Možemo! Pula: 'Prodaja parka u civiliziranom svijetu neprihvatljiva'

0
Drvored unutar žice
Drvored unutar žice

Stranka Možemo! Pula objavila je priopćenje naslovljeno „Sustavno uništavanje smisla prostornog planiranja i kvalitete našeg životnog prostora: primjer prodaje gradskog parka u centru Pule.“ Priopćenje donosimo u nastavku:

 „Pula se nalazi u najgorem razdoblju graditeljskog terora, koji je omogućila gradska vlast. Kako stvari stoje, s obzirom da svatko gradi gdje i što želi, planiranje bi se moglo i ukinuti kao nepotrebno. Tzv. 'investitorski urbanizam' funkcionira tako da se na lokacijama koje je odabrao investitor urbanistički planovi mijenjaju prema njegovim željama, bez ikakvog uvažavanja javnog interesa koji treba biti najvažniji cilj svakog gradskog planiranja. Tako danas imamo uništavanje zelenih površina, naselja bez osnovnih društvenih sadržaja i zelenih površina, prometni kaos i uništavanje priobalja. U tri desetljeća sustavnog uništavanja urbanističkog planiranja žrtve su bila naselja velikog dijela grada – Veruda Porat, Valvidal, Gregovica, Štinjan i drugi dijelovi grada. To, nažalost, nije kraj – u tijeku je priprema za masovnu betonizaciju iznad Lučice Delfin, iznad Tehmomontove Marine i na Sisplacu.

Danas se osvrćemo na jedan od brojnih slučajeva.

Nedavno je podignuta ograda oko zelene uređene površine između MUP-a i zgrade Croatia osiguranja. Ograđeno područje obuhvaća uređeni park s travnjakom, visokom crnogoricom i drvoredom. Unutar ograde privatne parcele našao se i dio javnog drvoreda, dio javne rasvjete, javne ceste, parkirališta i pješačke zone. U te se javne sadržaje ulagao javni novac. 

Za spomenutu uređenu zelenu površinu na najfrekventnijem dijelu pulskog centra, gradska vlast je odluku o prodaji privatnom vlasniku donijela 2012., a  2020. vlasnik diže žičanu ogradu oko čestice koja obuhvaća i sadržaje izgrađene javnim novcem. Prodaja javnog prostora – ulice, trga, parka, je bilo gdje u civiliziranom svijetu neprihvatljiva. Prodaju gradskog zemljišta (ali ne i javnog prostora!) može se omogućiti u pravilu uz relevantan javni program koji će djelovati na povećanje kvalitete života građana.

GUP-om je namjena ograđene zelene površine utvrđena kao M – mješovita stambeno-poslovna, premda se radi o uređenoj zelenoj površini – parku.  Ista mješovita namjena (umjesto JZ – javna zelena površina) utvrđena je npr. i s istočne strane Kaštela i u Parku grada Graza. Priprema li se i njihova prodaja?", pita na kraju svog priopćenja Možemo! Pula.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa