puljanka iz matulja

Na prvom dejtu jeli puževe na francuski način a sad ih uzgajaju na farmi

0
Alma Cvjetković (foto: Goran Kovačić/PIXSELL)
Alma Cvjetković (foto: Goran Kovačić/PIXSELL)

Od svih životinja, malo kome život obilježi puž, no upravo se to dogodilo Almi Cvjetković. Neobična je to kombinacija – profesorice anglistike i etnologije te inženjerke građevinarstva i sluzavog dvospolca sa stopalom i čak 24 tisuće zubića – no, definitivno uspješna. Nerazdvojni su već 30 godina, a sve je počelo sa samo jednim pitanjem koje je Alma, rodom Puljanka, postavila svom suprugu početkom 1990-ih, kad su se njihovi tadašnji obrti počeli urušavati pod teretom rata, piše Jutarnji.

„Hoćemo li uzgajati puževe?“, pitala ga je. Reagirao je sa skepsom, no brzo ju je podržao, kao i u svemu, kako kaže, i iz Italije je stiglo prvo leglo. Desetljećima je, kao što joj je uvijek govorila majka, „šutjela i radila“ i, danas, podaleko odmaknula od nekadašnjih tri i pol tone uzgojenih puževa koje je izvozila u Italiju. Naime, njihov obiteljski obrt Agrulogic danas se bavi pokretanjem farmi puževa, selekcijom matičnog zapata (probirom puževa za uzgoj), otkupom te preradom. Pokrivaju cijelu Hrvatsku.

Znači, hrvatska carica puževa?

 

„Tako kažu“, kratko odgovara energična 70-godišnjakinja, prisjećajući se još jednog zanimljivog detalja iz prošlosti – činjenice da su ona i suprug na prvom spoju jeli upravo puževe spremljene na francuski način, s maslacem i začinskim biljem. To je možda najljepši način za probati puža, kaže, a upravo to jelo danas je jedan od njezinih proizvoda okupljenih pod imenom „Hram okusa“ koje plasiraju trgovačkim lancima i ugostiteljskom sektoru. Puževe otkupljuju od svojih kooperanata, njih najmanje 200, donosi Jutarnji.

Cijela magija odvija se u dvorištu obiteljske kuće u Matuljima. Nekadašnje garaže sada su ured i pogon za preradu, gdje se s puževima u koštac hvata njezina cijela obitelj, među ostalim sin Lazar, inače višestruki svjetski prvak u klaviru kojeg je svojedobno obučavao i slavni Pogorelić te koji je prvi koncert držao dok mu je bilo svega pet i pol godina. Upravo njemu Alma sada prepušta carstvo koje je izgradila, no on gura i vlastite ideje, primjerice Fjaku, smrznuta tradicionalna jela Istre, Primorja i Gorskog kotara spremljena po tradicionalnoj recepturi od lokalnih namirnica. Taj je proizvod pokrenuo 2017. godine, piše Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa