Otkazan Festival tartufa u Buzetu: Marušić prozvao Prodana

0
Arhiva (foto: Duško Marušić/PIXSELL)
Arhiva (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Tradicionalna manifestacija Vikend festivala istarskih tartufa, koja se trebala održati 6. i 7. studenog, otkazana je do daljnjega. To je toliko razbjesnilo Roberta Marušića, najvećeg promotora tartufarstva na Buzeštini i šire, da je predsjedniku Gradskog vijeća Buzeta Davoru Prodanu uputio zahtjev za sazivanjem tematske sjednice na tu temu. Marušić je u obrazloženju Turističku zajednicu Grada Buzeta prozvao zbog nerada.

Na prozivke je brzo reagirao predsjednik Turističke zajednice Dean Prodan. Inače, funkcija predsjednika TZ-a nije profesionalna i tradicionalno je obnašaju (grado)načelnici područja koja pojedina TZ pokriva. No, u Buzetu je gradonačelnik Damir Kajin umjesto sebe za predsjednika imenovao Deana Prodana, inače svog protukandidata u drugom krugu izbora za gradonačelnika Buzeta.

Prodan je preko Facebooka poručio da su Festival istarskih tartufa odgodili iz brojnih razloga.

„Kroz komunikaciju s izlagačima zaključili smo da je ove godine preveliki rizik u svakom segmentu: epidemiološkom, organizacijskom, prodajnom... Imajte na umu da je TZ nedavno ostala bez djelatnice i da je u takvim uvjetima teško organizirati kvalitetan i renomiran event, težimo kvaliteti, a ne ishitrenim rješenjima.

Potrebni su nam ljudi u turizmu koji su voljni pomoći, raditi i izraziti se na uključiv način usmjerenih prema izgradnji i novom brendiranju buzetskog turizma, a ne osoba koja nameće, nema nivo komunikacije, stvara raskol u društvu i zavade, želeći biti u centru pažnje kao da se turistička priča vrti isključivo oko osi njegovog pogleda na svijet“, poručio je Prodan, te najavio da pipremaju alternativne turističke događaje koji će „promovirati enologiju i gastronomiju vrijednih Buzećana sa velikim naglaskom na istarski bijeli tartuf u duhu trenutne pandemijske situacije i organizacijskih mogućnosti“.

 

„Za vrijeme Subotine u starom gradu svi su disali jedni drugima za vrat i nije bilo problema, Izlagači-štanderi su bili vise nego zadovoljni kao i posjetitelji. Za vrijeme 'sajma tartufa' posjećenost je bila više nego ogromna, što se vrlo lako vidi po broju parkiranih vozila u ta dva dana. U pravilu kada se jednom prekine tradicija takvih manifestacija teško se ponovo vraćaju, to je valjda svima jasno“, replicirao je Prodanu Damir Totman.

„Ne znam zašto se svi hvataju isključivo na Covid. Manifestacije se organiziraju tako da ona ne smije biti niže razine od one dosegnute i tako da postoji operativac koji na svojim leđima nosi teret organizacije. Organizacija manifestacije traži puno vremena da se ispeglaju svi detalji. U TZ Buzet donedavna profesionalka-operativka se zbog osobnih ambicija očito nije mogla posvetiti organizaciji, a i nijednom nije organizirala tu manifestaciju da bi to mogla napraviti 'lijevom rukom'. Tako da pripreme i nije moglo biti. A ni ubacivanje slobodnih igrača i njihovo petljanje u organizaciju sa strane nije moglo pomoći. Covid je tu samo dio problema“, naglasio je Nenad Šćulac.

„Tko brani našim firmama koje se bave tartufima, da po uzoru na Zigantea u Livadama, organiziraju u svom trošku, uz marketinšku potporu TZ-a, jesen tartufa u Buzetu?“, upitao je Dejan Štifanić. „Žalosno da se svoju nesnalažljivost i neznanje prebacuje na bivše djelatnike“, bio je oštar Edi Pavletić. (N.Č.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa