novi dom za starije labin

Postoji lista čekanja, a uvodi se i nova usluga

0
Foto: Facebook/Gradonačelnik.hr
Foto: Facebook/Gradonačelnik.hr

Dom za starije u osobe u Labinu je tek nedavno otvoren za korisnike. U njemu je sve moderno uređeno, a osim unutrašnjih prostorija, krasi ga i vanjski dio u dvorištu s klupama i stolovima. Ravnateljica Doma Đeni Zuliani Blašković otkriva da će uvesti i uslugu pomoći u kući, u sklopu koje će se pripremati i dostavljati obroci, ali i pomagati u kućanskim poslovima i nabavci namirnica. Labinski gradonačelnik Valter Glavičić podsjeća da je Dom dao izgraditi Grad Labin, a ispričao je i da umirovljenici u Istri žive puno teže nego oni u glavnom gradu.

 

Dom za starije Labin se čekao deset godina, a sada je konačno zaživio. U njemu je prošlog tjedna bilo oko 30 korisnika, dok ih je trenutno tamo još više. Neke aktivnosti se tek planiraju, a provodit će ih socijalna radnica. Jednako tako, otvorene su prijave za još jednu dugoočekivanu uslugu, onu dnevnog boravka, za dodatnih 20 vanjskih korisnika, piše Mirovina.hr.

Grad Labin je dom za starije osobe čekao dugi niz godina, o čemu smo pisali ovdje, a vrlo je brzo nakon otvaranja popunjen. Postoje, doznajemo i liste čekanja za one koji ne žele odmah otići živjeti u dom, a uskoro će im se omogućiti i razne usluge.

– Išli smo polako s punjenjem da bi se mogli prilagoditi i da bismo dnevno mogli primiti između tri i pet korisnika. Krenuli smo krajem ožujka. Interes je velik, pa smo, u vrijeme prijava, dobili 70 molbi. Prijave su bile za one građane koji imaju potrebu odmah doći u dom, a sada su otvorene prijave i za one koji se žele staviti na liste čekanja. Potreba je velika i ljudi su zainteresirani, kaže ravnateljica Zuliani Blašković.

Ovako izgledaju sobe u novom domu umirovljenika

Otkrila nam je da je ona počela raditi 9. listopada prošle godine, dok je najviše djelatnika došlo u siječnju. Sada ima 35 zaposlenih, a neki se još čekaju.

– Imali smo sreće i uspjeli smo dobiti medicinsko osoblje. Glavna medicinska sestra je došla iz Slavonije, fali nam još jedan njegovatelj i jedna medicinska sestra. Grad Labin je prošle godine raspisao tečaj za njegovatelje, neki su došli sada, a jedna osoba još mora odraditi praksu pa će doći raditi. S ovim dijelom smo se onda i popunili, objasnila je ravnateljica.

Da bi korisnici na vrijeme mogli doći u dom za starije, cijele zime se radilo na administraciji i papirologiji, a paralelno se i uhodavao posao. Ipak, neke aktivnosti su tek u planu, otkriva ravnateljica. Usto, otvorene su i prijave za dnevni boravak, za dodatnih 20 korisnika.

– Aktivnosti su tek u planu. Imamo fizioterapeutkinju koja već radi, a druge aktivnosti će provoditi socijalna radnica koja je trenutno zauzeta prijemom korisnika. Trenutno se korisnici mogu baviti vježbanjem, šetanjem, druženjem ili igranjem šaha.

Više pročitajte ovdje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa