uređenje naselja

Dovršavaju se radovi na Društvenom domu Banjole, ali to nije sve

0

Prošlog ljeta, u emocijama nabijenoj proslavi, Općina Medulin obilježila je 35. godišnjicu otvaranja Društvenog doma Banjole. Tom prigodom podsjetilo se na sve zaslužne koji su doprinijeli gradnji Doma, ali i uređenju naselja te izgradnji infrastrukture, u nekom drugom, drugačijem vremenu.

Uređenjem fasade koje je upravo u tijeku dovršavaju se radovi na sveobuhvatnoj obnovi Društvenog doma u Banjolama. Naime, u protekle četiri godine Dom je gotovo u potpunosti obnovljen te je u njega uloženo preko 700.000 kuna.

Radovi su započeti uređenjem ambulante i velike sale, i to obnovom keramike, zamjenom stolarije te popravkom vrata i prozora. Nastavilo se zamjenom stolarije na sali za sastanke te je u potpunosti obnovljen sanitarni čvor u prizemlju građevine, za što je utrošeno 120.000,00 kuna. Neizostavni su bili i radovi na uređenju hodnika i spremišta u prizemlju, hodnika, kuhinje, prostorija za udruge i mjesnog odbora na prvom katu, a isti su uključivali postavljanje zidnih i podnih pločica, zamjenu unutarnje i vanjske stolarije, postavljanje novih ulaznih vrata, soboslikarske radove te postavljanje laminata. Postavljanjem zidnih i podnih keramičkih pločica uz soboslikarske radove uređeni su također i prostori za ronilački klub u podrumu zgrade, promijenjena je keramika na stepenicama i podestu.

 

Obnova fasade je bila planirana za prošlu godinu, ali je zbog smanjenja proračuna uzrokovanog pandemijom Korona virusa upravo u tijeku. Radove izvodi tvrtka Duas j.d.o.o., a vrijednost radova iznosi 170.000 kuna.

Kako bi povukli paralelu s gradnjom Doma od prije 35 godina te njegovim uređenjem i adaptacijom, načelnik Goran Buić kazao je kako se i ovog puta mještani Banjola uključuju u uređenje Doma te će tim povodom povjesničarka umjetnosti Kristina Tamara Franić organizirati oslikavanje fasade na ulazu u Zavičajnu galeriju Crnobori s ciljem dodatnog ukrašavanja ulaza.

U izgradnji je Park povijesti općine Medulin

Gradnja parka povijesti u Banjolama koja je upravo u tijeku odlično napreduje, a financira se iz projekta HISTORIC - Heritage for Innovative and Sustainable Tourist Regions in Italy and Croatia.

Radove  po projektu Alter Lego Studio uz stručni nadzor tvrtke Primum Ing izvodi Vladimir Gortan, a vrijednost ugovora je 2.671.769,50 kuna. Park se uređuje u Banjolama na površini u blizini Društvenog doma Banjole, odnosno ispred restorana Izletište. Park će se protezati na površini od okvirno 970 m2.

Cilj novog parka je kreiranje dodatne turističke ponude za sve turiste i posjetitelje općine Medulin te podizanje svijesti lokalnog stanovništva o potrebi očuvanja kulturnog naslijeđa kao i popularizacija kulturne baštine uz edukaciju lokalnog stanovništva, osobito djece i mladih, o zavičajnoj baštini lokalne zajednice.

U parku se uređuje šest insula s botaničkim vrtom, maketama kopna i podmorja općine s prikazom najznačajnijih momenata u svakom naselju. Park će ujedno biti prilagođen osobama slabije pokretljivosti te slijepim i slabovidnim osobama, a svi će sadržaji biti dostupni i na stranim jezicima, tako da će Park svakako postati dodatni motiv dolaska posjetitelja u Banjole.

Građevinski radovi bi trebali biti gotovi vrlo brzo, nakon čega slijedi opremanje parka, sadnja zelenila, izvedba multimedije i drugo. Krajnji je cilj projekta Čimulje učiniti centrom Banjola, u kojem će se uz uređeni Dom i Park dodatno urediti i zelene površine te parkirališta, a osmisliti će se sadržaj za objekt dosadašnjeg restorana Izletište te će se isti kanididirati na jedan od budućih natječaja EU, zaključio je načelnik Buić.

Uređen je dio obalnog zida u Portiću

Osim velikog gradilišta Parka povijesti u Banjolama ulaže se i uređivanje morske obale. Tako je za gotovo 35.000,00 kuna saniran dio obalnog zida i šetnice, osigurani su vezovi i postavljene nove vitice u Portiću. Na taj je način omogućen lakši i sigurniji pristup plovilima.

Započeli radovi na izgradnji biciklističke staze Mušoga – Volme

Nakon provedenog postupka javne nabave zaključen je ugovor o izgradnji biciklističke staze Kamik u Banjolama (dionica Mušoga – Vome, profil 22-50) približne duljine od 500 metara. Radove izvodi pulska tvrtka Istarske ceste d.o.o., a rok izgradnje je 45 dana. Vrijednost ovih radova iznosi gotovo 600.000,00 kuna.

Načelnik Buić istaknuo je da je cilj ovog projekta povezati Kamik i Premanturu stazom približne dužine od tri kilometra i širine dva i pol metra, a koju će uz bicikliste također koristiti i djeca kao i učenici za dolazak u školu. Direktor ureda Turističke zajednice općine Medulin Enco Crnobori pozdravio je ulaganje Općine Medulin u uređivanje i izgradnju pješačko biciklističkih staza naglasivši da se isto podudara s dugoročnim planom turističkog sektora za izgradnju biciklističkih staza uz glavne prometnice: Pula-Premantura i Pula-Medulin zbog dodatne ponude, produljenja pred i posezone, a osobito zbog sigurnosti korisnika.

Crnobori se osvrnuo i na predstojeću turističku sezonu istaknuvši da su najave za uskršnje blagdane bile dobre, ali da su rezervacije stale te će vjerojatno biti odgoda obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije u Hrvatskoj, ali i u u susjednim zemljama.

Svi zajedno moramo se potruditi još više kako bi odradili još jednu uspješnu sezonu, zaključio je Crnobori.

Proširenje zavoja Glavica

Nakon završetka lanjske turističke sezone veći dio Banjola postao je veliko gradilište, obzirom da je pulski Vodovod započeo provedbu EU projekta u vrijednosti od preko 5 milijuna kuna, koji će se posebno predstaviti po završetku. Svugdje gdje je to bilo moguće postojeće prometnice su proširene, jedno od posljednjih je proširenje zavoja na Glavici, za što je utrošeno 80.000 kuna.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa