Medulin: Volonteri u akciji prošle subote u Centru Šantadur

0
Uređivanje dvorišta i okućnica u Šantaduru
Uređivanje dvorišta i okućnica u Šantaduru

U subotu, 2. listopada, nastavile su se aktivnosti u centru Šantadur te je u organizaciji udruga Sakramenski, Mutila i Format te uz financijsku podršku Općine Medulin, održana 2. radna akcija uređenja dvorišta i okućnice objekta.

Time se dva vikenda za redom Medulin svrstao uz bok različitim volonterskim akcijama i aktivnostima na razini cijele Hrvatske te bio dijelom nacionalne kampanje „Hrvatska volontira 2021.“. Na području Istre, akcija provedena u Medulinu, jedna od ukupno pet prijavljenih i realiziranih u ovogodišnjoj nacionalnoj manifestaciji. Programom su se medulinske udruge uključile i u obilježavanje „Europskog tjedna održivog razvoja 2021.“, u želji da potaknu mještane na aktivno sudjelovanje u društvenom životu zajednice i na zajedničko, suradničko stvaranje promjena u smjeru održivog života i razvoja te osvješćivanja značaja aktivnog građanstva i volontiranja za razvoj suvremenog demokratskog društva u kojemu svaki pojedinac ima pravo i odgovornost dati svoj doprinos.

 

Kroz dvije uzastopne subote realizirane su zacrtane aktivnosti, te se uz međugeneracijsko druženje, razgovor i smijeh uređivalo dvorište objekta nekadašnjeg vrtića u Medulinu. Od pripremnih poslova čišćenja, šmirglanja, pranja zidova i ograde, do svježeg izgleda nakon nekoliko ruku novih boja. U popodnevnom dijelu događaja, nakon zaslužene okrijepe i predaha, održana je prva razmjena sjemena i bilja, te je zasađeno i nešto novog, prekrasnog cvijeća živih boja, dok su se djeca tijekom cijelog dana nesmetano igrala na ograđenoj zelenoj površini u za njih posebno pripremljenom kreativnom i zabavnom kutku. Neki su mještani svratili prijepodne, drugi u drugom dijelu dana, jedni su zasukali rukave i ozbiljno prionuli radu, a drugi su u prolazu stali na kavu i ćakulu.

Svima koje je u obje protekle subote put nanio upravo u centar Šantadur u Medulinu organizatori zahvaljuju na odazivu i dolasku. Pokazavši svoju dobru volju i želju da su-djeluju, mali i veliki volonteri ovu su malu lokalnu inicijativu pretvorili u primjer dobre prakse suradnje u zajednici, s ciljem oživljavanja prostora koji želi biti mjesto okupljanja, suradnje i razvoja novih ideja i projekata, za i s mještanima i svim dionicima u lokalnom kontekstu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa