Nećete vjerovati gdje se proizvode jedine hrvatske karte za briškulu

0
Sanja i Miroslav Šajnić
Sanja i Miroslav Šajnić

Tvrtka Grafika-Grafoprint jedina je hrvatska tvrtka za proizvodnju igraćih karata te je jedino mjesto u državi gdje se proizvode karte za briškulu i trešete, tradicionalnu kartašku igru bez koje skoro ni jedna fešta u Istri ne može proći. Nalazi se u Brestovju kraj Zagreba, a vode ju Sanja i Miroslav Šajnić, koji su posao preuzeli od pokojnog oca Ivana. O njihovom poslovnom putu govorili smo s direktorom Miroslavom Šajnićem.

* Kako ste se odlučili na proizvodnju igraćih karata Triestina i s kojim ste se izazovima suočili?
- Naša tvrtka je započela s radom još davne 1971. godine kao kućna radinost, pa je nakon toga postala obrt, a kasnije i d.o.o. U početku je to bila klasična mala tiskara koja je tiskala knjige, a 90-ih godina smo počeli proizvoditi neke vlastite proizvode - karte Crni Petar, Belot, igru Čovječe ne ljuti se i sl. Trenutno zapošljavamo 35 ljudi.

Kako se tržište širilo po cijeloj Hrvatskoj, dobivali smo zahtjeve i za različite proizvode, između ostalog i za karte briškula - trešeta.

* Kako ste kreirali figure na pojedinoj karti, odnosno izgled kopa, špada, baštona i dinara?
- Odlučili smo da se napravi blagi redizajn, koji je apsolutno poštivao povijesni - negdje još od 15. stoljeća - izgled karata, ali je unijeta određena doza pročišćene grafičke linije.

 

Dakle, kreirali smo tradicionalni špil karata od početka i rezultat je vlastita matrica s kojom smo uspjeli da se s tim kartama karta u Dalmaciji i Istri, bez obzira na naviku igrača da poštuju stari, već uvriježeni izgled karata, što je isti slučaj kao kod igrača Belota.

* S kim u Istri najviše surađujete i gdje se u Istri mogu nabaviti vaši proizvodi?
- Naši proizvodi se mogu kupiti u većini trgovačkih lanaca, na kioscima a i u manjim prodavaonicama.

* U Italiji Triestine proizvode Dal Negro iz Trevisa i Modiano iz Trsta. Na asu dinari Dal Negro piše „Son gli amici molto rari, quando non si ha danari“, i taj napis ste i vi preuzeli, dok na Modianu piše „Non val saper chi ha fortuna contra“. Napisi na ostalim asovima su svugdje isti. Ima li neki poseban razlog zašto ste preuzeli baš taj natpis?
- Vezano za natpise, stvarno neznam povijest, znam da su u jednom trenutku bili promijenjeni. U to vrijeme je takve odluke donosio moj pokojni otac Ivan Šajnić, a sestra Sanja Šajnić i ja smo tada bili u proizvodnji.

* Osim Triestina, proizvodite i karte za poker i belot, ali ste se svojedobno upustili i u izradu originalnih karata za tarot. Likovno rješenje izradili su akademski grafičari Damir Brčić i Mario Jurjević a ono, uz neka originalna rješenja, kombinira dva sistema Rider Waite Smith i Marseille. Kako ste došli na ideju da izradite hrvatski tarot?
- Tarot je slična priča, ali je za razliku od "dorade", kreacija spomenutih karata od nule kompletan autorski rad vrhunskih akademskih slikara Maria Jurjevića i Damira Brčića, te sir Michael Bulla koji je jedan od vodećih znalaca tarota. Spomenuti sir Michael nam se obratio, te je tako došlo do ideje tog zajedničkog projekta. Tarot je rađen cca. šest mjeseci.

* Na kraju, igrate li karte u slobodno vrijeme ili Vam je to previše, s obzirom da ste na poslu okruženi kartama?
- U slobodno vrijeme kartamo belot. Briškulu ne kartamo, ali smo mišljenja da je vrijeme da i to naučimo. (Razgovarao: Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa