koji se 90-ih godina vodio na Županijskom sudu, a osim Bilobrka, bile su optužene još tri osobe. Međutim ostalim, Bilobrk je bio optužen za silovanje za koje upućeni  u taj slučaj kažu da je bilo toliko okrutno i ponižavajuće da ulazi u anale hrvatskog pravosuđa.
Za silovanje i razbojništvo pravomoćno je osuđen na osam i pol godina zatvora, a na Općinskom kaznenom sudu nastavljeno mu je suđenje za iznude. Tužiteljstvo je Bilobrka i drugooptuženog Iliju Marijanovića (42) teretilo da ih tijekom 1993. godine angažirala agencija Filbo kako bi za nju utjerivali dugove od zajmoprimaca. Tako je Bilobrk, prema optužnici, s još jednom muškom nepoznatom osobom u veljači 1993. upao u kuću B.K. te s pištoljem uperenim u glavu prijetio da će ga ubiti ako mu ne preda 30.000 DEM. Drugi je utjerivač istodobno B.K. zastrišivao automatskom puškom i bombama pa im je prestavljeni B.K.predao  novac.

Tužiteljstvo ga je teretilo i da je krajem lipnja 1993. upao u dvorište kuće B.B.kojemu je s još dvije nepoznate muške osobe zaprijetio da će mu polomiti kosti i ubiti ga ako mu ne preda novac. B.B. je od Filba dobio zajam od 3.000 DEM, a dug se s kamatama popeo na čak 24.000 DEM. Zajmoprimac je nasilnim utjerivačima odbio predati novac nakon čega ga je Bilobrk udario nogom u trbuh i srušio ga na tlo. Za tu je točku do kraja potupka tužiteljstvo odustalo od kaznenog progona.

Treća točka optužnice teretila je Bilobrka i Marjanovića da su u veljači 1993. više puta došli u kuću Z.P., koji je u agenciji dobio zajam, te tražili novac. Jednom su ga izudarali nogama po glavi i tijelu, a njegovi su supruzi govorili da će se dogoditi nešto mnogo gore ako im ne da novac. Supružnici su im na kraju predali nešto više od 6000 DEM. Zanimljivo je da je oštećenima tijekom godina potpuno izbijedilo pamćenje, odnosno sutkinji Raheli Valentić nisu mogli potvrditi ono što su prije pričali – da su im okrivljeni prijetnjama i zastrašivanjem utjerivali dugove.

Iaoko nije povjerovala u njihovu obranu da nisu nikome prijetili i bili nasilni, sutkinja Valentić morala ih je osloboditi optužbe. Naime, tužiteljstvo ih je optužilo za kazneno dijelo iznude, a prema zakonskom opisu toga dijela, laički rečeno, značilo bi da su za sebe utjerivali nepostojeći dug. Budući da su svi oštećeni ipak bili dužni agenciji Filbo, koja je obojicu angažirala, radilo bi se eventualno o kaznenom djelu protupravne naplate. Međutim, u vrijeme podizanja optužnice to djelo nije postojalo u hrvatskom zakonodavstvu, pa je sutkinja izrekla oslobađajuću presudu. Tu presudu sada je potvrdio i Županijski sud, piše Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa