Pazinski SDP

Izgradnja Doma za starije osobe prioritet najvišeg ranga

0
Na predstavljanju izbornog programa SDP-a Pazin
Na predstavljanju izbornog programa SDP-a Pazin

Gradski odbor SDP-a Pazin je 30. rujna predstavio predizborni program kojim traži naklonost birača na predstojećim prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Grada Pazina.

Govoreći o programu SDP-a nositelj Kandidacijske liste Boris Demark upoznao je prisutne sa sadržajem dokumenta, uz napomenu kako je program objavljen u cijelosti na Facebook stranici SDP Pazin, te tako dostupan svim zainteresiranim građankama i građanima Pazina. Program SDP-a zasniva se na jačanju poduzetništva i gospodarstva, na daljnjem razvoju i unapređenju poljoprivrede i turizma, na izgradnji i obnavljanju lokalne infrastrukture, na primjerenoj zaštiti okoliša i kulturnih dobara, na unapređivanju odgoja, obrazovanja, sporta i rekreacije (s naglaskom na zaštiti djece, mladih i umirovljenika te starijih i nemoćnih osoba), odnosno na njegovanju i jačanju temeljnih i općeprihvaćenih vrijednosti građana Pazina. Ovom prigodom naglasak je stavljen na skrb o starijim osobama, odnosno izgradnju Doma za starije osobe u Pazinu, kao dijela cjelovitog rješenja skrbi o starijim osobama. Upravo ovo je najbolji  primjer na kojem se zorno može vidjeti različitost pristupa pojedinih stranaka određenoj problematici, u većoj ili manjoj mjeri zastupljenoj u programima svih dionika izbornog procesa

„U trenutku kada se kroz ponovljene izbore pokušava popraviti pozicija pojedinih stranaka u gradskom vijeću tako da se kozmetičkim promjenama i nekim novim licima na promidžbenim letcima pažnja javnosti skreće s ključnih tema, a to su program za predstojeće četverogodišnje razdoblje i ne manje važno, ostvareni rezultati u prethodne četiri godine, mi u SDP-u smatrali smo kako u fokus pažnje naših birača treba vratiti upravo ove teme“, rekao je Demark i nastavio: “Kada mi u SDP-u govorimo o jednakim mogućnostima za svih, tada razmišljamo i o tome da većina, ili gotovo svi gradovi u našem okruženju već imaju domove za starije osobe. Ono što u ovom trenutku Pazinu nedostaje jesu dostatni kapaciteti za dugotrajni smještaj i izvaninstitucijske usluge - poludnevni/dnevni boravak i program pomoći u kući.

 

No, vratimo se malo u prošlost.

Izgradit ćemo dom!

Izborni program Gradske organizacije SDP-a Pazin za lokalne izbore izrađen 2017. godine u kontekstu promicanje zdravlja, veće dostupnosti zdravstvenih usluga i usluga s područja socijalne skrbi, predviđa izgradnju Doma za starije i nemoćne osobe u Pazinu s uređenim cjelovitim sustavom socijalne skrbi, o čemu je javnost upoznata 15. ožujka 2017. godine na press konferenciji održanoj u središtu SDP-a u Puli. Dom za starije osobe u Pazinu kao prioritet najvišeg ranga. Mi prvi smo nakon dvadeset godina glasno rekli „Izgradit ćemo Dom“. Zahvaljujući nama IDS daje obećanja i dom postaje centralna tema čitave predizborne kampanje, te se tako u tisku 18. ožujka 2017. najavljuje kako iduće godine kreće gradnja doma umirovljenika Pazinu. Kako je to bilo neplanirano i iznuđeno obećanje svjedoči i gradski proračun, u kojem se u 2017. godini, zajedno sa projekcijama za 2018. i 2019. godinu za troškove izgradnje doma planiralo sveukupno 600 tisuća kuna! Nedostatno niti za plaćanje pola iznosa potrebnog za izradu projektne dokumentacije.

Svoje viđenje rješavanja cjelovite problematike skrbi o starijim osobama pazinski SDP je prikazao 4. svibnja 2017. godine u Dvorani Istra pazinskog Spomen doma putem video prezentacije. Plan i program je uz izgradnju Doma za starije osobe u Pazinu, predvidio cjeloviti sustav socijalne skrbi i sve potrebne izvaninstitucijske usluge, koje će zadovoljiti potrebe starijeg stanovništva u središnjoj Istri. Problematika je obrađena i u novinama pod nazivom „Glas je vaš“ koje su tiskane i distribuirane u sklopu predizborne kampanje SDP-a Pazin. U sklopu kampanje prezentirani su i podaci o 3.150 osoba starijih od 65 godina koje prebivaju na teritoriju središnje Istre površine preko 550 četvornih kilometara. Na čitavom teritoriju ne postoji organiziran institucionalni smještaj za starije osobe u potrebi. Od ukupnog dijela staračke populacije njih 534 živi u samačkim domaćinstvima, a još 335 domaćinstava se sastoji od dva starija člana (podaci iz popisa stanovništva iz 2001. godine).

Video prezentacija i novinski članak sugeriraju više načina rješavanja problematike skrbi o starijim osobama, što uključuje i model javno privatnog partnerstva odnosno uključivanje privatnog sektora kroz otvaranje obiteljskih domova. Nažalost, tada aktualna IDS-ova vlast nije smatrala potrebnim da se informira o mogućim načinima rješavanja ove iznimno važne problematike, te nisu ni prisustvovali prezentaciji. Štoviše, bivši gradonačelnik, koji je na stolu imao projekt izgradnje doma za starije u Pazinu (privatna inicijativa) nije smatrao bitnim da se o toj činjenici upozna Gradsko vijeće Grada Pazina, a kamoli da iskaže podršku inicijativi i započne sa sustavnim rješavanjem  skrbi o starijim osobama.

Pitanja koja traže odgovore

Zanimljiv je i podatak da se u postupku pripreme projektnog zadatka i nakon toga izrade Idejnog rješenja za izgradnju Doma za starije u Pazinu niti jednog trenutka nije konzultiralo člana Gradskog vijeća Borisa Demarka, koji je u to vrijeme, kao višegodišnji ravnatelj Doma za odrasle osobe Motovun mogao dati svoje mišljenje i sugestije u vezi izgleda i funkcioniranja Doma za starije u Pazinu. Valjda je bila dovoljna činjenica to što je tada IDS imao većinu u Gradskom vijeću, pa mu neka mišljenja sa strane i nisu bila potrebna. Tek će vrijeme pokazati da li je odabrana prava koncepcija doma, da li je dom zamišljen kao spavalište i „posljednja postaja“ ili se prilikom izrade idejnog koncepta i projekta vodilo računa o zadovoljavanju svih potreba naših sugrađana starije životne dobi (u konačnici i nas samih, nakon proteka određenog broja vremenskih jedinica). Dom po mjeri čovjeka i njegovih potreba ili štedljiva inačica u funkciji forme.

U protekle četiri godine, koliko je trajao IDS-ov apsolutizam u Gradskom vijeću Grada Pazina (8 članova IDS-a i njegovih „satelita“, od ukupno 15 članova vijeća), u mnogo navrata problematizirano je pitanje skrbi o starijim osobama, prvenstveno putem vijećničkih pitanja SDP-ovih vijećnika, koja su za govornicom upućivana najčešće gradonačelniku Renatu Krulčiću, a vezana uz lokaciju, dinamiku radova, osiguravanje potrebnih kadrova (stručnih radnika i pomoćno tehničkog osoblja) odnosno financiranje ustanove kada jednom započne s radom. Nažalost, bez zadovoljavajućih odgovora i ponuđenih rješenja. Što znači da su novoj gradonačelnici i budućem sazivu gradskog vijeća ostavljeni „vrući krumpiri“:

1. Tko će i na koji način u gradskom proračunu svake godine osigurati dodatnih 4 milijuna kuna za  redovno funkcioniranje doma?

2. Na koji način će se riješiti sufinanciranje smještaja u domu čija ekonomska cijena iznosi približno 1.000 eura mjesečno po osobi?

3. Gdje pronaći između 30 i 40 radnika, deficitarnih stručnih profila (medicinskih sestara, socijalnih radnika, radnih terapeuta, kuhara, kućnih majstora…)?

4. U konačnici, na koji će se način na poslovanje i redovno funkcioniranje doma odražavati izrazito nepovoljna mikro lokacija na kojoj se dom upravo gradi, kakve će to posljedice imati primjerice na grijanje i troškove održavanja, odnosno uvjete boravka i kretanja korisnika smještenih u domu?

Nakon svega rečenog, a umjesto zaključka: Pred nama je vrijeme izazova i pitanja koja traže odgovore. Vjerujemo da načela socijaldemokracije za koje se zalažemo predstavljaju i odgovor i rješenje. Mi u SDP-u želimo biti dio tog rješenja, te građanima i građankama Pazina nudimo svoju stručnost, znanje i iskustvo. Za Pazin u svim bojama – i bojama proljeća i bojama jeseni, za naše najmlađe i naše najstarije sugrađane.  ZA ljepši i sretniji grad – pazinski SDP“, poručuje Boris Demark, nositelj kandidacijske liste SDP-a na prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Grada Pazina.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa