ipak nisu za ropotarnicu

Evo gdje su završile stare stolice iz obnovljenog pulskog kazališta

0
Foto: Facebook/INK
Foto: Facebook/INK

Novinari su ovog tjedna imali priliku prvi razgledati veliku dvoranu Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula, koja je nakon osam mjeseci obnove zasjala u novom ruhu. Prvo što laik primijeti su nove, zelene stolice, koje su se savršeno uklopile s obnovljenom zlatnom drvenarijom i novo-starim lusterom koji je ponovno montiran na strop dvorane. 

 

No, što je sa starim, isluženim stolicama? Jesu li potpuno potrošene ili bi ipak, uz dobar makeover, mogle poslužiti svrsi? O njima malotko još i razmišlja, svi su ih zaboravili netom što je novoobnovljena dvorana pokazana javnosti, sve dok kojim slučajem nisu nabasali na akt gradonačelnika Filipa Zoričića, iz kojeg je vidljivo da su stare stolice darovane drugim ustanovama, teatrima, tvrtkama, kafićima, arhitektima, ali i pojedincima.

Zoričić je, naime, dao suglasnost INK-u da stolice daruje. Najviše ih, dakle, čak 220, dobiva teatar Kerekesh u Varaždinu, a 138 HNK Ivana plemenitog Zajca u Rijeci. Pulsko kazalište Dr. Inat dobiva 60 stolica, a poznati pulski kafić Scandal express - 50.  Umjetničkoj organizaciji Apoteka u Vodnjanu pripalo je 25 stolica, a Uredu ovlaštene arhitektice Klare Pustijanac u Svetvinčentu - 10. Nadalje, po nekoliko stolica dobili su i Povijesni i pomorski muzej Istre, pulski glumac Ugo Korani, pulski obrt DekorIN u vlasništvu Nine Strmotić Vučetić, pulska tvrtka Geodeti Palin, Patricia Buzolić Sošić u Kanfanaru i fažanska tvrtka Alta Vista. 

U obrazloženju gradonačelnikove odluke naavodi se da su realizacijom projekta uređenja partera, mezzanina, loggia i balkona zamijenjene sve stolice u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula.

"Zamijenjene stolice su potpuno amortizirane i nemaju knjigovodstvenu vrijednost. S obzirom da ustanova nema potrebe za korištenje stolica te da bi se morale zbrinuti na odlagalištu otpada, a imaju upotrebnu vrijednost, ustanova je na mrežnim stranicama ustanove i Grada Pule, društvenim mrežama ustanove i glasilima Glas Istre, Istra24, IPress i Regional express objavila poziv za iskazivanje interesa za darovanje stolica. U roku za dostavu zahtjeva iskazan je interes za preuzimanje ukupno 524 stolice i to su pretežno zahtjevi ustanova u kulturi. Ustanova bi predaju stolica realizirala zaključenjem ugovora o darovanju stolica. Sukladno odredbi članka 16. Statuta Istarskog narodnog kazališta Gradskog kazališta Pula, ustanova ne može otuđiti imovinu bez prethodne suglasnosti osnivača", stoji u obrazloženju odluke. (M. V. I.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa