politolog boško picula

'Bilo bi logično da Peđa Grbin odmah podnese ostavku'

0
Boško Picula (Foto: Screenshot/Al Jazeera Balkans)
Boško Picula (Foto: Screenshot/Al Jazeera Balkans)

Gostujući u emisiji Al Jazeere Balkans, politolog i profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Boško Picula je, analizirajući izborne rezultate u Hrvatskoj, kazao da nitko od takmaca u izbornoj utrci nema potpuno slobodne ruke raditi ono što hoće.

 

To tumači činjenicom da je, kaže, HDZ, iako uvjerljivi pobjednik izbora, ipak osvojio pet mandata manje nego u prošlom sazivu Hrvatskog sabora.

"I tih se 5 mandata trenutačno pokazuje nepremostivom preprekom a obzirom da Andrej Plenković želi nastaviti biti premijer i imati otprilike istu parlamentarnu većinu. HDZ, nacionalne manjine i skupina liberalnih stranaka - to nije dovoljno za 76 mandata i tada se Domovinski pokret, koji je također ostvario slabiji rezultat nego prije 4 godine - tada je imao 16 u koaliciji, sada ima 14 - ali je u znatno boljem položaju u ovoj konstelaciji. Iako i HDZ i Domovinski pokret imaju manje, ove dvije stranke su nekako najupućenije da formiraju buduću vlast. To neće ići glatko", rekao je Picula.

"O Rijekama pravde potpuno je jasno da će s 42 mandata biti nemoguća misija oformiti, zapravio nisam ni siguran kakav je legitimitet tog rezultata da bude osnovica za formiranje vlasti. Bilo bi logično da Peđa Grbin odmah podnese ostavku ili barem nakon nekoliko dana kada shvati da će jako teško ići formiranje vlasti. Ovo je bila, neću reći njegova ideja, vrlo vjerojatno je to bila ideja gospodina Milanovića, ali ako vi niste kao čelni čovjek najjače oporbene stranke biti u sposobnosti voditi svoju stranku kao premijerski kandidat, čemu onda vaš posao? Prema tome, Peđa Grbin može napraviti najbolju odluku trenutačno i jednostavno se povući s mjesta SDP-a", zaključio je Boško Picula.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa