Sutra započinje Festival tradicijske i etno glazbe TradInEtno u Pazinu

0
Festival će se održati od 12. do 21. lipnja u pazinskom Kaštelu
Festival će se održati od 12. do 21. lipnja u pazinskom Kaštelu

Festival tradicijske i etno glazbe TradInEtno, održat će se od 12. do 21. lipnja u pazinskom Kaštelu. Ovogodišnje, šesto izdanje festivala obuhvaća koncerte, večer folklora, glazbeni kamp, sajam tradicijskih zanata i domaće hrane, plesne i vokalne radionice, radionicu keramike, izložbu dječjih radova, projekcije etno filmova, i predavanja.

Ovaj je festival u svojim dosadašnjim izdanjima u Pazin doveo brojna svjetski poznata imena etno glazbe, a tradicija će se nastaviti i ove godine. Tako će se pazinskoj publici predstaviti afrički bend Djmawi Africa koji dolaze iz Alžira, mladi švedski bend Atervind, slovenski glazbenik Rudi Bučar sa svojim bendom Istrabend, Dunja Knebl i njezin bend Kololira, ponajbolji hrvatski etno zbor Čipkice, te etno skupina Veja iz Pazina.

U sklopu TradInEtno festivala održati će se i folklorna večer na kojoj će uz domaćine, Folklorno društvo Pazin, nastupiti Folklorni ansambl Tanac iz Pečuha, Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec, te Folklorno društvo Umag, koji će predstaviti plesove iz svih dijelova Hrvatske. Vođen sličnom tematikom, svoj će projekt “100 kanti” predstaviti Noel Šuran.

Pod vodstvom glazbenog pedagoga hrvatskih korijena, Allana Skrobea, tijekom festivala održati će se sedmodnevni glazbeni kamp koji je koncipiran tako da svaki polaznik ostalim sudionicima predstavi po jednu pjesmu iz zemlje ili kraja iz kojega dolazi, te pruža mladim glazbenicima priliku da, osim nezaboravnog multikulturalnog iskustva, u vrlo kratkom vremenu nauče zanimljiv repertoar kojega će na kraju festivala koncertno predstaviti. Kao dodatak glazbenog kampa održati će se i trodnevna vokalna radionica koju će voditi simpatična glazbenica osebujnog glasa Lidija Dokuzović.

Ponukan prošlogodišnjim velikim interesom, Goran Farkaš, predsjednik udruge TradInEtno i organizator festivala, i ove je godine pozvao Koviljku Marečić da održi radionicu KoloNaOkolo u kojoj polaznici mogu naučiti plesati raznolika balkanska kola. Nova radionica je radionica keramike koju će voditi Henry Marić. Također, planirana je i radionica Ples na tavolac - zaboravljenog oblika seoske zabave u kojemu se dio sela ogradio, a “ulaz” naplaćivao tako da se glazbenicima plaćalo da odsviraju pojedini ples.

Ispred Kaštela održavati će se petodnevni sajam TradInTrade kojega je osmislila Irina Kivela Ukotić, iz udruge 5R, na kojemu će se predstaviti zaboravljeni zanati središnje Istre, promovirati uzgoj domaćih povrtnih sorti te održati večer domaće kuhinje u organizaciji Folklornog društva Pazin. Detaljan program festivala kao i više informacija o pojedinim koncertima, bendovima, radionicama i ostalim događanjima možete pogledati na službenim stranicama festivala www.tradinetno.com.

Organizator manifestacije je udruga TradInEtno registrirana u ožujku prošle godine koja se bavi očuvanjem i promicanjem kulture i kulturne baštine središnje Istre, stručnim istraživanjem i prikupljanjem starije i novije baštine, oživljavanjem starih običaja, pjesama, plesa te ostalih narodnih umotvorina i rukotvorina. Zanimljivo je reći da je potpredsjednik udruge poznati glazbenik i etnomuzikolog Dario Marušić. Suorganizatori festivala su Folklorno društvo Pazin i ProMusic Pazin. Pokrovitelji manifestacije su Grad Pazin, Istarska županija, Etnografski muzej Istre i Muzej Grada Pazina.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa