Boris Miletić:

'Ferić sa zahtjevom za prebrojavanjem vrši pritisak prema izbornim tijelima'

0
Loris Peršurić, Marko Paliaga, Boris Miletić i Giovanni Sponza
Loris Peršurić, Marko Paliaga, Boris Miletić i Giovanni Sponza

"IDS uoči svakih izbora pred sebe postavlja visoke ciljeve i činjenica je da su rezultati ovih izbora ispod naših očekivanja i mogućnosti. Vremena se mijenjaju i na nama je da se prilagodimo", poručio je predsjednik IDS-a Boris Miletić na danas održanoj konferenciji za medije u Puli kojoj su nazočili i potpredsjednik Loris Peršurić, član predsjedništva Marko Paliaga te glavni tajnik Giovanni Sponza

- Lokalni izbori su iz nas, građani su dali svoj sud, netko je u ovoj izbornoj utakmici ostvario bolji rezultat, a netko lošiji od očekivanog. IDS je osvojio županiju, sa stabilnom većinom u županijskoj skupštini. Osvojili smo pet gradova i 13 općina, kao što smo pobijedili u utrci za župana Istarske županije, istaknuo je Miletić te jasno poručio:

- Shvatili smo poruku građana. Moramo i hoćemo se mijenjati. Moramo i hoćemo se transformirati. Napravit ćemo temeljitu analizu izbora te provest ćemo otvorenu raspravu na tijelima stranke, od Predsjedništva do Savjeta IDS-a i donijeti potrebne zaključke. I svi ćemo iz toga izaći jači!

Predsjednik IDS-a osvrnuo se na zahtjeve o prebrojavanju glasova Danijela Ferića napomenuvši da se radi o pritisku na izborna tijela.

- Njegova argumentacija temeljena na broju nevažećih listića je čista manipulacija. Istine radi, nevažećih listića bilo je u svim općinama, gradovima i županijama, a u nekima od njih u većem postotku nego što je to u Istri.  Primjerice, naveo je Miletić, u Splitsko – Dalmatinskoj županiji ima 5,6% ili 8.675 nevažećih listića, u Varaždinskoj županiji 5,28% ili 3.023 nevažećih, a u nama susjednoj Primorsko – goranskoj županiji ima 3,5% nevažećih, koliko otprilike i u Zagrebačkoj s 3.48%. Podsjetimo, u Istarskoj županiji ima 3,8% odnosno 2.076 nevažećih listića.

"IDS nema ništa protiv da se glasovi prebroje, ako treba i 100 puta!", naglasio je Miletić. 

Međutim, želimo jasno reći da Danijel Ferić oko tog prebrojavanja vrši očiti snažan pritisak prema izbornim tijelima, što je nedopustivo i postaje opasno zato ovim putem najavljujem da će i IDS uložiti prigovor kako bi se zaštitila volja birača. Jer ako ste spremni dovesti u pitanje regularnost izbora, kao temeljni institut demokracije, onda time dodatno srozavate ugled svih institucija ove države!

Javnosti radi, kazao je Miletić, na biračkim mjestima prisutni su bili predstavnici političkih stranaka, uključujući i SDP, koji su nadzirali proces glasanja i brojanja glasačkih listića i nije bilo nikakvih prigovora.

"Taj koji gubi ima se pravo ljutiti, ali vrijeme je da krenemo dalje, da izborne podijele ostavimo iza nas", kazao je predsjednik IDS-a zaključivši da „svi koji su dobili povjerenje građana nemaju puno vremena za slavlje i moraju što prije početi raditi na realizaciji onih programa zahvaljujući kojim su dobili povjerenje birača. Još jednom ću iskoristiti ovu priliku da čestitam svima na ostvarenim mandatima te im od srca želim puno uspjeha u radu!“

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa