Bivši gradonačelnik Pazina proizvodi rakiju: i odlično to radi!

1
Renato Krulčić u svojoj destileriji (foto: Nenad Čakić)
Renato Krulčić u svojoj destileriji (foto: Nenad Čakić)

Pazinjane za mjesec dana očekuju ponovljeni izbori za Gradsko vijeće. Stranke užurbano slažu liste, pripremaju se i nezavisni (navodno čak dvije liste), a bivši gradonačelnik Renato Krulčić, koji je u lipnju ove godine nakon 16 godina na čelu Pazina, ključeve grada predao u ruke Suzani Jašić iz Možemo!, sve to mirno, i pomalo nezainteresirano, promatra sa svog brda u Lindaru.

„Tijelo mi je uputilo jasnu poruku“, reći će nam dok smo s njim razgovarali u njegovoj destileriji, koju već 16 godina ima u sklopu svoje obiteljske kuće. Bolest koja ga je zadesila neposredno prije prvog kruga izbora, kada je vozilom Hitne pomoći odveden u bolnicu gdje je samim čudom preživio, ostavila je traga na njemu. Vidno je mršaviji (nakon operacije smršavio je 20 kilograma), pustio je bradu, pa oni koji ga dugo nisu vidjeli, iz prve ga ne bi ni prepoznali.

Ostao je samo onaj njegov prepoznatljivi zarazni osmjeh s kojim nas je dočekao i na ulazu u Destileriju Krulčić, do koje se dođe kada iz Pazina idete prema Labinu, pa neposredno prije ulaza u Lindar, na oštrom desnom zavoju, skrenete desno i popnete se stotinjak metara u brdo. Lako ga je naći, a ima i tabela uz glavnu cestu.

 

Suradnja s kampom Vita Mia

Destileriju Krulčić lako pronalaze i brojni turisti, a naročito oni iz obližnjeg kampa Vita Mia, kojima je degustacija u njegovoj destileriji jedan od doživljaja. I ne samo taj, vrijedni Pazinjani su se udružili pa su se uoči sezone, zajedno s kampom, marketinški ujedinili Destilerija Krulčić, Antica kolači, Vina Anđelini, OPG Zvijezdana Krizmanić s povrćem, OPG Dušić s voćem, te Spelo avantura, Zip Line i Istra Grand Tour (quadovi) sa svojim doživljajima.   

Iako se Krulčić, sada kada više nije gradonačelnik, u potpunosti posvetio destileriji, proizvodnjom rakije službeno se bavi još od 2005. godine, kada je otvorio obrt. Rakija se oduvijek proizvodila u njegovoj obitelji, pa mu tehnologija nije bila nepoznanica, a kupnjom velikog destilacijskog uređaja, kojeg je nabavio u Austriji, počeo se ozbiljno baviti ovom proizvodnjom. Danas u svom asortimanu ima četiri vrste rakija (tri vinske i jednu od jabuke), zatim bisku, travaricu, crni trn, maslinu, fragolinu, borovnicu, orahovac, medicu i teranino.

„Prvo vino napravili smo 2008. godine, a 2010. godine na Vinistri smo nagrađeni zlatnom medaljom za malvaziju. Iste godine predstavili smo svoj prvi teranino i to je bio prvi teranino uopće na Vinistri“, rekao nam je Krulčić.

Obitelj Krulčić

Obitelj Krulčić danas proizvodi 13 vrsta rakija pod zajedničkim brendom 'Spirit of Istria', većinu prodaju turistima na degustacijama koje organiziraju u samoj destileriji, određenu količinu prodaju po restoranima, a prisutni su i u nekoliko  mini marketa.

Drop otkupljuju od proizvođača vina, trave za travaricu po njihovoj recepturi nabavlja im travar, masline su njihove, a ostale sastojke pronalaze u prirodi.

Dok ga slušate kako sa strašću objašnjava način proizvodnje i pripreme, imate osjećaj da nikada nije ni bio gradonačelnik, da se čitav život bavio samo time.

Turisti najviše kupuju teranino

Rakije su mu pitke, lijepo klize niz grlo, a mene su posebno, svojim zavodljivim okusom i posebnim mirisima osvojile maslina i crni trn. Turisti pak najviše kupuju teranino.      

Ostali članovi obitelji pomažu koliko stignu jer supruga Suzana radi u banci, a kćerka Renata (25) liječnica je na Hitnoj službi. Četiri godine mlađi blizanci Marko i Luka studiraju. Marko je na ekonomiji u Rijeci i aktivno igra košarku u prvoj ligi, za KK Kvarner, a Luka je talentirani pjevač, koji će na jesen školovanje nastaviti na glazbenoj akademiji u Beču. Doista jedna divna obitelj.

A politika? Renato Krulčić nedavno je izabran za predsjednika ZP IDS-a Pazinštine i to će mu, po svemu sudeći, biti dovoljno. Neće biti ni na listi IDS-a na izborima za Gradsko vijeće Pazina, a osim s destilerijom planira se baviti i konzaltingom u građevinarstvu u čemu ima velikog iskustva iz vremena dok nije bio gradonačelnik. (Nenad Čakić

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa