Ivan Bubić: Pravi čovjek u pravo vrijeme na pravom mjestu

0
Marino Roce i Ivan Bubić - bivši i sadšnji predsjednik istarskog HDZ-a
Marino Roce i Ivan Bubić - bivši i sadšnji predsjednik istarskog HDZ-a

Dosadašnji povjerenik Ivan Bubić na izvanrednoj Skupštini Županijskog odbora, održanoj 4. travnja, izabran je za novog predsjednika istarskog HDZ-a. Bubić je dobio 107, a njegov protukandidat Ivica Butorac iz Pule 84 glasa.

Uz novog predsjednika izabrano je i 26 članova Županijskog odbora: Jasna Opačak, Anton Beaković, Ivica Butorac, Anton Kliman, dr. Mirta Ćaleta, Stjepan Gabrić, Suzana Tomičić, mr. Marino Golob, dr. Mario Bratulić, dr. Mario Sošić, Tatjana Mrkonjić, Nenad Boršić, Blaž Vidović, Željka Hrlić, Ratko Jeromela, Katica Cvek, dr. Dubravko Marković, Ivan Jan, Zrinko Kajfež, Gracijano Švić, Martin Ferenčić, Zdravko Vidak, Edi Radola, Marino Roce, Nikola Fuchs i Krešo Jelinčić. Za članove Nadzornog odbora izabrani su Milan Klanjac, Silvano Novak, Siniša Novak, Dragica Vrdoljak i Luca Škalić.

Županijski odbor raspušten zbog loših izbornih rezultata

Da podsjetimo, Ivan Bubić iz Pazina povjerenik istarske županijske organizacije HDZ-a je postao 9. listopada prošle godine kada je Predsjedništvo HDZ-a na sjednici u Bjelovaru zbog loših izbornih rezultata raspustilo četiri županijska odbora, među kojima i istarski. Do tada je predsjednik istarskog HDZ-a bio Marino Roce.

Bubić je na Izbornoj skupštini, među ostalim, izjavio da sada „počinje prilika za drugačiji HDZ od onoga kakvog smo navikli gledati u proteklim vremenima". Ako to itko može sprovesti u djelo, onda je to Ivan Bubić, godinama jedan od najomiljenijih HDZ-ovih političara u Istri. O tome najbolje svjedoče rezultati dvaju posljednjih izbora za gradonačelnika Pazina. Prije pet godina IDS-ov kandidat Krulčić ga je pobijedio sa svega par postotaka prednosti, a lani je ušao u drugi krug, ostavivši iza sebe SDP-ovog kandidata Sandija Blagonića.

Ivan Bubić je na izborima za gradonačelnika Pazina dobio više glasova od SDP-ovog kandidata
Ivan Bubić je na izborima za gradonačelnika Pazina dobio više glasova od SDP-ovog kandidata

Omiljen među Pazinjanima

Objektivno, više od toga nije ni mogao. Žitelji Pazina uglavnom ga ocjenjuju kao "pravega čovika", no i 2009. i 2013. godine jedini nedostatak bio mu je što je HDZ-ov kandidat. Mnogi Pazinjani su uvjereni da bi Bubić, kada bi na izbore izašao kao nezavisni kandidat, postao gradonačelnik Pazina.

No, Ivan Bubić ostao je principijelan do kraja i nikada nije napuštao HDZ, čak ni u najgora vremena za tu stranku.

A Istri trebaju upravo takvi HDZ-ovci, treba joj jak HDZ, jer Istri je potrebna jaka i ozbiljna opozicija. Više od polovice istarskog biračkog tijela ne podržava vladajući IDS, ali još niti jedna politička opcija te birače nije ozbiljnije uspjela okupiti oko sebe. Ladonja je kao politički projekt u startu bila osuđena na propast jer je ovisila samo o jednom čovjeku i njegovom novcu. Drugi problem Ladonje bila je loša stranačka infrastruktura. Damir Kajin je prošlo svršeno vrijeme, a SDP, zbog svojih višestrukih veza s IDS-om, od državne do lokalne razine, u dijelu istarskih birača nikada neće biti prihvaćen kao ozbiljna protuteža vladajućem IDS-u.

Jedina istinska oporba IDS-u uvijek je bio samo istarski HDZ. Uz to, HDZ je nakon IDS-a i najorganiziranija stranka u Istri, s ograncima u većini gradova i općina.

Istarski HDZ već 24 godine plaća danak 90-ih

Nažalost, istarski HDZ već 24 godine plaća danak zbog nesmotrenih poteza i izjava vrha stranke na početku demokratskih promjena, a potom i zbog istarskog vodstva stranke kome je važnije bilo dopasti se Tuđmanu ili Pašaliću, nego istarskom čovjeku.

Istarski HDZ sada napokon na svom čelu ima čovjeka prihvatljivog narodu. Tuđman je mrtav već 15 godina, a istaknuti istarski HDZ-ovci iz 90-ih godina uglavnom su u političkoj mirovini. Stoga je Ivan Bubić pravi čovjek u pravo vrijeme na pravom mjestu. Jer Istri treba jaki HDZ. (Eleonora Vlačić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa