HNS: Grad Buzet izradio projekt za 31, a mi imamo rješenje za 110 parkirnih mjesta u Starom gradu

0
Dragan Kranjčić, Vlatko Mrvoš i Sanel Tadić
Dragan Kranjčić, Vlatko Mrvoš i Sanel Tadić

„Regulacija prometa i rješenje parkirališnih mjesta u Starom gradu Buzetu već duži niz godina nije riješena i kao takva predstavlja veliki problem za žitelje Starog grada i za sve goste, odnosno turiste. Njih je svake godine sve više i odsjedaju u novoizgrađenom hotelu i luksuzno uređenim apartmanima na više lokacija unutar starogradske jezgre“, rečeno je na konferenciji za tisak buzetskog HNS-a, na kojoj su osim predsjednikaVlatka Mrvoša, bili nazočni Dragan Kranjčić i Sanel Tadić.

Istaknuto je kako je do danas Grad Buzet izradio idejni projekt za izgradnju svega 31 parkirnih mjesta i to s okomitim parkiranjem što je, smatraju buzetski HNS-ovci, loše rješenje i daje nedovoljan broj parkirnih mjesta za rješavanje problema.

„Smatramo da je trenutno stanje neodrživo i da hitno treba krenuti u pripremu projektne dokumentacije za izgradnju novog parkirališta na zapadnoj padini Starog grada te smo zato s koalicijskim partnerom SDP-om Gradskom vijeću predložili amandman da se ta izrada uvrsti u  proračun za 2014. godinu, što je djelomično prihvaćeno. Zato su stručnjaci unutar stranke napravili prijedlog mogućeg rješenja s kojim bi Stari grad Buzet dobio 110 parkirnih mjesta. Kasnije bi se u suradnji sa stanovnicima našlo rješenje za naplatu i regulaciju unutar starogradske jezgre koje bi bilo za sve prihvatljivo“, istaknuto je na konferenciji.

Prijedlog idejnog rješenja parkirališta u Starom gradu Buzetu
Prijedlog idejnog rješenja parkirališta u Starom gradu Buzetu

Prema prijedlogu buzetskog HNS-a  parkiralište bi bilo na dvije kaskade i to tako da bi na gornjoj kaskadi bilo koso parkiranje s obje strane, dok bi na donjoj bilo bočno parkiranje do potpornog zida. „Time pratimo postojeću konfiguraciju terena i ne narušavamo vizuru Starog grada Buzeta, a ovim rješenjem dobiva se 110 parkirnih mjesta, čime se rasterećuju pretrpane ulice“.

„Po našim procjenama, ukupna investicija, uključujući otkup zemljišta, je vrijedna oko 7 milijuna kuna, no s obzirom da smo u Europskoj uniji, projekt se može kandidirati u Europski fond za regionalni razvoj, koji sufinancira minimalno 95% do maksimalno 99% projekta.

S obzirom da Grad Buzet nije iskoristio niti 1 euro iz IPARD fonda EU iz razloga što nije kandidiran niti jedan projekt, ovim putem pozivamo Grad Buzet da što hitnije započne s pripremnim radnjama (otkup zemljišta, prilagodba PPU-a, projektna dokumentacija) kako bi projekt  bio spreman za kandidiranje na fond EU“, kazao je Vlatko Mrvoš, predsjednik HNS-a Podružnica Buzet.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa