završilo e-savjetovanje o izmjenama odluke o grobljima

Odbijen prijedlog o izgradnji krematorija u Puli. Evo koje su novosti

0
Foto: Istarski.hr
Foto: Istarski.hr

Završilo je e-savjetovanje o izmjenama Odluke o grobljima Grada Pule, provedeno od 20. ožujka do 19. travnja, na koje su stigla samo dva prijedloga i oba su odbijena. Prvi je je podnio direktor Monte Gira Darko Bijelić, koji je predložio da se prosipanje pepela pokojnika izvan groblja ili predaja urne obitelji pokojnika radi prosipanja ili čuvanja pepela omogući uz odobrenje nadležnog gradskog odjela za komunalne poslove.

 

"Ukoliko se pepeo pokojnika prosipa u more, potrebno je ishoditi i suglasnost nadležne Lučke kapetanije Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Do odobrenja iz prethodnog stavka, urna s pepelom pokojnika mora biti deponirana na depozitoriju. Ukoliko se prosipanje pepela pokojnika obavlja unutar prostora groblja, nije potrebno odobrenje. Članak je u skladu sa Zakonom o grobljima, čl. 12., st. 3. koji glasi: Umrlog se može ukopati i izvan groblja samo uz odobrenje koje daje tijelo jedinice lokalne samouprave nadležno za komunalne poslove uz prethodno mišljenje tijela jedinice lokalne samouprave nadležne za poslove zdravstva", predložio je Bijelić. U obrazloženju odbijenice stoji da Odlukom nije potrebno obuhvatiti predloženi članak s obzirom da prosipanje pepela nije komunalna djelatnost prema članku 24. stavak 1. Zakona o komunalnom gospodarstvu, već pogrebnička djelatnost definirana člankom 8. stavak 1. Zakona o pogrebničkoj djelatnosti.

Nadalje, odbijen je prijedlog Deana Marasa o izgradnji krematorija na Monte Giru. Maras, naime, u svom prijedlogu navodi da je izgradnja krematorija dugoročnije rješenje nego da se groblje 'širi beskonačno'.

"Postavite upitnik na stranicama Grada Pule i/ili nekim medijima. "Ste za krematorij na Monte Giru?" Iznenadit ćete se rezultatima", naveo je Maras. Grad u obrazloženju odbijanja ovog prijedloga navodi da 'sama izgradnja groblja i krematorija nije predmet Odluke o grobljima, kao ni njezinih izmjena, već Programa građenja komunalne infrastrukture'.

Izmjene spomenute odluke donos eniz novosti. tako se, uz ostalo, u svrhu sufinanciranja proširenja groblja, omogućuje Upravi Monte Gira da prilikom proširenja groblja određeni dio, do 25 posto grobnih mjesta može unaprijed dodijeliti na korištenje na neodređeno vrijeme. Uvjet je da Uprava vodi računa o dovoljnom broju mjesta za ukop, te da se zahtjevi obrađuju redoslijedom zaprimanja od dana izdavanja punomoći Upravi groblja za proširenje ili izgradnju groblja do dana izdavanja građevinske dozvole. Zahtjevi zaprimljeni nakon tog roka ili u slučaju većeg broja zahtjeva od dostupnih grobnih mjesta, bit će valjani isključivo za naredno proširenje ili izgradnju groblja, s time da od dana podnošenja zahtjeva nije prošlo više od 10 godina.

Nadalje, izmjenama omogućuje novim korisnicima napuštenih grobnih mjesta da, ukoliko to žele, posmrtne ostatke preminulih koji su se prije nalazili u tom grobnom mjestu, ostave u tom istom grobnom mjestu, umjesto da ih presele u zajedničku kosturnicu. Također se predviđa obveza Uprave da prilikom proširenja mjesnog groblja u Štinjanu, za potrebe žitelja Mjesnog odbora Štinjan, osigura 20 posto novoizgrađenih grobnih mjesta.

S obzirom da Zakon o grobljima nije riješio problematiku napuštenih dijelova grobnih mjesta, u Odluku se dodaje novi članak (14.a.), kojim se definiraju postupanja u odnosu na dijelove grobnih mjesta koji nastaju rješenjima o nasljeđivanju i drugim upravnim postupcima. Naime, u praksi se događa da određeno grobno mjesto ima više korisnika od kojih neki ne plaćaju godišnju grobnu naknadu i takav udio protekom 10 godina po Zakonu o grobljima prelazi u vlasništvo upravitelja groblja.  Budući da pravnog osnova za dodjelu napuštenog dijela drugom korisniku tog grobnog mjesta do sada nije bilo, taj se postupak dodjele definira predloženim člankom.

Izmjenama se regulira i pitanje imovine bez nasljednika u vidu grobnih mjesta kojima raspolaže Grad Pula, a koja sukladno odredbama ovoga stavka Grad prenosi na raspolaganje Upravi groblja.

U Odluku se dodaje odredba koja propisuje da se visina naknade određuje i u zavisnosti od udjela korisnika u pojedinom grobnom mjestu. Također se omogućuje avansno plaćanje godišnje naknade za korištenje grobnog mjesta i to do 5 godina unaprijed, s obzirom da vrlo veliki broj korisnika želi platiti godišnju grobnu naknadu unaprijed za više godina, kao i odredbe o naknadnom utvrđivanju plaćanja razlike naknade. (M. Vermezović Ivanović)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa