Predstavljena brošura Proračun u malom Grada Pazina

0

Brošura Proračun u malom za 2021. godinu predstavlja sažetak temeljnog financijskog dokumenta Grada Pazina. Brošura je namijenjena svim građanima Grada Pazina kao i svoj zainteresiranoj javnosti, kojima je često proračunski dokument kakav donosi Gradsko vijeće preopširan i nerazumljiv. Proračun je planiran na realnim temeljima, a vjerujem da će se realizirati u skladu s planiranim projektima, istaknuo je gradonačelnik Renato Krulčić.

Dalje navodi kako su iz Grada svjesni kako bez ulaganja nema ni napretka, osigurali smo i znatna sredstva za vrlo važna investicijska ulaganja. Intenzivno radimo na poboljšanju infrastrukture grada i okolnih naselja, a dokazat ćemo kako je Grad Pazin - grad konzistentne infrastrukture te kako se svakim projektom radi na poboljšanju kvalitete života naših sugrađana.

 

Namjera je ovim pojednostavljenim oblikom svim građanima omogućiti uvid u transparentnost proračunskog procesa uz dostupne i razumljive informacije o prihodima i rashodima, predviđenim aktivnostima i projektima koji se financiraju iz proračuna te potaknuti inicijativu za sudjelovanjem građana u procesu izrade proračuna s ciljem financiranja onih projekata koje upravo građani smatraju najnužnijima. U brošuri su istaknute najvažnije stavke gradskog proračuna na jasan i jednostavan način kroz vizualizacije planiranih prihoda i rashoda u tekućoj godini. Kroz brošuru građani mogu doznati na koji način novac dolazi u proračun, što se iz njega financira, a istaknute su i najvažnije smjernice razvoja grada u svim područjima.

Na prijedlog Proračuna Grada Pazina za 2021. godinu nije dostavljen niti jedan amandman, te je jednoglasno usvojen od gradskih vijećnika, a njegovo planiranje obilježeno je neizvjesnošću povezanom s izmjenama poreznih propisa te posljedicama epidemije koronavirusa na gospodarstvo.

Ovogodišnji Proračun iznosi 142 milijuna kuna, te je najveći do sada, a u njegovo je kreiranje Grad Pazin uključio je i same građane koji su putem različitih kanala dali svoje prijedloge, mišljenja i sugestije koje smo, ovisno o mogućnostima, uvrstili u proračun.

Valja istaknuti da je u Proračunu za 2021. godinu uz kapitalne projekte i uređenje komunalne infrastrukture, zadržana visoka razina  socijalne osjetljivosti i zaštita onih kojima je pomoć najpotrebnija pa je tako čak 70% proračuna, odnosno 102,7 milijuna kuna, namijenjena Upravnom odjelu za društvene djelatnosti. Najvažniji projekt unutar Odjela je izgradnja Doma za starije osobe i centra za pružanje izvan-institucijskih socijalnih usluga (25,8 milijuna kuna).

Od ostalih kapitalnih projekata ističemo rekonstrukciju i uređenje Parka velikana s ugostiteljskim objektom i WC-om u vrijednosti oko 3 milijuna kuna, dovršetak izgradnje pomoćnog nogometnog igrališta, izrada novog Plana razvoja Grada Pazina, proširenje groblja Lindar u vrijednosti 750.000 tisuća kuna, rekonstrukcija i izgradnja više nerazvrstanih cesta na području Grada Pazina za što je izdvojeno 2,8 milijuna kuna, uređenje parka Saše Šantela u vrijednosti 200.000,00 tisuća kuna, proširenje javne rasvjete u vrijednosti od 250.000,00 tisuća kuna. Također Proračunom za 2021.godinu planira se i nastavak ishođenja projektne dokumentacije za izgradnju autobusnog kolodvora s povezanom prometnom infrastrukturom u iznosu 785.000,00 tisuća kuna. Proračun u malom Grada Pazina nalazi se i na web stranici Grada Pazina, dok će tiskana verzija brošure biti distribuirana građanima tijekom ožujka.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa