Damir Ilić: Grad Pula stagnira i tone sve dublje

0
Pula gubi sve odlike grada, mišljenja su istarski laburisti
Pula gubi sve odlike grada, mišljenja su istarski laburisti

„Sezona je pred nama, a već je jasno da će nas i ove godine po tko zna koji put dočekati zapuštena gradska kupališta“, kazao je Damir Ilić, predsjednik županijske podružnice Hrvatskih laburista na konferenciji za medije održanoj 3. travnja u Puli. Za Valkane i Stoju, dalje je istaknuo, već se predugo traži najpovoljniji model, traže se koncesionari, investitori no očigledno Grad ne zna, ili ne želi okončati tu priču i poduzeti sve potrebne mjere da se tim pulskim kupalištima konačno vrati stari sjaj.

„Kada je netko iz Grada zadnji put prošetao Valkanama, pa zar nikome ne smeta smeće, pseći izmet, smrad urina u zapuštenim kabinama s kojih je boja već posve oljuštena, zapušteni okoliš?“, pita se Ilić.

Za nekoliko "kozmetičkih zahvata" sigurno ne bi trebalo mnogo novaca, dodao je, no očito je lakše sve prepustiti stihiji vremena. Javna kupališta Stoja i Valkane, koje bi trebala biti namijenjena građanima, čitav niz godina propadaju i opasna su za ljude koje tamo dolaze, a sve pod izlikom da koncesionari ne ispunjavaju svoje obveze ili odustaju zbog velikih ulaganja, mišljenja su laburisti, a osim toga, ta kupališta su kulturno dobro koje svakako treba sačuvati što je više moguće u izvornom obliku.

Također smatraju da, posljednjih dvadeset godina, Pula pomalo ali sigurno gubi sve odlike grada. Stagnira, kažu, po pitanju svih usluga, nedostaju javni sadržaji i pogodnosti koje grad treba pružati građanima.

Pitanje parkirališta, Rive, gradskog bazena, komunalne uređenosti, uređenja fasada, čistoće javnih površina stalno se aktualiziraju, ali se ne rješavaju, ističu pulski laburisti, te dodaju kako je pohvalno što su nedavno postavljene košarice u parkovima za pseći izmet, no to nije dovoljno.

„Činjenica je da bi Grad trebao jače angažirati komunalce da na licu mjesta češće kažnjavaju sve one nesavjesne vlasnike pasa i da bi Herculaneine metle trebale češće ordinirati i van užeg centra. Svjesni smo da je u tijeku plinofikacija i da je to bio nužan zahvat, međutim nevjerojatno je da kud Plinara "prođe", razrovane kolnike ispred zgrada ne vraća u prvobitno stanje, pa stanarima ispred zgrada i kuća ostaju na brzinu zatrpane rupe šljunkom. O rotoru da i ne govorimo. Zna li itko u ovome Gradu kada će ta investicija teška 55 milijuna kuna biti kompletirana?“, kazao je Ilić.  

Prema njegovim riječima, dok se čeka najpovoljnija ideja što staviti na tu ogromnu površinu, rotor počinje ličiti na ruglo na glavnom ulazu u grad. Sve djelatnosti Grada Pule, uvjereni su pulski laburisti, usmjerene su na punjenje proračuna koji se jako malo upotrebljava za

zadovoljavanje potreba građana.

„Nije nam jasno da ovaj grad koji ima sasvim solidne prihode iz čitavog niza izvora, pa i prireza koji je među najvećima u RH, ne može iznaći sredstva za osnovne stvari kao što su javna kupališta, bazen, parkirne kuće, a da ne govorimo o sramoti u Kandlerovoj ulici na mjestu izuzetno vrijednog arheološkog nalazišta koje je očito skroz zaboravljeno“, istaknuo je Ilić, te konstatirao kako svi prebacuju lopticu odgovornosti i uporno se traže veliki investitori, kojih nažalost nema na vidiku.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa