Umag i Rovinj u Istri najviše troše na financiranje lokalnih uhljeba

0
Gradsko vijeće Umaga (foto: Glas Istre)
Gradsko vijeće Umaga (foto: Glas Istre)

Matematička analiza odnosa broja stanovnika s plaćama zaposlenika u jedinicama lokalnih samouprava pokazala je kako se u u jadranskom dijelu zemlje troši više – i to bez obzira na financijsku snagu ili slabost općine ili grada. Prema toj analizi u samom su vrhu gradovi i općine u Istarskoj i Primorsko goranskoj županiji, a po rastrošnosti Grad Zagreb nalazi se na osmom mjestu unatoč činjenici da su plaće dijelile s brojkom od 790 tisuća stanovnika, istražio je Index.

Aleksandar Hatzivelkos, poznati aktivist i predavač matematike na Veleučilištu Velika Gorica je iznose koji se u jedinicama lokalne samouprave potroše na godišnjoj razini za plaće zaposlenika, podijelio je s brojem stanovnika. Time se dobio iznos koje se u pojedinim općinama i gradovima godišnje izdvaja za plaće zaposlenika po svakom stanovniku.

Na vrhu top liste najrastrošnijih gradova nalazi se Umag s potrošnjom 2.713 kuna po stanovniku, druga je Opatija s 2.150 kuna, zatim slijede Rovinj (2.113), Krk (2.086) i Mali Lošinj (1.995). Na šestom mjestu nalazi se Dubrovnik s 1.947 kuna, zatim slijedi Pazin s 1.927 pa tek onda Zagreb s 1.856 kuna. Na dnu top 10 liste su Buzet i Poreč. 

Na vrhu najrastrošnijih Općina nalazi se Sutivan s potrošnjom 2671 kuna po glavi stanovnika, zatim slijedi Mljet s 2.667 kuna te Vrsar s 2.402 kuna. U prvih deset su Civljane, Grožnjan, Zadvarje, Bol, Milna, Brod Moravice i Vir.

Naravno postoji i lista najštedljivijih gradova i Općina. Na vrhu liste gradova nalazi se Pleternica s 159 kuna po glavi stanovnika, dok Kutjevo troši 287 kuna. Tu su i Novi Marof (293), Đakovo (297) i Lepoglava (311). U prvih 10 samo je jedan grad s juga i to Trilj koji troši 361 kunu po glavi stanovnika, donosi Index.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa