Labinska oporba protiv Deklaracije o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Istre

0

Skupština Istarske županije, svi istarski gradovi i većina općina bez mnogo rasprave jednoglasno su, glasovima svih vijećnika i stranaka, prihvatili Deklaraciju o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Istre. No, to nije učinila i oporba u labinskom Gradskom vijeću. Deklaracija se našla na dnevnom redu Gradskog vijeća Labina održanom 2. prosinca, te je izazvala protivljenje oporbenjaka, raspravu o tome tko je veći Labinjan, te demonstrativno napuštanje vijećnice Wilijama Negrija (Hrvatski laburisti).

Iako su oporbenjaci Silvano Vlačić i Klaudio Korva (Ulika), zatim Jasmina Gruičić i Daniel Mohorović (SDP), te Maden Bastijanić (Građanska inicijativa za Labin) glasali protiv Deklaracije, ona je ipak izglasana s devet glasova vladajuće koalicije. Jedini suzdržan bio je nezavisni vijećnik Darko Martinović.

Naime, vijećnici Skupštine Istarske županije 29. listopada jednoglasno su usvojili ovu Deklaraciju, kojom se izražava neslaganje s predloženim Zakonom o regionalnom razvoju i najavama novih modela upravnog ustroja države prema kojima bi Istra postala dio planskog područja sjevernog Jadrana i Like. Njome se ustraje u traženju da Istra ostane samostalna regija.

Tulio Demetlika
Tulio Demetlika

Poropat: Ovim prijedlogom zakona dodatno bi se centralizirala država

Labinska vlast ovakav prijedlog zakona smatra neprihvatljivim. Njime bi se, tvrdi predsjednik Gradskog vijeća Valter Poropat, dodatno centralizirala država, te bi se izgubio povijesni, kulturni, gospodarski i svaki drugi identitet Istre, koja je po svim svojim specifičnostima regija. „Povlačenje važnih institucija iz Istre u Rijeku, od Carine do Trgovačkog suda, a kasnije vjerojatno i Policijske, te Porezne uprave dodatno centralizira ionako centraliziranu državu, a sve na štetu Istarske županije i naših građana. Identitet Istre ničime i nikada ne smije doći u pitanje. Prihvaćanjem Deklaracije stat ćemo u obranu svih vrijednosti koje imamo u našoj regiji“, obrazložio je Poropat.

Deklaracija je dokument kojim se daje jasan stav o neprihvaćanju prihvaćanju predloženog modela planskog područja iz tog nacrta zakona i nužno ju je donijeti, poručio je gradonačelnik Labina Tulio Demetlika. Istra funkcionira po sistemu regije s vrlo jakim identitetom, istaknuo je. „Prepoznatljivi smo kao višeetnička, višekulturalna i višejezična zajednica u kojoj se priznaje i štiti slobodno izjašnjavanje građana, te dostojanstvo pojedinca. Ne želimo biti županija u jednom sustavu planskog područja. Imamo jasan stav da možemo biti samo država minus jedan, odnosno jedan nivo niže od države“, kazao je Demetlika.

Dodao je i kako Trgovački sud u Pazinu dokazano rješava više predmeta od onoga u Rijeci, te nastavio: „Usvajanjem Deklaracije potvrdit ćemo da smo spremni za decentralizaciju. Upravo je to rješenje za izlaz iz krize što pokazuju i primjeri iz Europe. Vjerujem da ćemo svi biti suglasni u prihvaćanju ove Deklaracije“.

Jasmina Gruičić i Daniel Mohorović
Jasmina Gruičić i Daniel Mohorović

Gruičić: IDS-ovcima smeta smanjenje njihove političke moći

No, oporba smatra drugačije. Antifašizam i poštivanja ljudskih prava nisu specifičnosti Istre, već je to doseg cijele Hrvatske, napomenula je Jasmina Gruičić (SDP). Karakteristike Istre istaknute u Deklaraciji ne razlikuju se mnogo od karakteristika ostalih područja Hrvatske, naglasila je. „Cilj Zakona o regionalnom razvoju je stvaranje uvjeta koji će svim dijelovima zemlje omogućiti jačanje konkurentnosti i realizaciju vlastitih razvojnih potencijala. Plansko područje ne bi imalo status jedinice područne regionalne samouprave, ni pravne osobe, a namjera je povezati više manjih jedinica i raditi na zajedničkim projektima, posebice onima koji će se financirati iz EU Fondova“, objasnila je Gruičić

Dodala je i kako politička elita Istre nije razumjela predlagača zakona o namjerama izjednačavanja razvoja zemlje, te ih možda smeta i smanjenje njihovih ovlasti i političke moći. „Deklaracija započinje opisivanjem Istre kao pokrajine, te se spominje i istarski narod čime se dovodi u pitanje prije spomenute višejezičnosti i višekulturalnosti“, kazala je Gruičić

Osim toga, tekst Deklaracije o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Istre, smatra suprotnim temeljnim načelima Ustava Hrvatske u čijem prvom članku stoji da je Hrvatska jedinstvena i nedjeljiva zajednica slobodnih, jednakih i ravnopravnih građana, te da je njezin suverenitet nedjeljiv, neprenosiv i neotuđiv. Prema mišljenju njezinog stranačkog kolege Daniela Mohorovića, Deklaracija je samo dokument kojim se želi stvoriti umjetni sukob između politike Istarske županije i Republike Hrvatske s ciljem da postojeće strukture zadrže svoj politički utjecaj.

„Nisam siguran da je ovo dobar put“, kazao je Silvano Vlačić, te dodao: „S Deklaracijama se na rješavaju problemi. Ne može postojati 600 gradova i općina, 20 županija i župana, te po 18 njihovih savjetnika, kao ni 50 agencija izmišljenih za uhljebljavanje podobnih. Tko god razmišlja svojom glavom ne može to previdjeti“.

Silvano Vlačić
Silvano Vlačić

Tko je veći Labinjan?

Također je istaknuo kako se smatra i Labinjanom i Istrijanom, te Hrvatom i građaninom svijeta. „Nitko tu nije veći Labinjan od mene“, poručio je Vlačić, no unatoč emocijama koje ima prema svom kraju, zapitao se da li je racionalno imati toliko župana i agencija kada državni BDP iz godine u godinu konstantno pada.

Izjava o labinjanstvu, potakla je Bastijanića da se pohvali svojim, kako kaže, izvrsnim poznavanjem labinske povijesti: „Istina je da je Vlačić najveći Labinjan, jer su Vlačić i Diminić najstarije zapisane porodice u Istri“. Deklaraciju, dodao je, neće podržati jer je nepotpuna i dolazi od „gore“. Negriju je pak, poručio da je njegova obitelj na ovo područje stigla 1520. godine što ga je toliko uvrijedilo da je u konačnici napustio vijećnicu prije samog glasanja o prihvaćanju Deklaracije, a zbog povika upućenih Bastijaniću, zaradio je i opomenu predsjednika Vijeća. (Tekst i foto: Danijela Bukvić)

Mladen Bastijanić
Mladen Bastijanić
Wiliam Negri
Wiliam Negri

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa